Încurcate sunt iţele când îţi pierzi actele în China! Vezi ce a păţit o gălăţeancă la ghişeul de la Paşapoarte

Încurcate sunt iţele când îţi pierzi actele în China! Vezi ce a păţit o gălăţeancă la ghişeul de la Paşapoarte
foto: Vasile Caburgan
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Demersurile de obţinere a unui paşaport se pot transforma într-un adevărat circ, când la mijloc este vorba de un document pierdut în străinătate şi o dovadă eliberată de poliţia unui stat străin


Oana Tiţa Tat are 34 de ani şi este din Galaţi. Pe data de 8 noiembrie s-a prezentat la ghişeul Serviciului Paşapoarte pentru a cere informaţii despre ce acte trebuie să depună în scopul obţinerii unui nou document de călătorie. Pe cel vechi l-a rătăcit în urma unei călătorii în China, în octombrie, şi a crezut că dacă se va prezenta în faţa autorităţilor române cu actele eliberate de poliţia chineză şi, respectiv, ambasada României la Beijing, totul ar trebui să meargă ca pe roate. "M-am prezentat la Biroul Informaţii Paşapoarte Galaţi pentru a mi se spune ce documente, respectiv, taxe trebuiesc plătite în vederea obţinerii unui nou paşaport, întrucât l-am pierdut într-un taxi, în urmă cu o lună, în China. M-am prezentat la poliţie acolo, ei l-au identificat pe taximetrist, iar acest a spus că nu a găsit actul, aşa că poliţia mi-a dat o dovadă cum că a fost furat. Domnul de aici, de la Paşapoarte, mi-a spus că este o diferenţă între paşaportul furat şi cel pierdut, în sensul că, în al doilea caz, ar trebui să plătesc o taxă de 30 de lei. Am prezentat documentul de la poliţia chineză, iar domnul de la ghişeu a considerat necesară intervenţia unui alt coleg", povesteşte Oana Tiţa Tat.

Femeia susţine că ofiţerul chemat în ajutor pentru a desluşi problema ar fi avut un comportament nu tocmai adecvat şi că i-ar fi reţinut documentele originale pe care le prezentase iniţial. "Acest domn, pe care am înţeles că îl cheamă Solomon, a fost intrigat că mă prezint cu un document în limba chineză şi s-a enervat. Mi-a luat buletinul, actul de călătorie emis de Ambasada României la Beijing ca să mă pot întoarce în ţară şi documentul de la poliţia chineză, toate originale, mi-a spus să mă învăţ minte şi a plecat cu actele mele într-un birou din spate. În timp ce îi spuneam să îmi dea actele originale, un alt coleg m-a invitat să plec, pentru că altfel primesc amendă pentru tulburarea liniştii publice", completează gălăţeanca. Femeia şi-a recuperat în cele din urmă actele originale şi a făcut plângere împotriva angajatului la superiorii acestuia.

"Trebuie să vină cu actele în limba română"

Precizarea îi aparţine şefului Serviciului Paşapoarte Galaţi, cel care a fost de altfel sesizat cu privire la incident. "Doamna s-a prezentat cu un document în limba chineză şi i s-a spus că trebuie să vină cu el tradus şi legalizat. Altfel nu putem şti dacă e vorba de un paşaport pierdut sau unul furat ori deteriorat. I s-a pus în vedere că dacă este pierdut sau deteriorat, trebuie să plătească o amendă de 30 de lei şi să adauge chitanţa la dosar. Dumneaei a obiectat vizavi de faptul că trebuie să stea la coadă şi că nu îi sunt acceptate documentele aşa cum erau", punctează cms. şef Aurelian Păduraru, şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Galaţi.

Citit 4410 ori Ultima modificare Duminică, 11 Noiembrie 2012 16:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.