Şase persoane infectate cu toxină botulinică după ce au mâncat conserve de peşte din Tailanda au fost internate, săptămâna trecută, la Institutul "Matei Balş" din Capitală, unul dintre bolnavi a decedat, luni, iar celelalţi sunt stabili, a declarat managerul spitalului, Adrian Streinu Cercel.
Cele şase persoane infectate sunt muncitori de pe un şantier din Judeţul Argeş. Aceştia au mâncat conserve de peşte în sos tomat şi în ulei.
Primul a ajuns la spital, în 23 februarie, şi a decedat la o săptămână, toxina blocându-i muşchii şi intrând în stop cardiorespirator, a declarat Streinu Cercel.
Ceilalţi cinci au ajuns la spital în 24 februarie, sunt sub tratament, iar starea lor este stabilă.
Botulismul este o boală cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Dacă nu este tratată la timp, boala poate evolua şi duce la paralizia braţelor, a picioarelor, a trunchiului şi a muşchilor respiratorii. Toxina botulinică se instalează în corp, prin intermediul alimentelor puse la păstrat necorespunzător sau prin pătrunderea bacteriilor în răni. Infecţia nu se extinde de la o persoană la alta.
Simptomele care apar la persoanele care suferă de botulism sunt lipsa puterii, gura uscată, dificultăţi la înghiţire, respectiv vorbire, vedere dublă sau înceţoşată şi paralizie. La sugari, semnele sunt greu de observat şi includ constipaţie, lipsa poftei de mâncare, plâns slab sau lipsa puterii.
La adulţi, simptomele apar de obicei după 12 sau 36 de ore de la consumul de alimente infectate. La sugari, acest interval este de 3 până la 30 de zile. În cazul botulismului contactat prin răni, simptomele se instalează între 4 şi 14 zile.
Botulismul este o afecţiune rară, dar care poate fi fatală, potrivit medicilor.