54 de oameni au fost ucişi în accidente rutiere pe şoselele din Galaţi! Vedeţi aici care sunt zonele cu cel mai mare grad de risc

54 de oameni au fost ucişi în accidente rutiere pe şoselele din Galaţi! Vedeţi aici care sunt zonele cu cel mai mare grad de risc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Evenimentele rutiere mortale sau soldate cu răniţi grav au explodat în cursul anului trecut, propulsând Galaţiul pe locul al treilea din punct de vedere al creşterilor la număr de accidente de circulaţie * Municipiul Galaţi şi DN 25 conduc detaşat în topul locaţiilor unde au avut loc cele mai multe tragedii din cauza încălcării regulilor rutiere * Conducerea Poliţiei Rutiere vede ca cea mai eficientă soluţie pentru limitarea producerii acestor evenimente reluarea marilor acţiuni tematice, care să îi pună la punct deopotrivă pe pietoni şi şoferi


Pietoni indisciplinaţi şi şoferi grăbiţi sau care încalcă cu bună ştiinţă regulile rutiere au fost, în mare, cauzele care au aruncat în aer numărul evenimentelor rutiere grave în judeţul Galaţi în cursul anului trecut. Pe drumuri naţionale, judeţene sau comunale ori pe arterele din oraşe, 194 de evenimente soldate cu morţi şi cu răniţi grav au fost contabilizate, cuantumul acestora depăşindu-l cu 18 la sută pe cel înregistrat în 2011. Per ansamblu, procentul poate nu e foarte mare, dar dinamica fenomenului a făcut ca Galaţiul să cunoască una dintre cele mai spectaculoase creşteri la capitolul accidente, ajungând, din acest punct de vedere, pe locul trei într-un top naţional.

DN 25, şoseaua morţii

Drumul care leagă Tecuciul de Galaţi nu s-a dezminţit în 2012. Cea mai circulată arteră din judeţ a fost scena unde s-au produs 19 accidente mortale şi 30 de evenimente soldate cu răniţi grav. Majoritatea evenimentelor rutiere care au marcat negativ această arteră s-au produs în lunile mai, iulie şi septembrie, în intervalele orare cuprinse între 17,00 – 19,00 – 21,00. Cele mai ghinioniste zile au fost cele de miercuri (opt accidente) şi luni (şapte accidente), iar punctele unde au avut loc nenorocirile au fost km. 16, 33, 53, 63, 65. Principalele cauze care au semănat tragedii pe DN 25 au fost traversarea neregulamentară şi neacordarea priorităţii la vehicule. Următorul în topul drumurilor naţionale cu grad crescut de risc este DN 24 – DN2 Tişiţa – Tecuci- Bârlad, unde în 2012 s-au petrecut 11 accidente grave. Potrivit rapoartelor poliţiei gălăţene, trendul acestor evenimente a fost crescător spre sfârşitul anului trecut. Cele mai multe evenimente s-au petrecut în zilele de marţi, joi, sâmbătă, duminică, în jurul orei 17,00, kilometrul 25 fiind stabilit ca punctul cel mai riscant. Pe DN 26, de cele mai multe ori din cauza traversărilor neregulamentare şi a vitezei neadaptate la condiţiile de drum, au avut loc 11 evenimente rutiere grave,  majoritatea în jurul orei 11,00, în ziua de vineri, la km. 5, 6, 8, 14, 34, 40 şi 87. În 2012, numărul accidentelor grave pe drumurile naţionale a crescut cu 44 la sută faţă de perioada precedentă de referinţă. 

Galaţiul, localitatea cu cei mai mulţi morţi

Cumva logic dacă ţinem cont de densitatea traficului rutier şi a parcului auto, dar îngrijorător dacă privim în statistici. 12 accidente rutiere mortale au înroşit străzile din Galaţi, ceea ce înseamnă o creştere de 300 la sută faţă de 2011, în timp ce evenimentele soldate cu răniţi grav au cunoscut şi ele o explozie, creşterea fiind de 44 la sută la sută pe municipiu. Cele mai multe dintre evenimentele rutiere grave din Galaţi au avut loc în lunile mai, iunie, august, septembrie, octombrie, în intervalele orare 9,00 –13,00; 15,00 – 16,00; 18,00 – 19,00; 21,00. Zilele cele mai nefaste au fost cele de vineri (15 accidente), joi (14 accidente) şi marţi (13 accidente), iar străzile unde regulile de circulaţie au fost cel mai mult călcate în picioare cu consecinţe grave au fost Brăilei, Marea Unire, Drumul de Centură, Traian, Domnească şi George Coşbuc. Spre deosebire de drumurile naţionale, străzile din municipiul Galaţi nu au fost martore preponderent la traversările neregulamentare, cea mai frecventă cauză a accidentelor grave fiind neacordarea de prioritate la pietoni, dar şi neacordarea de prioritate la vehicule. În antiteză, veşti bune vin dinspre Tecuci, unde în 2012 a avut loc un singur accident mortal, iar numărul evenimentelor soldate cu răniţi grav a scăzut cu 20 la sută. Luna cea mai nefastă la Tecuci pare să fi fost august, pe strada 1 Decembrie 1918, din cauza neacordării de prioritate pietonilor şi vehiculelor.

Se circulă haotic pe drumurile judeţene

Mediul rural pare să fie o sursă importantă de victime din accidente rutiere. Arterele judeţene sau comunale au furnizat anul trecut cu 12 la sută mai multe victime decât în anul precedent, în cele mai multe cazuri vina aparţinând pietonilor. Luna august a adus ghinion în zona de sud a judeţului, pe DJ 251, şosea care străbate localităţi în care s-au produs numeroase tragedii, preponderent în zilele de duminică, luni şi marţi. Pechea este comuna unde au avut loc şase asemenea evenimente, urmată de Schela şi Cuza Vodă cu câte trei. Cauze: traversarea neregulamentară şi neadaptarea vitezei la condiţiile de drum.  Nici nord-vestul judeţului nu stă prea bine, numărul evenimentelor rutiere crescând cu 35 la sută. Situaţia pe acest palier a cunoscut un vârf în luna aprilie, în zilele de marţi şi miercuri, comunele cele mai afectate fiind Munteni şi Cudalbi, cu câte cinci accidente. La capitolul cauze, traversărilor neregulamentare li se alătură abaterile bicicliştilor. Marele „bum” vine însă din nord-estul judeţului, accidentele produse în localităţile periferice oraşului Tg. Bujor crescând, ca număr, cu 86 de procente. Cea mai săracă zonă a Galaţiului a fost „ofertantă” din punct de vedere al situaţiei operative rutiere, trendul fiind totuşi descrescător spre finalul anului. Cea mai critică a fost ziua de luni, intervalele orare de risc fiind 7,00, 15,00, 18,00, iar comunele unde s-au petrecut cele mai multe evenimente au fost Drăguşeni, Vârlezi, Fârţăneşti şi Măstăcani, majoritatea din cauza nerespectării distanţei dintre vehicule.

Soluţii extreme

Potrivit Poliţiei Rutiere, cifrele pe 2012 au determinat o nedorită revenire a Galaţiului în topul judeţelor cu şosele periculoase, după câţiva ani în care evenimentele din trafic au cunoscut o scădere apreciabilă. Dincolo de analize, statistici şi indicatori, numărul mare de accidente soldate cu morţi, răniţi grav şi importante pagube materiale este o prioritate urgentă pentru noul şef a Serviciului Poliţiei Rutiere, desemnat pe funcţie în luna noiembrie 2012.

„Situaţia accidentelor pe 2012 este în contradicţie cu activitatea de prevenire, în sensul că deşi anul trecut au crescut constatările faţă de 2011, pe toate segmentele, a crescut şi numărul de evenimente. Au fost 584 de infracţiuni constatate faţă de 554, 3.571 de permise ridicate dintre care 874 pentru neacordarea de prioritate la pietoni, 349 pentru depăşirea limitei de viteză şi 644 pentru depăşire neregulamentară. La capitolul pietoni, 5.227 au fost sancţionaţi pentru traversare neregulamentară, cu 1.578 mai mulţi decât în 2011”, precizează scms. Bogdan Carp, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Galaţi.

La o astfel de situaţie paradoxală, tânărul şef de Circulaţie întrevede o soluţie extremă: marile razii, în care niciunul dintre cei care comit abateri să nu fie iertat.

„Avem în vedere reluarea marilor acţiuni cu forţe extinse pe linie rutieră pentru reducerea numărului de morţi şi răniţi în judeţul Galaţi”, avertizează scms. Carp.

Citit 4787 ori Ultima modificare Joi, 24 Ianuarie 2013 11:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.