Justiţia ar putea reuşi ceea ce n-au reuşit politicienii. Se pregăteşte anularea datoriilor la întreţinere?

Justiţia ar putea reuşi ceea ce n-au reuşit politicienii. Se pregăteşte anularea datoriilor la întreţinere?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Datoriile Apaterm către Electrocentrale au fost şterse de magistraţi * Dacă s-a putut acest lucru, de ce nu s-ar putea radia şi datoriile populaţiei către Apaterm?


Ca urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti, datoriile istorice ale Apaterm către CET au fost şterse, susţine administratorul special al distribuitorului de apă caldă, Adriana Stratulat. Mai exact, suma de 349 de milioane de lei, ce ar fi trebuit să ajungă la Electrocentrale, a dispărut ca efect al reconfirmării planului de reorganizare a Apaterm, societatea de furnizare a agentului termic urmând să-şi achite doar datoriile curente către CET. Stratulat ne-a declarat ieri că administratorul judiciar, CC Insol, va supraveghea în continuare Apaterm. „Datoriile istorice sunt şterse, ca efect al confirmării planului şi graficului de plăţi din plan”, a explicat administratorul special.

Reamintim că administratorul judiciar CC Insol a fost propus de către CET, pe vremea când aceasta avea o altă conducere, iar în planul de reorganizare confirmat acum, Electrocentrale era prevăzută cu zero lei.

Contactat telefonic, actualul director al Electrocentrale, Tudor Petre, a vorbit despre datoriile istorice ca despre o proprietate a societăţii. „Să vedem textul de lege, să analizăm dacă un judecător poate decide că o proprietate nu mai este a cuiva. S-a procedat la o ştergere, dar eu ştiu că, dacă se întâmplă aşa ceva, proprietarul trebuie să declare că nu mai vrea banii înapoi. În lumina a ceea ce se întâmplă acum, voi merge şi eu la Ministerul Finanţelor, îi voi arăta decizia judecătorului şi îi voi cere să mă despăgubească”, a conchis Tudor Petre.

Directorul CET şi-a recunoscut reacţia nervoasă, „care are logica ei”, numind Apaterm o gaură neagră în care banii intră, dar nu mai ies. „Eu sunt acum obligat să le dau marfă, ei o vând şi-mi dau ce le rămâne”, a mai spus Petre, asemănând situaţia cu cea a unui plătitor de pensie alimentară. Şeful CET a mai arătat că a trăit cu speranţa că va recupera măcar o parte din datoria istorică pentru a-şi plăti furnizorii de gaze, lucru care acum nu mai este posibil. Referitor la CC Insol, Tudor Petre a spus că l-a moştenit şi că-l va păstra atâta timp cât demersurile lui sunt în acelaşi sens cu gândirea Electrocentrale.

Potrivit legii insolvenţei, creanţa CET ar putea redeveni activă doar dacă Apaterm supravieţuieşte planului de reorganizare. Practic, doar dacă societatea redevine viabilă la finalul celor trei ani, Electrocentrale ar putea reveni cu cererea de recuperare a debitului. Până atunci, însă, creanţa sa este suspendată.

Odată deschisă însă posibilitatea ca un judecător să poată şterge datoriile unei firme către o alta apar o grămadă de situaţii care de care mai absurde. Pentru că, de exemplu, ce rost mai are să-ţi plăteşti furnizorii, atâta vreme cât la capătul unui proces poţi deveni curat ca lacrima?

Revenind la cazul nostru, se poate presupune lesne că Electrocentrale va avea mari probleme financiare din cauza uriaşei creanţe neîncasate, astfel că ar putea, la rândul său, să intre în faliment sau reorganizare. Pe de altă parte, Apaterm rămâne în bilanţ cu banii pe care trebuie să-i încaseze de la populaţie şi cu zero datorii. Presupunând că va reuşi să-i convingă pe gălăţeni să-şi plătească datoriile istorice (cifrate la circa jumătate din datoria către CET), Apaterm va deveni o firmă înfloritoare. Dar atunci, existând deja o decizie de ştergere a datoriilor Apaterm către Electrocentrale, de ce nu s-ar putea pronunţa şi o sentinţă prin care să fie şterse datoriile populaţiei către Apaterm? Că doar oameni sunt şi judecătorii, iar întreţinere au şi ei de plătit. Şi-aşa toată lumea rămâne curată şi uscată, iar populismul politicienilor ar atinge cote maxime.

Citit 4487 ori Ultima modificare Luni, 04 Februarie 2013 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.