Focar de rabie chiar în oraş. Vulpe turbată găsită în curtea unui gălăţean
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Focar de rabie chiar în oraş. Vulpe turbată găsită în curtea unui gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autorităţile sanitar veterinare au fost sesizate, după ce un gălăţean a găsit cadavrul unei vulpi în curtea casei sale. Analizele au confirmat faptul că animalul era infectat cu rabie. Medicii atrag atenţia asupra pericolului unei astfel de situaţii, având în vedere populaţia mare de câini maidanezi din cartierele Galaţiului


Dacă până nu demult vulpile turbate le dădeau de furcă doar locuitorilor din unele sate şi comune din judeţ, situaţia s-a schimbat zilele trecute, atunci când un gălăţean a găsit cadavrul unei vulpi în propria curte, în apropierea lacului Brateş. Precaut, bărbatul nu a atins animalul, ci a chemat autorităţile. În urma analizelor de laborator s-a stabilit că animalul era turbat.

Zonă restricţionată

Inspectorii sanitar veterinari au deschis o anchetă în zonă, pentru a afla dacă vulpea nu a muşcat vreun animal. "În zonă a fost instituită o restricţie şi toate animalele au fost duse la un laborator din Brăila pentru analize. De asemenea, am informat Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi, AJVPS şi Direcţia Silvică. Am anunţat şi Ecosal, pentru preluarea câinilor maidanezi adunaţi pe lângă tomberoanele din zonă. Patrupedele vor fi ţinute sub supraveghere timp de 14 zile, pentru a se exclude posibilitatea infectării. Medicul veterinar care are arendată zona a primit suficiente doze de vaccin antirabic, pentru imunizarea animalelor domestice", a explicat şeful Serviciului Sănătatea Animalelor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Galaţi, dr. Ionel Radu.

Un pericol iminent

Medicii veterinari spun că descoperirea unor animale sălbatice turbate în oraş reprezintă un pericol care nu trebuie neglijat, având în vedere haitele de câini fără stăpân existente în fiecare cartier. „Este de ajuns ca un câine să fie muşcat, pentru ca virusul rabiei să se extindă. Faptul că vulpile se aventurează într-o aşezare urbană se explică prin împuţinarea hranei din zonele împădurite. În România, ca şi în alte zone din Europa sau din America de Nord, vulpile reprezintă principalul purtător al virusului rabiei. Oricum, odată ce animalul infectat a murit, virusul nu mai supravieţuieşte mult. Chiar şi aşa, este indicat să purtăm mănuşi atunci când vrem să îndepărtăm cadavrul. De asemenea, trebuie anunţat medicul veterinar sau autorităţile sanitar veterinare”, explică medicul veterinar dr. Cornel Gingăraşu.

Spre deosebire de câini, care devin deosebit de agresivi atunci când au rabie, vulpile devin sociabile, apropiindu-se de curţile oamenilor sau de haitele de câini.

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 2890 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2013 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.