Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
15 comentarii

Cazul asistentei Lori Carmen Avram, acuzată de malpraxis de familia Silviei Stan, a scos la iveală o problemă din sistemul sanitar românesc. Este vorba despre faptul că există asistenţi, printre care se numără şi Carmen Avram, care lucrează ca persoană fizică autorizată, deşi nu există norme legale în acest sens. Preşedinta Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din Galaţi, Daniela Artimof, a sesizat această problemă atât la Colegiul Medicilor, cât şi la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi
„Deocamdată nu există norme legale în România pentru exercitarea profesiei de asistent medical/moaşă în regim independent - greşeală care a expus-o şi pe Avram Lori la o situaţie de malpraxis. Nu singura, de altfel”, ne-a explicat Daniela Artimof.

Asistenţii, obligaţi să devină persoane fizice autorizate
Conform legislaţiei, asistenţii medicali sau moaşele ar trebui îşi pot face meseria doar pe baza unui contract de muncă, pentru că exercitarea profesiei se poate face numai în regim salarial.
„Mai există angajatori privaţi care ignoră această prevedere legală şi care întocmesc contracte de colaborare cu asistenţi medicali PFA. Sau, mai rău, sunt asistenţi medicali care ne spun că sunt forţaţi de angajatori să-şi facă PFA pentru că în acest fel angajatorul scapă de plata dărilor obligatorii către stat pentru angajaţii cu contract de muncă. Noi, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor Galaţi, nu prelungim dreptul de liberă practică pentru anul 2013 asistenţilor medicali/moaşelor care funcţionează ca PFA”, a adăugat preşedinta Ordinului Asistenţilor Galaţi.
Problema însă este mult mai complicată. Asistenţii medicali au un contract de muncă la o unitate spitalicească, dar, în afara programului, mai au colaborări şi cu cabinetele particulare, la care lucrează în regim de persoană fizică autorizată.  „Ei au declarat la noi, în baza de date, un loc de muncă la o unitate medicală publică şi îşi folosesc acelaşi Certificat de Membru vizat pe anul 2013 la un angajator privat cu care au făcut contract ca şi PFA. Aşa cum a fost şi cazul asistentei Lori Avram, despre care nu am ştiut, pentru că nu ne-a declarat, că lucrează şi în sistemul privat ca PFA, adică independent, fără norme legale în acest sens”, ne-a mai explicat Daniela Artimof.
Finanţele încalcă legea
Preşedinta Ordinului Asistenţilor nu îşi explică cum pot asistenţii să obţină certificatele de la organele fiscale, în condiţiile în care nu există o lege care să reglementeze acest aspect. Acest aspect trebuia clarificat prin normele de aplicare ale ordonanţei 144/2008, dar, la mai bine de patru ani de la apariţia legii, normele încă sunt în aşteptare. „Aşteptăm ca Ministerul Sănătăţii din România să legifereze Normele pentru practica independenta, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor de practica independentă pentru asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali. Acum nu există aceste norme, nici după patru ani de la publicarea OUG 144/2008!”, a conchis preşedinta Ordinului Asistenţilor Galaţi.
Până la apariţia cadrului legal, singurii care pot lupta împotriva acestui fenomen sunt medicii care fac angajările şi cei de la Direcţia de Finanţe Publice, unde asistenţii îşi obţin certificatele de persoane fizice autorizate.

Citit 23137 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2013 17:45

15 comentarii

 • postat de dr Matei Vineri, 21 August 2015 14:52 89.121.167.*** Link la comentariu
  0
  0

  CE LEGE TAMPITA DOMNULE,EU SUNT MEDIC CONVENTIE DE INLOCUIRE,AL UNEI DOAMNE DOCTOR PLECATE IN FRANTA,SUNT ANGAJAT LA UN SRL,AM 68 DE ANI,CAT MAI POT LUCRA LA ACEASTA FIRMA,CA MEDIC ANGAJAT,DEJA PENSIONAR.

  Raportează
 • postat de nelu gunoieru Miercuri, 23 Ianuarie 2013 22:05 Link la comentariu
  3
  7

  ba daca nu va convine sa fiti as medicali faceti-va tata gunoieri ca mine! si am salariul dublu decat voi prapaditelor! ma fac ca plimb o matura pe strada si gata ,vinee banutu! basca NU trebuie spaga la angajare si nici cursuri ptr credite ! Faceti-va tata gunoieri si lasati bulangii care comenteaza pe aici aiurea ca,, nu sunt multumiti ca tipati la ei prin spitale,, sa-si faca in pana mea injectii si perfuzii singuri! ca daca la o adica unul din 100 000 moare sa nu aiba cui sa ceara despagubire,ca doar s-a intepat singur! ASA MERITATI BAI GAOZARILOR!

  Raportează
 • postat de ella Miercuri, 23 Ianuarie 2013 21:43 Link la comentariu
  1
  3

  De cind a fost introdus in tara noastra acest sistem cu medicii de familie//s/a importat din Germania// sanatatea merge din ce in ce mai prost.Aceste cabinete sint niste saci fara fund.Se cheltuiesc o groaza de bani,au fost vindute dispensare care erau construite de stat si acesti medici nu fac alta ceva decit sa transcrie niste retete csare au fost prescrise de medicii specialisti.In afara de asta,tu pacient mai iesti obligat de 2 ori pe an sa aduci la medicul de familie scrisoare medicala de la medicul specialist.Ca sa mergi la medicul specialist trebuie sa mergi in policlinica,sa iei bon,sa stai pe holurile policlinicii cu orele.Atunci noi fiind batrini,trebuie sa mergem la cabinete particulare,ca sa nu stamla cozi .Alti bani,alta distractie.Unde e avantajul infiintarii acestor cabinete a medicilor de familie?Doar ca le intra lor sute de milioane pe luna in buzunare. Cind mergi la medicul de familie,nici o tensiune macar nu ia bolnavului,nu mai vorbesc de o consultatie.

  Raportează
 • postat de fost pacient Miercuri, 23 Ianuarie 2013 15:18 Link la comentariu
  7
  1

  Da, personalul din spitale trebuie sa faca sluj in fata pacientilor! Pentru ca noi, pacientii, le platim salariile, ca doar sunt bugetari! Iar daca nu le place cum sunt tratate de catre medici, n-au decat sa plece, in alta tara sau la alta munca! Nu le tine nimeni cu forta pe asistente si infirmiere in spitale! Ele stau, la spaga pe care o asteapta de la pacienti! Si daca primesc spaga tot urat ii trateaza pe pacienti; ele taie si spanzura in spitale! Toate asistentele din spitale sunt intepate, nimeni nu le ajunge cu prajina la nas, oricat le-ai da!

  Raportează
 • postat de Un cetatean Miercuri, 23 Ianuarie 2013 12:00 Link la comentariu
  0
  10

  Pacientul cum a intrat in spital se grabeste sa duca plicul la doctor si pe urma asteapta ca tot personalul sa stea sluj in fata lui! o asistenta la 40 de bolnavi prost platita, umilita din toate partile nerespectata de pacient, nici de medic, incearca din greu sa faca fata la 40 de bolnavi cand ea ar fi normata sa ingrijeasca numai 6-10 pacienti! Cand este suprasolicitata pentru ca muncesti in stres, sub normativul de personal, fara ceea ce ai nevoie pentru ati face datoria, cand medicul iti impune sa scrii toate documentele lui medicale, de unde timp sa ingrijesti bolnavul ca in occident!
  Ati scris vreodata de asistentele batute de pacientii beti, agresivi care si-au revarsat ura fata de asistente sau infirmiere? Ati scris despre asistentele agresate in ambulanta sau spital de familiile celor carora le acordau primul ajutor! Nu jigniti, nu va revoltati pe doctori pentru ca nu va ingrijesc fara plicul dat dar va aruncati tot veninul pe asistente! Cata ura si venin revarsate in relatia pacient / asistent cand tot raul pleaca de la doctori, de la criza morala din sistemul sanitar, si din Romania!

  Raportează
 • postat de Pentru ”un asistent medical” Miercuri, 23 Ianuarie 2013 11:12 Link la comentariu
  2
  1

  Va inteleg frustrarea dar nu pot sa inteleg de ce este INTOTDEAUNA revarsata asupra pacientilor. De nu medicul din spital este acela care tipa la pacient ci infirmiera si asistenta. De ce proastele naravuri legate de spaga sunt mai adanc inradacinate la personalul mediu si auxiliar. Pentru ca nu mai aveti demnitate? Daca ati avea, nu ati sta sa va calareasca medicii (la propriu si la figurat), nici nu ati face menajul pe la cabinete sau pe la casele medicilor. Plangerile voastre sunt irelevante, din punctul meu de vedere, atata timp cat sunteti o breasla, in mare parte, dezumanizata.

  Raportează
 • postat de Anduta Miercuri, 23 Ianuarie 2013 11:08 Link la comentariu
  1
  0

  Doctorul Iordache este un om deosebit si un profestionist.
  Nu e vina dumnealui!
  Eu am fost cu copilul si la urgente la spitalul de copii, la cabinetul dumnealui, unde m-a primit fara sa comenteze si fara sa ii dau niciun ban, desi nu e normal sa mergi acolo daca nu esti urgenta si am fost si la cabinetul privat al dansului unde am platit taxa pentru consultatie ca la orice cabinet privat!
  Mentionez ca nu il cunosc personal pe domnul doctor dar s=a purtat cu mine si cu copilul meu ca un adevarat profesionist!

  Raportează
 • postat de galatean Miercuri, 23 Ianuarie 2013 10:51 Link la comentariu
  1
  0

  VINOVAT ESTE CEL CE ACCEPTA ASTFEL DE COMPORTAMENTE, CAND PATESTI CEVA SI NU ITI CONVINE NU PLECA CAPUL CI GANDESTE CUM SA DAI INAPOI CEI PRIMIT, IAR FAZA CA RAMAI FARA MUNCA SI FARA BANI NU TINE ,IA FAI O "SURPRIZA" MICA DOCTORULUI CAND SE COMPORTA NECUVIINCIOS , NU MAI PLECATI CAPUL SI REZOLVATI PROBLEMA SINGUR LEGAL.

  Raportează
 • postat de VICTOR Miercuri, 23 Ianuarie 2013 09:04 Link la comentariu
  1
  0

  CASA DE ASIGURARI CONTROLEAZA PENTRU CA EA PLATESTE SERVICIILE! ALTA MAFIE ACOLO, ALTE SPAGI PENTRU CONTRACTAREA SERVICIILOR!

  Raportează
 • postat de Valy Miercuri, 23 Ianuarie 2013 08:44 Link la comentariu
  0
  0

  Cainii latra, ciubucurile merg mai departe! Cota parte din ciubuc ajunge sus, foarte sus! Toti sefii din lantul slabiciunilor au cota lor din spaga ceruta la angajare!

  Cine trebuie sa controleze cabinetele particulare? Directia Sanitara nu le elibereaza autorizatia Sanitara de functionare? Atunci nu vede ca medicul are asistent ca PFA ceea ce nu este legal? Dar la asistentii PFA cine le da autorizatia sanitara de functionare pentru cabinetele lo? Cum a obtinut autorizatia de functionare de la Directia Sanitara cabinetul PFA Avram Carmen si Badoi Ioana? Cine raspunde in fata anchetatorilor pentru asta?

  Raportează
 • postat de Dana Miercuri, 23 Ianuarie 2013 08:15 Link la comentariu
  0
  0

  Celor carora li se solicita spaga la angajare, spuneti da si dati-i in gat la parchet in vederea efectuarii flagrantului. Sincer, pt un salariu de mizerie, spaga ceruta este de o nesimtire fara margini. Toata lumea vorbeste si stie de aceste practici ale acestor lepre hraparete.

  Raportează
 • postat de elena Miercuri, 23 Ianuarie 2013 08:03 Link la comentariu
  1
  0

  Degeaba termini o postliceala de 3 ani, cu o medie de 9.50, daca nu ai bani sa dai spaga ca sa te angajezi, niciodata nu ai sa te angajezi in sistemul sanitar de stat....presupusurile concursuri sunt de mult cumparate si niciodata nu sunt nicaieri afisate, ca sa poate oricine inscrie.... de ce nu se stiu de concursuri la ajofm ?
  Dai spaga de 10000-20000 ca sa iei apoi un salariu de 600-800. oare in cat timp ii recuperezi ?! nu ne ramane decat sa fim voluntare 6 luni apoi vanzatoare... ca na nu poti trai cu aer....

  Raportează
 • postat de tot un asistent Miercuri, 23 Ianuarie 2013 07:51 Link la comentariu
  2
  4

  Si eu sunt o sclava la medicul de familie! Nici nu vine la serviciu, eu trebuie sa ma descurc cum pot cu bolnavii, le scriu retete ca am parafa medicului lasata sa scriu, sa fac situatii, sa dau trimiteri la analize si specialisti! Eu fac totul si mereu ma ameninta ca nu este multumita, cand vine ea la serviciu ma da afara din cabinet, stau pe hol ca sa nu vad si sa nu aud ce face cu pacientii in cabinet! Ma jigneste, imi da 700 lei salariu dar are si sotul si mama si fiica angajati cu salarii pe cabinet! Eu spal toata lenjeria din cabinet la mine acasa si fac si pe femeia de serviciu in cabinet! Asta pentru 700 lei! Nu imi plateste nici macar un curs, nu imi da nici macar bani la negru asa cum fac alti doctori de familie cu asistentele lor! Le dau salariul minim ca sa nu plateasca dari la stat dar le mai dau bani la negru din banii incasati de la pacienti pentru care nu elibereaza chitante! Nimeni nu taie chitante la bolnavi si acestia nu au curajul sa ceara chitanta! este o mare jale in medicina de famile! Asistentii din spitale mai primesc ciubuc de la pacienti noi la medicina de familie primim suturi in fund de la toata lumea! Vedem cum doctorul isi deconteaza toate cheltuielile de acasa pe cheltuieli de cabinet, contabila are 3000 lei salariu ca o acopera in contabilitate si eu asistenta am minim pe economie! Cum sa muncesti in medicina de familie?

  Raportează
 • postat de UN ASISTENT MEDICAL Miercuri, 23 Ianuarie 2013 07:38 Link la comentariu
  0
  5

  De ce asistentii medicali exploatati in sistemul sanitar galatean nu scriu aici toate umilintele si abuzurile pe care le suporta in Spitalul Judetean Galati unde esti obligat sa dai 10.000 de euro la angajare la directori si medicii sefi de sectie si apoi te umilesc te exploateaza, ei pleaca la cabinetele private si urla si te ameninta sa faci totul in lipsa lor, sa prescii medicamente, analize si sa si colectezi ciubucul de la pacienti?
  Cand veti avea curajul sa spuneti tot ce ni se intampla in timpul serviciului? doctorii ne obliga sa facem pretul la bolnavi, sa le aducem pacienti care sa le dea ciubuc, trebuie sa le scriem toate foile de observatie, sa le facem toata treaba, sa le scriem tot diagnostice, DRG, contabilitatea si costurile in foi, sa scriem medicatie, sa facem tratament, tot ceea ce ei nu fac! Vin la servicu, opereaza si pleaca la cabinetele particulare din timpul programului! Ne lasa cu toate raspunderile pe cap! Ne ameninta, ne injura, ne hartuiesc, ca sa fim sub teroare si sa tacem din gura! Cui sa ne plangem cine ne va face dreptate? nici sindicatul, niciorganizatia profesionala, nici directoarea de ingrijiri nu ne apara! Muncim mai rau ca in jungla, ne cumparam halate, manusi, materiale sanitare, dam spaga si noi pentru orice serviciu medical pe care ni-l face un medic din spitalul in care lucram, este jungla! Si presa si bolnavii dau cu pietre in noi! Faceti un reportaj pe ascuns luati declaratii de la asistente infirmiere ingrijitoare, sa va spuna cum suntem exploatati de medici, cate orori induram de la limbajul vulgar, amenintator, pana la lovituri, ilegalitatile pe care suntem obligati sa le facem pentru doctori, ne ameninta si ne jignesc va imaginati cum muncim??? Cele tinere mai trebuie sa stea si saltea pentru tot felul de doctori basinosi si nespalati, ca daca nu stai te ameninta ca te da afara! Cand vom spune dar mai ales cui sa spunem! Noi suportam tot greul pe salarii de mizerie, si intr-o umilinta de neimaginat! De unde sa mai ai puterea sa ai grija de omul bolnav cand noi toti cei din subordinea medicilor suntem tratati de acestia ca niste animale! De unde mai vreti sa avem puterea sa va ingrijim asa cum asteptati cand muncim ca negrii pe plantatie si medicul sef de sectie este stapinul de sclavi?
  Veti posta acest mesaj? Cati dintre colegii mei vor avea curajul sa screi macar sub anonimat cate induram de la medici? Am sora asistenta la medicina de familie si menajul acasa la doctor trebuie sa-l faca nu numai munca de la cabinet pentru 800 lei lunar?! Facre si treaba la cabinet si face toate situatiile catre casa de asigurari si merge si la doctor acasa sa-i faca menajul, asta ca sa o tina angajata cu 800 lei lunar!
  CINE NE VA AUZI, CINE IN ROMANIA VA SCHIMBA EXPLOATAREA ASISTENTILOR MEDICALI!
  ASISTENTA DE LA PEDIATRIE NU ESTE VINOVATA ESTE SI EA O VICTIMA A MEDICULUI SI A SISTEMULUI NENOROCIT DIN ROMANIA!

  Raportează
 • postat de o victima a SISTEMULUI SANITAR DIN ROMANIA Miercuri, 23 Ianuarie 2013 07:12 Link la comentariu
  0
  1

  Doctorul Florin Iordache patronul cabinetului medical privat de tratamente este cel mai vinovat pentru ca el a favorizat moartea femeii in urma administrarii calciului, el le-a obligat pe cele 2 asistente sa-si faca PFA pentru a lucra cu el la cabinet si pentru a face tratamentele contra cost tuturor celor care erau refuzati din Spitalul de Pediatrie dar si adulti! Si a facut cabinet de tratamente si obliga parintii sa merga acolo pentru toate injectiile contra bani! In spital refuza sa faca o injectie, fara bani! Desi nimic nu obtinem fara bani dati spaga la doctori si asistente! alta discutie!
  De ce nu verificati legalitatea, NU EXISTA CADRU LEGAL - pentru ceea ce a facut DR IORDACHE FLORIN - MEDIC SEF LA UPU LA SPITALUL DE COPII SI SEFUL DE SECTIE al asistentelor AVRAM CARMEN SI BADOI IOANA care lucreaza cu el si in spital si la cabinetul privat! Le-a obligat sa se faca PFA ca sa nu le dea salariu cu plata tuturor darilor catre stat!!!
  De ce nu verificati la finante citi asistenti medicali lucreaza ca PFA pentru ca ANGAJATORII REFUZA SA LE MAI DEA SALARIU CA SA NU PLATEASCA DARILE CATRE STAT! SI ASTFEL MEDICUL SCAPA DE ORICE RASPUNDERE IN FATA TRIBUNALULUI PENTRU GRESELILE PROFESIONALE FACUTE DE ASISTENTI, CA DOAR ASA ASISTENTUL ESTE INDEPENDENT SI RASPUNDE SINGUR IN FATA LEGII, CA SI ACEASTA AMARATA DE ASISTENTA CARE ESTE ACUZATA DE MOARTEA FEMEII! DUMNEZEU SA O IERTE CA ORICUM NU SE VA FACE DREPTATE!
  DOCTORII SUNT VINOVATI CA S-AU CALICIT LA PLATA SALARIULUI SI AU RENUNTAT LA RASPUNDEREA LOR SI AU LASAT TOATE HOTARIRILE PE BIATA ASISTENTA!
  CINE CONTROLEAZA CUM LUCREAZA ACESTI DOCTORI IN PRIVAT? CINE CONTROLEAZA LEGALITATEA ACTIVITATII IN ACESTE CABINETE?
  ORGANIZATIA ASISTENTILOR DE CE NU CONTROLEAZA LEGALITATEA MUNCII ASISTENTILOR DIN CABINETELE PRIVATE SI IN MEDICINA DE FAMILIE?
  MEDICII DE FAMILIE SI-AU ANGAJAT TOTI MEMBRII DE FAMILIE CU SALARIU PE CABINET, PLATITI DIN BANII NOSTRI, AI CELOR INSCRISI PE LISTELE MEDICULUI DE FAMILIE DAR OBLIGA AMARATA DE ASISTENTA SA SE FACA PFA CA SA NU-I DEA DARILE CATRE STAT, DIN PARTEA ANGAJATORULUI?
  CINE MAI CONTROLEAZA IN TARA ASTA? DIRECTIA SANITARA, CASA DE ASIGURARI, COLEGIUL MEDICILOR, POLITIA?
  CINE VA PUNE CAPAT EXPLOATARII ASISTENTILOR MEDICALI? EI VOR GRESI, VOR MURI OAMENI, PENTRU CA DOCTORUL ANGAJATOR VREA SA SCAPE DE PLATA SALARIULUI SI DE ORICE RESPONSABILITATE LEGALA, PENTRU CA ASISTENTUL CA PFA ESTE SINGURUL RESPONSABIL IN FATA LEGII DE MOARTEA UNUI OM?!
  POLITIA DE CE NU-L ANCHETEAZA PE DR IORDACHE FLORIN CEL CARE A FAVORIZAT MOARTEA FEMEII PENTRU CA A LASAT ASISTENTA FARA SUPRAVEGHERE SI COORDONARE, FARA REGULI? DE CE MAI SINT LEGI PE HIRTIE?
  TREZITI-VA SI VEDETI ADEVARUL INTR-O LUME FARA DE LEGE!
  FAMILIA TREBUIE SA-SI INDREPTE ACTIUNEA IN JUSTITIE CATRE MEDICUL VINOVAT! DR IORDACHE FLORIN DE LA SPITALUL DE COPII!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.