Jaf din banul public la Tecuci: Sute de mii de euro evaporaţi pe analize fictive

Jaf din banul public la Tecuci: Sute de mii de euro evaporaţi pe analize fictive
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul director al Spitalului Anton Cincu din Tecuci cheamă Primăria din localitate în ajutor


O afacere ce ar fi trebuit să fie profitabilă s-a transformat în coşmar financiar pentru  Spitalul Anton Cincu din Tecuci. În anul 2010 ar fi trebuit să se finalizeze un contract, în urma căruia spitalul ar fi trebuit să beneficieze de aparatură pentru analize medicale. Numai că, la cinci luni înainte de finalizarea respectivului contract, în decembrie 2009, înţelegerea a căzut, iar spitalul a încheiat un nou contract, cu o altă firmă, acesta din urmă fiind foarte dezavantajos pentru unitatea medicală.

Facturi umflate

Teodor Negru, director spitalul municipal  Anton Cincu Tecuci a explicat pe larg situaţia cu pricina. „Laboratorul de analize a fost externalizat. În momentul în care s-a făcut externalizarea, în decembrie 2009, aveam un contract cu CorpMedica, care mai trebuia să se deruleze timp de cinci luni. Dar, nu înţeleg de ce, nu s-a mai continuat acel contract cu CorpMedica şi s-a încheiat un altul, cu Sanomed. Aparatura, care ar fi trebuit să intre în proprietatea spitalului, era într-un fel de leasing, care se plătea prin cumpărare de reactivi. După cinci luni, toată aparatura, ce a costat 27.000 de euro, ajungea în proprietatea spitalului şi nu am mai fi avut probleme.

Din păcate, s-a încheiat contractul cu Sanomedul, contract prin care s-au derulat sume foarte mari. În ultimele trei luni de zile, de când sunt eu director, am găsit facturi uriaşe, pe care le retrimiteam la calculat şi se reduceau. În speţă erau trecute pe facturi analize ce nu se făceau la noi în laborator. De exemplu, erau facturi de 800 de milioane de lei vechi, ce ajungeau la 500 de milioane după recalculare. De atunci a pornit acest conflict”, a explicat directorul interimar al unităţii medicale.

Soluţia, aşteptată de la Primărie

Conform aceleiaşi surse, Primăria Tecuci, cea care administrează spitalul, ar putea descâlci această situaţie. "Am apelat la Primărie şi s-a făcut o expertiză contabilă. Urmează să ne dea răspunsul. Este destul de greu de spus ce pierderi s-au produs prin acest contract, care a fost încheiat cu participaţie 30 la sută din partea spitalului şi 70 la sută din partea Sanomed. Din 2011, spitalul nu a primit nici un ban de la Sanomed. N-au dat nici bani pe salarii, având în vedere că salariaţii spitalului trebuiau detaşaţi către ei”, a mai spus Teodor Negru.

Contractul trebuie reziliat

Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Galaţi, ştie despre acest contract şi spune că ar trebui reziliat: „Acel contract nu a fost trecut prin consiliul de administraţie al Spitalului La un moment dat s-a pus doar problema externalizării laboratorului de analize medicale. S-a dat aviz pentru externalizare, însă nu şi pentru semnarea respectivului contract. În acest moment nu mai există un caz similar în judeţul Galaţi. Există varianta rezilierii contractului, însă această decizie trebuie trecută prin consiliul de administraţie”.

Fostul director se apără

Fostul manager al Spitalului Anton Cincu din Tecuci spune că respectivul contract este perfect legal. "Din punctul meu de vedere contractul încheiat între Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci şi laboratorul Sanomed este unul profitabil pentru instituţia sanitară tecuceană. Ştiu că în urmă cu un an a fost efectuată o expertiză contabilă de către Primăria Tecuci, în urma căreia nu a fost descoperită nicio neregulă. Oricum, ţin să menţionez că nu e vorba de o externalizare, ci de o asociere investiţională. Prin acest tip de contract personalul a fost păstrat intact, lucru imposibil în cadrul unei externalizări. În perioada în care am fost manager spitalul a pus la dispoziţie spaţiul şi personalul, în vreme ce laboratorul Sanomed a venit cu aparatura, reactivii de laborator, precum şi cu renovarea spaţiului. De asemenea, tot ei s-au ocupat şi de certificare. În lipsa unei astfel de asocieri nu am fi putut să încheiem un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, deoarece fondurile spitalului sau cele puse la dispoziţie de municipalitate nu erau suficiente pentru achiziţionarea de aparatură şi alte materiale de laborator. Când contractul de asociere a fost încheiat, în urmă cu doi ani, el a fost aprobat atât de comitetul director al spitalului, cât şi de liderii de sindicate", a explicat dr. Dragoş Teodoru, fostul manager al Spitalului Municipal din Tecuci.

Cine sunt cei de la Sanomed

Conform site-ului companiei, clinica Medicală Sanomed este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România. „Un segment pe care compania l-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani este medicina muncii, pe care îl ofera tuturor companiilor, indiferent de mărime sau număr de angajaţi. În prezent, portofoliul de clienţi cuprinde peste 300 de firme de stat şi private. Laboratorul de analize medicale Sanomed garantează efectuarea a peste 800 de analize paraclinice de o acurateţe şi promptitudine ireproşabile, se mai arată pe site-ul companiei.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Clinica Sanomed a avut probleme similare şi la Botoşani. Acolo, conducerea Spitalului judeţean s-a judecat cu clinica pentru plata salariilor angajaţilor spitalului, dar şi pentru a anula contractul păgubos cu firma. 

Citit 5183 ori Ultima modificare Vineri, 25 Ianuarie 2013 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.