Scandalul căldurii ia amploare la Galaţi: Bun-platnicii, batjocoriţi pe banii lor

Scandalul căldurii ia amploare la Galaţi: Bun-platnicii, batjocoriţi pe banii lor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Apaterm şi Electrocentrale susţin că nu au schimbat parametrii de livrare a agentului termic


Zeci de mii de gălăţeni branşaţi la sistemul public de termoficare s-au trezit, ieri, pentru a doua zi consecutiv, cu caloriferele sloi. Dintre cei circa 70.000 de clienţi ai Apaterm, batjocoriţi din cale afară s-au simţit mai ales oamenii care sunt cu plata întreţinerii la zi şi care, în ciuda sacrificiilor pe care le fac lunar ca să îşi achite utilităţile, tot au fost nevoiţi să îngheţe în case şi birouri, fără să primească vreo explicaţie pentru frigul pe care l-au îndurat. Pentru cei care şi-au plătit conştiincioşi întreţinerea, probleme financiare ale instituţiilor care livrează agent termic nu au nicio importanţă. Au plătit, aşa că ar trebui să aibă căldură 24 de ore din 24! E un drept pe care şi l-au cumpărat deja.

Caloriferele reci şi pasatul motanului

Directorul Calorgal, ing. Mircea Ispas, a declarat că parametrii la care CET a livrat agent termic au fost mai scăzuţi, aşa cum s-a întâmplat şi cu o zi înainte. „Am declarat acest lucru şi în cursul zilei precedente şi am făcut-o în cunoştinţă de cauză. Se vedea foarte clar ce temperatură are apa din punctele termice! Probleme cu încălzirea locuinţelor gălăţenilor au fost şi aseară (marţi - n.r.), dar şi în cursul dimineţii următoare. Din câte ştiu, la orele prânzului situaţia se remediase parţial”, a precizat Mircea Ispas.

De cealaltă parte, directorul CET, Tudor Petre, susţine că instituţia pe care o conduce a livrat agent termic Apatermului la parametrii obişnuiţi, dar că nu poate aprecia dacă acest lucru se va schimba sau nu, în zilele următoare. „Noi nu ne ocupăm de distribuţia secundară a agentului termic. De acesta se ocupă Apatermul, mai ales în condiţiile deciziei judecătoreşti de de astăzi (ieri - n.r.). Nu am diminuat parametrii de livrare a agentului termic, nici ieri, nici astăzi. Şi nici nu o vom face, atâta timp cât nu ni se taie gazul. Nu putem spune, acum, nici dacă se vor diminua parametrii de livrare, nici dacă nu... Din cercetările noastre, Apaterm îşi încheie cheltuielile pe contul CET, ceea ce nu este deloc un lucru corect. Dar acestea sunt verificări pe care le-am făcut noi şi de fapt nu este treaba noastră să ne ocupăm de aşa ceva. Sunt alte organe abilitate care să o facă”, a precizat directorul CET, Tudor Petre, contactat telefonic în cursul după-amiezii de ieri.

Cel puţin până la închiderea ediţiei, gălăţeni care încă nu aveau căldură mai erau destui prin oraş, şi în Centru, dar şi prin cartiere ca Micro 39. Indiferent cine la cine are datorii, este aberant ca un bun platnic să nu se poată bucura de un serviciu pe care îl plăteşte cu banii jos! Timp în care şefii companiilor direct implicate pasează motanul de la unul la celălalt. De parcă scuzele sau acuzele ar încălzi caloriferele gălăţenilor.

Citit 3325 ori Ultima modificare Joi, 31 Ianuarie 2013 08:27

14 comentarii

 • postat de Agentul termic este așa de slab că nici ajutorul de căldură nu-l poate lua.
  Joi, 31 Ianuarie 2013 23:26
  Ăștia de la Electrocentrale și Apaterm nici nu știu să-și vândă marfa. Stau cu caloriferele la maxim și nici nu acoperă gratuitatea alocată de Primărie ce este alocată pentru că nu am venit, deci banii în loc să intre în factura de căldură și să ajungă la Apaterm, se întoarce înapoi pentru că nu s-a cheltuit, agentul termic fiind foarte ''slab''. Păi nici ''gratuitatea'' nu sunteți în stare să o luați.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ISTA ori sunt hoti ori sunt incompetenti !
  Joi, 31 Ianuarie 2013 22:20
  In luna noiembrie 2012 , s-a dat caldura de la Apaterm doar cateva zile , spre sfarsitul lunii ! De unde au inregistrat aparatele ( din subsol ) citite de lucratorii de la ISTA valori atat de mari , de exemplu pentru tevile din apartament + pierderi subsol : 100 ron ?! / de apartament . Incredibil , dar pentru luna decembrie cand s-a dat caldura non-stop , cat o sa ne calculeze smecherii astia ? O sa mai vindem din case , ca sa platim facturile umflate cu ajutorul unor calcule savante , de zici ca au de calculat vreo chestie (orbita spatiala ) la NASA . Calcule bagate frumos intr-o lege (ordin de fapt ) cu care se fura LEGAL ! Aia la centru ne fura global (asigurare locuinta degeaba , cauciucuri de iarna degeaba intr-o tara cu 3 luni de iarna , benzina scumpa raportata la salariile romanesti , gaz scump , energie scumpa , mancare scumpa , salarii zgarcite date de patroni zgarciti facuti peste noapte capitalisti ).Aici pe plan local ne fura alti lenesi care stau in spinarea cetateanului si care s-au vorbit sa manance si gura lor ceva ( Apaterm , ISTA ,celelalte regii furnizoare de servicii ) . Cand o sa se termine odata cu furatul din cosul cetateanului , care este tot mai anemic ? DE CE NU SE VREA SA SE INDIVIDUALIZEZE CONSUMUL CALDURII , APEI , etc asa cum ar fi civilizat ? DE CE SE DORESTE IN CONTINUARE CONSUMUL LA GRAMADA SI MUTAREA RASPUNDERII DE COLO COLO ? SINGURUL RASPUNS : DACA SE INDIVIDUALIZEAZA CONSUMUL NU SE MAI POATE FURA ! AR MURI COANA CORUPTIE , PE TOT LANTUL TROFIC , PANA LA CONSUMATOR !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costi
  Joi, 31 Ianuarie 2013 17:41
  Sa nu credeti ca scapati daca va puneti centrala. Eu am dat centrala la 25 de grade in casa, am stat in chiloti toata luna, si am platit doar 240 de lei la gaze (incalzire + mancare + apa calda). Cand au venit ISTA sa-mi ceara bani pentru tevile care trec prin apartament, am zis ca innebunesc: 150 de lei pe luna pentru niste tevi reci.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai
  Joi, 31 Ianuarie 2013 16:07
  chiar nu vedeti ce au reusit de un an incoace o mana de oameni ! Gafituc-ii - marii avocati , Trif -ala de la anrsc-pdl-Urbanschi de care nu a mai auzit absolut nimeni , mos Niciolae-primarul fantoma , Toader de la pdl au incurajat ura ,dezbinarea , rautatea ! ei au adus iadul in oras si in casele noastre ! si paratrasnetul nemultumirii a trebuit sa fie apatermul ! total incorect , politicul si fuga dupa bani a gafitucilor , lacomia lor as spune , prostia noastra de a ii crede a dus la nebunia care a cuprins galatiul . unde vrem sa ajungem ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de GheorghiuStoica
  Joi, 31 Ianuarie 2013 14:53
  De 23 ani asa ne-AU MINTIT si ne-AU FURAT la nivel national demnitarii si politicienii romani!
  Pe plan local, reprezentantii lor, unul pnl-ist, celalalt psd-ist, umbla cu ... cioara vopsita! Si parca sunt facuti de aceeasi mama!?! Dar nu le mai merge cu pacaleli si hotii! Galateni, treziti-va! Pe cine ati votat?
  0
  0
  Raportează
 • postat de nelu
  Joi, 31 Ianuarie 2013 14:23
  Cînd vă văd cum puneți problema am mare milă de voi însă nu meritați că prin votul exprimat de 23 de ani încurajați ce vi se întîmplă .Pănă vă deșteptați rezistență la foame și frig ..așai mă rog ce așteptați de la un fotbalist și unul ca doctoroiu învățat cu corupția ca țiganul cu scînteia .De la fălcos ce așteptați .
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru
  Joi, 31 Ianuarie 2013 14:00
  la L in micro 19 caloriferele abia sunt dezmortite...rusine
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rică
  Joi, 31 Ianuarie 2013 12:23
  A înviat APATERM-ul. Moare CALORGAL. S-au mai ştii? O să existe concurenţă. APATERM pe stânga, CALOGAL pe dreapta. Preţuri pe măsura serviciului prestat, pardon pe măsura nevoilor furnizorului. Are nu are bani consumatorul furnizorul facturează după propriile nevoi. La neajungere vor trce la branşarea obligatorie a celor debranşaţi. Dacă totuşi se opun cei de debranşaţi vor fi facturaţi dublu faţă de cei aflaşi la sistemul centralizat. Oricum sezonul următor de încălzire cei baranşaţi vor fi în număr egel cu cei debranşaţi. Abia atunci apare o problemă adevărată şi anume cine să factureze căldura celor branşaţi şi cine să factureze căldura celor debranşaţi. E simplu. Vor factura în părţi egele. Mai rămâne problema apei calde. E musai înfiinţarea uniei societăţi pentru furnizarea apei calde. Ar putea să se numească APACĂLIEGAL. Un sistem perfect, sau aproape. Aleşii primăriei îşi vor putea onora promisiunile electorale referitoare la crearea locurilor de muncă. Rămâne problema consumatorului. Şi ce dacă, este problema lui nu are decât să şi-o rezolve. Ar fi ceva soluţii. Spre exemplu să uite de partid, să nu mai pună botul la pomenile electorale, să nu se mai lase cumpăprat, vândut, minţit, batjocorit, umilit, dispreţuit etc. Este cam greu dar se poate. O altă soluţie ar fi ca proprietarii de apartamente alimentaţi de la aceeaşi centrală termică să pună mână de la mână şi să înfiinţeze o societate de furnizare a energiei termice. Asociaţiile de proprietari se vor desfiinţa. Oricum nu mai corespund realităţii. Multe din ele nu au corespuns niciodată. Dacă primăria a reuşit înfiinţarea galorgal care să deservească un municipiu reşedinţă de judeţ, o comună şi încă un municipiu, soluţia propusă are şanse. Or mai fi şi altele.
  Cert este un lucru şi anume CIOLANUL. La un oraş ca Galaţi, adormit după atâtea mandate ale unui primar adormit, cea mai mică pretenţie ca cetăţeanul să se trezească la realitate este ceva greu de conceput dar gălăţeanul a dovedit că poate să-şi impună voinţa.
  Conducerile asociaţiilor au îmţeles că nu pot trce peste voinţa membrilor, oricât de dulce era mierea oferită de calorgal.
  Cei interesaţi de ciolan, nevrând schimbări decât de faţadă, au resuscitat APATERM-ul, de, mai sunt două luni de ros ciolan.
  Pentru consumator primul pas a fost făcut. Oricât de mulţi bani ar lua aceste societăţi de la cei debranşaţi, aceşti bani nu se vor regăsi în confortul celor care sunt la sistemul centralizat. Pentru realizarea unui confort, după posibilităţile financiare ale fiecăruia, există o singură soluţie- BRANŞAMENTE INDIVIDUALE, CONTORIZARE ŞI FACTURARE INDIVIDUALĂ, ELIMINAŢI TOŢI INTERMEDIARII. Impunerea cu forţa a unor contracte pe care consumatorul, cel care plăteşte, nu le-a văzut este cea mai mare măgărie de care au putut să dea dovadă aleşii urbei. Nu vă lăsaţi prostiţi. Se pot impune contracte individuale şi cu apatermul. Nu trbuie să mergem la infinit cu acele contracte antice şi de demult. Nu dormiţi MORIŞCA FURĂ. PARDON LUCREAZĂ.
  0
  0
  Raportează
 • postat de In Cetateanu
  Joi, 31 Ianuarie 2013 11:38
  Prin proiectare ,pe timpul comunistilor ,normativele prevedeau la ultimul etaj ,la apartamentele sau camerele pe directia Nord sau Est j ,calorifere cu elemente suplimentare , calorifere care sa asigure cat de cat aceiasi temperatura ca la etajele in inferioare . Utimul etaj cu tavanul ,izolat mai mult formal (materiale slab izolatoare -ex. zgura expandata) era expus la temperatura mediului ambiant ,, etajele inferioare aveau pardosea la si tavanele incalzite de vecinii pe verticala sau de pierderile de caldura din subsol . Cand totul era la cazanul comunist si intretinerea incapea lejer in veniturile cetatenilor ,nu era nici o problema . Problemele au aparut si or sa apara in continuare, datorita faptului ca nu s-a facut nici un fel de studiu de adaptare a normativelor comuniste ,cu noile reglementari ,vezi ultimul si cel mai aberant ordin , ala cu numarul 343/2010. Apoi daca propietarilor le este impusa aberant nemodificarea instalatiilor ,atunci sa ni este expliceat de ce nu se respecta, in repartiazarea costurilor aceleasi proiecte sau normative ? De ce sa palteasca cel de la ultimul etaj eventuala caldura din subsol ,caldura de care beneficiaza numai parterul ?Singura solutie pentru rezolvarea aberatiei cu nemodivicarea retelei este tragerea uneia paralele ,din materiale si izolatii noi si peformante ,conforme cu perioada actuala , retea dimensionata in functie de cate apartamente sunt racordate iar vechile instalati ,care si asa au varsta casar,i sa fie lasate pana ruginesc total. Deocamdata atat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ale
  Joi, 31 Ianuarie 2013 11:22
  deja am 2 calorifere electrice!m-am debransat pt ca nu avea rost.la mine in casa e cald,iar la electrica platesc in jur de 180-250 de lei....mult mai putin
  0
  0
  Raportează
 • postat de LAUR
  Joi, 31 Ianuarie 2013 10:07
  Anul trecut faceati miting in fata Prefecturii pe banii USL..dar acasa era cald si bine, chiar daca situatia era cam aceeasi intre Electrocentrale si Apaterm....
  Acum stati si inghetati de frig in case si nu mai tipa nimeni ca doar na...I-ATI VOTAT!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de petru
  Joi, 31 Ianuarie 2013 10:01
  Din declaratiile celor doi sefi, se vede clar minciuna........incompetenti nenorociti am sa va dau in judecata,pt.ca platesc bani grei iar voi ma tineti in frig si mai spuneti si minciuni.....vino-n p....da mati si vezi caloriferele si apoi iesi cu declaratii ,nu mai minti lumea....gata m-ati convins,fac pe draku-n zece si-mi instalez centrala...nu se mai poate cu hotii astia....auzi, vor plati compensatorii,de unde decat buzunarele noastre,voi nu sunteti combinatul unde exista patron,voi cereti bani de le o populatie vlaguita si saracita EI BINE EU NU SUNT DE ACORD SA V-A DAU ACESTI BANI !!!!! Voi nu produceti nimic ci numai pagube si batai de joc fata de oamenii care v-a platesc corect.
  0
  0
  Raportează
 • postat de arceloruptincurmittal comp. care se arde in c.u.r deca s-a puna 10 lei in plus la salariul de kkt al muncitorilor
  Joi, 31 Ianuarie 2013 09:18
  batjocoriti acasa ,batjocoriti la munca,a-m ajuns un popor de batjocoriti si asupriti
  0
  0
  Raportează
 • postat de CLI
  Joi, 31 Ianuarie 2013 03:56
  Incet si sigur ,bunii platnici au sa faca ce au facut deja un mare numar de galateni ,au sa se debranseze ,caldura la parametrii la care te tine punga ,nu depizi de toanele vecinilor in a-si plati facturile si nici de vanzoleala furnizorilor de aget termic . Avand caldura pe sponci, desi au platit ,nu o sa-i mai poata nimeni tine captivi la un sistem de incalzire mamuth comunist ,vechi si pagubos. Cat despre datoriile de la asociatia din care face parte directorul Electrocentrale ,acolo problema este transata ,nu mai plateste nimeni fiindca datoria este asa de mare incat tot vor fi debransati . In ceea ce priveste amenintarile cu judecata si luat apartamentele si daca le iau ce fac cu ele ,cu-i le vand ,sunt atatea apartamente de vanzare in Galati.....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.