Documente militare din categoria celor clasificate au ajuns, prin intermediul bulgarului Marinov Zikolov, la un stat nealiat, respectiv Rusia, au declarat pentru "Gândul" surse judiciare, care au mai susţinut că subofiţerul Floricel Achim lucra la Direcţia generală de informaţii a Armatei.
"Un subofiţer din Ministerul Apărării şi un cetăţean străin au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT. Este vorba de Floricel Achim şi de bulgarul Marinov Zikolov, acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj. Anchetatorii susţin că aceştia au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională. Potrivit unor surse judiciare, documente militare – din categoria celor clasificate – au ajuns, prin intermediul bulgarului, la un stat nealiat, respectiv Rusia. Aceleaşi surse susţin că subofiţerul Floricel lucra la Direcţia generală de informaţii a armatei", scrie "Gândul" în ediţia de marţi.
În timp ce anchetatorii spun că datele clasificate ar fi ajuns la un "stat nealiat", surse judiciare susţin că ar fi vorba despre spionaj în favoarea Rusiei, menţionează cotidianul citat.
Parchetul General a anunţat că militarul a furnizat cetăţeanului străin documente cu caracter militar din categoria celor clasificate, primind în schimb diverse sume de bani. Se pare că ar fi vorba despre hărţi de importanţă strategică, având un caracter clasificat, mai scrie "Gândul".
Un subofiţer din Ministerul Apărării (MApN) şi un cetăţean străin au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT, pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, fiind acuzaţi că au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională.
Procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus, sâmbătă, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Floricel Achim, subofiţer în cadrul Ministerului Apărării, pentru trădare prin transmitere de secrete şi a cetăţeanului străin Marinov Zikolov, pentru spionaj, potrivit unui comunicat de luni al Ministerului Public.
"În urma cercetărilor efectuate a rezultat că cei doi inculpaţi au folosit (dezvoltat) un sistem, în baza căruia Floricel Achim a procurat din cadrul unei unităţi militare a Ministerului Apărării documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a căror diseminare neautorizată este de natură să pună în pericol securitatea naţională şi apărarea ţării, pe care ulterior le-a predat lui Marinov Zikolov", se preciează în comunicat.
Procurorii au mai stabilit că, după prelucrarea datelor prin intermediul unui sistem de legătură complex, cetăţeanul străin le transmitea unor reprezentanţi ai unui stat nealiat.
Din cercetări a mai rezultat că aceştia au urmărit obţinerea unor beneficii materiale, constând în diverse sume de bani. Din sumele obţinute pentru informaţiile transmise, Marinov Zikolov îl recompensa periodic şi pe Floricel Achim.
Cei doi au fost prezentanţi, sâmbătă, în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti, care a admis propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
"Cauza a fost constituită ca urmare a sesizării Serviciului Român de Informaţii în cadrul activităţii de cooperare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cercetările fiind efectuate cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Româan de Informaţii, Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării şi Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate", se mai arată în comunicat.
Magistraţii instanţei supreme judecă, marţi, contestaţiile subofiţerului MApN şi cetăţeanului străin faţă de decizia de arestare preventivă pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj.
Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a confirmat, luni, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că cetăţeanul român arestat pentru trădare este angajat al Ministerul Apărării, însă nu a oferit alte informaţii. Întrebat dacă persoana în cauză este din Ministrul Apărării, Stănişoară a confirmat. Solicitat să precizeze din ce unitate sau din ce forţă face parte aceasta, Stănişoară a răspuns că toate informaţiile care au putut fi făcute publice în legătură cu acest caz au fost incluse în comunicatul Ministerului Public.
Cazul subofiţerului din Ministerul Apărării arestat preventiv sub acuzaţia de trădare a fost discutat, luni, şi la întâlnirea pe care au avut-o preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, la Palatul Cotroceni.