Căldură mare, mon cher! Canicula a încins Galaţiul (FOTO)
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Căldură mare, mon cher! Canicula a încins Galaţiul (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • 36 de grade Celsius la umbră, probabil peste 40, la soare * Asta au avut de suportat ieri gălăţenii, românii cei mai loviţi de valul de căldură care s-a abătut asupra României

Cea mai călduroasă zi de la începutul sezonului estival a fost destul de greu de suportat de gălăţeni, "beneficiari" ai celei mai ridicate temperaturi înregistrate pe cuprinsul ţării. Valul fierbinte care s-a resimţit în zona de sud-est încă din noaptea de marţi spre miercuri s-a amplificat ieri, căldura insuportabilă făcând din ieşirea din casă, ori, după caz, din staţionarea prelungită în spaţii neventilate cu aer condiţionat, adevărate aventuri. Cu toate acestea, tineri ori vârstnici, locuitorii oraşului par să fi învăţat câte ceva din experienţele anilor trecuţi şi s-au adaptat, pe cât posibil, la urgia de afară.

Străzi pustii la orele amiezii

Deşi canicula a lovit în mijlocul săptămânii, oamenii nu s-au mai aventurat în număr foarte mare pe străzi la orele fierbinţi ale prânzului, încercând să-şi rezolve treburile în afara intervalului de foc, ori, după caz, să se mişte în aşa fel încât să nu stea sub razele fierbinţi care topeau asfaltul. Cei care însă nu au avut de ales, s-au refugiat fie la terase, fie în preajma artezienelor ori la umbra copacilor din parcuri.

"E cald în casă şi am ieşit să ne răcorim la Păpădie. Chiar dacă e soare, apa mai răcoreşte aerul, ne mai stropeşte, e suportabil", ne-a spus Corina (16 ani), o adolescentă aflată cu  prietenii ei pe o bancă la Păpădie.

Mai puţin norocoşi au fost locuitorii din zona Mazepa care, de obicei, pe caniculă, se refugiază în parcul afişat între zona "Trei Star" şi Potcoava. Arteziana care aducea de obicei puţină prospeţime aerului nu funcţiona ieri în jurul orei 14.00, cei câţiva oameni care au ales să se odihnească în parc trebuind să se mulţumească cu umbra copacilor.

Plaja, refugiul suprem

De curaj sau inconştienţă au dat dovadă zeci de tineri care ieri după-amiază, puţin după prânz, au luat cu asalt ştrandurile în speranţa că pe lângă un bronz la modă vor prinde şi un pic de răcoare. Spre exemplu, plaja de la "Valuri" a fost locul unde domnişoarele au făcut abstracţie de pericolul ultravioletelor şi şi-au expus nurii la soarele ucigător, iar domnii au crescut vânzările la berea cea răcoritoare.

"Decât să stau în casă, mai bine la plajă. Ne mai bronzăm, ne mai răcorim în bazin sau la duş. Nu am aer condiţionat acasă şi stau la etajul patru, ce să fac? Decât să mă coc în casă, mai bine la soare", spune Marius (20 ani).

Suferinţă în cuptorul de la Judeţean

Gălăţenii bolnavi nu sunt însă atât de norocoşi, pentru că nu prea au posibilitatea de a fenta canicula din Spitalul de Urgenţă. Atât personalul, cât şi pacienţii suferă în aceste zile din cauza temperaturilor ridicate din saloane. Cei mai afectaţi sunt cei de la Urgenţe, unde se produce efectul de seră din cauza acoperişului de sticlă. Problema a fost cât de cât remediată cu ajutorul unor cearşafuri montate pe tavan pentru a împiedica pătrunderea razelor de soare.

„Din păcate, la UPU se creează un efect de seră pe care încercăm să-l eliminăm printr-o investiţie. Deja avem un proiect aprobat de CJ şi anul acesta vom organiza licitaţia pentru că am primit o parte din finanţare. Acolo sunt deja aparate de aer condiţionat, dar acestea nu fac faţă”, a spus Vasile Vrânceanu, directorul administrativ al spitalului.

Despre această problemă ne-a vorbit şi dr. Angel Trifan, coordonatorul departamentului UPU – SMURD: „Nu e problemă că vin bolnavii şi stau aici câteva ore. Dar gândiţi-vă că personalul petrece aici 12 ore. Este foarte cald. Acum sunt 30 de grade, dar au fost şi 43 de grade”, a spus acesta.

Măsuri împotriva caniculei

Persoanele care suferă de afecţiuni cronicem, dar şi copiii şi bătrânii sunt foarte vulnerabili la căldurile excesive. „Aceştia trebuie să aibă o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale, să consume multe lichide, de preferat la temperatura camerei. Trebuie evitate băuturile carbogazoase, cele alcoolice şi cafeaua. De asemenea, şepcuţa sau pălăria nu trebuie să lipsească atunci când ieşim afară. Intervalul orar în care trebuie să stăm în casă este 11.00 – 16.00”, a explicat dr. Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. (Mihaela Gîdei)

Veşti bune: se răcoreşte!

Meteorologii dau veşti bune, cel puţin pentru gălăţeni. În următoarele zile, canicula se va mai domoli, maximele apropiindu-se de temperaturile normale pentru această perioadă. Astfel, pentru joi şi vineri, la Galaţi, sunt prognozate temperaturi de cel mult 29 de grade Celsius, sâmbătă, de 28 de grade, iar duminică, de 31 de grade Celsius.

Cum pot fi protejaţi salariaţii de caniculă

Angajatorii trebuie să îi supună controlului medical pe salariaţii care lucrează în spaţii deschise, pentru a verifica rezistenţa acestora la temperaturi ridicate, iar în zilele în care mercurul din termometre atinge pragul de 37 de grade Celsius să le asigure acestora până la doi litri de lichide pe zi de persoană şi spaţii răcoroase în care ei să poată lua o pauză, spune Inspectoratul Teritorial de Muncă. Dacă pragul critic de 37 de grade Celsius este depăşit, inspectorii de muncă le recomandă angajatorilor să fragmenteze programul de lucru, în aşa fel încât muncitorii să nu fie nevoiţi să lucreze atunci când razele soarelui ard cel mai tare. (Rodica Mişcalencu)

Citit 2868 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2012 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.