Şapte dintre tinerii protestari aflaţi, marţi, în faţa biroului fostului şef de stat Ion Iliescu, din strada Atena, sunt cercetaţi de poliţiştii de la Secţia 1 Bucureşti, pentru tulburarea liniştii publice.
Un grup de opt studenţi care se autointitulează "Noii golani" a venit, marţi dimineaţă, la biroul lui Ion Iliescu din strada Atena, unde acesta îşi serbează ziua de naştere, au aprins lumânări în semn de protest şi l-au numit "criminal", stârnind o contrareacţie din partea revoluţionarilor.
Grupul de tineri l-au aşteptat, marţi dimineaţă, la sediul din strada Atena, pe fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, care primeşte în această zi pe cei care doresc să îl felicite cu ocazia împlinirii a 79 de ani.
Studenţii sunt îmbrăcaţi cu geci având tricolorul ţării pe mânecă şi cocarde reprezentând steagul României. Ei poartă şi tricouri negre, pe care sunt inscripţionate spânzurători şi mesajele: "Criminal" "Vinovat de crimă" şi "Basarabia- pământ românesc".
Tinerii au aprins mai multe lumânări în faţa sediului, despre care au spus că sunt aprinse în memoria celor care au murit în Revoluţia din 1989.
Unii dintre revoluţionarii prezenţi la eveniment le-au reproşat faptul că sunt prea tineri să fi participat la Revoluţie şi le-au spus că ei sunt cei care au aruncat cu monede în Ion Iliescu, la cimitirul Eroilor Revoluţiei.
Unul dintre revoluţionari l-a împins, îmbrâncindu-l cu mâinile pe unul dintre cei care au aprins luimânările, i s-a adresat cu termenul "puţoi" şi a rupt cu piciorul lumânările aşezate de tineri la baza unui ciopac.
În momentul în care fostul şef de stat Ion Iliescu şi-a făcut apariţia, unul dintre tinerii din grupul autotintitulat "Noii golani" i s-a adresat cu cuvântul "criminalule", reproşându-i acestuia victimele de la Revoluţie şi de la mineriade.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că cei care au protestat în faţa biroului său, sunt "oameni culeşi de pe drumuri", folosiţi ca masă de manevră, aceeaşi care au participat la un eveniment similar în luna decembrie 2008.
"Sunt oameni lipsiţi de bunul-simţ necesar, sunt scandalagii aceia care au făcut şi la Cimitirul Eroilor acelaşi experiment. Sunt trimişi de cineva interesat. Altminteri, este nesimţire. Sunt nişte neruşinaţi şi nişte oameni care probabil la vremea lor au fost implicaţi în scene de scandal şi violenţe în anii 1990 şi au rămas cantonaţi în mentalităţile de atunci", a spus Iliescu.
El a arătat că protestatarii sunt "oameni culeşi de pe drumuri şi folosiţi ca masă de manevră", dar nu a dorit să precizeze cine i-ar folosi în acest sens.
"Cine? Nu ştiu, nu mă interesează, e neruşinare curată", a mai spus Iliescu.