36 de ani de la cutremurul din '77. Galaţiul se dărâmă la un seism de 7 grade
Foto: Foto: Vasile Caburgan

36 de ani de la cutremurul din '77. Galaţiul se dărâmă la un seism de 7 grade
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Galaţi, peste o sută de imobile sunt „diagnosticate” cu risc seismic I, II şi III *  Într-un oraş cu solul înecat de pierderile din conductele găurite, cu mii de apartamente „modernizate” prin retezarea pereţilor de rezistenţă, e greu de spus ce va mai rămâne în picioare după un cutremur similar celui din 1977


S-au scurs 36 de ani de la devastatorul cutremur din 1977. Dar autorităţile n-au învăţat nimic din acea experienţă. Un cutremur de magnitudinea celui care ne-a zgâlţâit vieţile în ’77 ar schimba radical faţa Galaţiului! Şi aici nu vorbim doar despre cele peste o sută de clădiri încadrate în clasele de risc seismic I şi II! Şi nici doar despre imobilele care abia se mai ţin din cauza cărămizilor mâncate de umezeală şi putrezire, prădate de chiriaşi şi de hoţi, sub ochii indiferenţi ai poliţiei! Ci despre sutele de blocuri cu structura de rezistenţă afectată de modernizările făcute în apartamente, despre apartamentele transformate, după capul fiecăruia, în spaţii comerciale sau de prestări servicii. Şi despre subsolurile şi temeliile imobilelor care se „bălăcesc” în pierderile conductelor găurite!

Câte imobile sunt expertizate?

Pe site-ul Ministerului Dezvoltării există o listă a clădirilor de locuit expertizate tehnic în perioada 1993-2007, vizată de cel care era, la acea vreme, inspector şef la Inspectoratul în Construcţii, Săvel Rotaru. Lista cuprinde 112 imobile, dintre care 61 încadrate în clasa de risc seismic I. Din păcate, lista nu a mai fost actualizată şi cine ştie câte alte clădiri ar fi trebuit să li se alăture. De ce spunem asta? Pentru că pe o listă de imobile expertizate şi propuse spre demolare furnizată de Primăria Galaţi sunt 14 imobile încadrate în clasa de risc seismic I care nu se regăsesc pe lista de pe site-ul ministerului! Şi asta nu e tot. Pe o listă cu imobile propuse spre consolidare, publicată pe site-ul Primăriei Galaţi, se găsesc opt blocuri cu risc II şi unul cu risc III, care nu figurează nici ele pe listele menţionate mai sus. Mai mult, în 2009, autorităţile locale vorbeau de 159 de imobile incluse în categorii de risc seismic. Deci câte sunt până la urmă? Greu de spus!

Blocuri în pericol

Pericolul, în caz de cutremur, nu vine doar din partea clădirilor expertizate sau vizibil şubrede, ci din partea blocurilor care aparent n-au nicio problemă. Vorbim aici despre blocurile la care s-a umblat la structură de rezistenţă prin modernizările făcute de proprietari. „Este o adevărată crimă să afectezi structura de rezistenţă a unui bloc prin demolarea sau retezarea unor stâlpi de susţinere, prin eliminarea unor pereţi de rezistenţă, efectuarea unor instalaţii de apă şi gaze neconforme cu normele, mai ales în zona C de intensitate seismică, fundate pe un teren loessoid cu o puternică sensibilitate la umezire! Gândiţi-vă la ce pierderi au conductele noastre şi la faptul că loessul uscat suportă o greutate de 4 kg pe cm2, şi doar 0,8 kilograme pe cm2 când este umed. La un cutremur peste 6 grade Richer vor fi riscuri foarte mari! S-a umblat la stâlpi, diafragme, fără autorizaţie, fără proiect! Este o crimă pentru că blocul acela oricând poate să se prăbuşească şi să moară oameni nevinovaţi! La cutremurul din '77, din nouă blocuri din cele construite după ’55, şapte au căzut pentru că se umblase la structura de rezistenţă!”, ne-a declarat inginerul Săvel Rotaru.

Specialistul a ţinut să tragă un semnal de alarmă către cei care ar putea interveni pentru a stăvili euforia „modernizării” apartamentelor: „Sunt duşmanul celor care fac modificări în apartamente fără o documentaţie aprobată de experţi! Potrivit legii, orice modificare făcută în apartament trebuie să aibă autorizaţie şi o documentaţie făcută de experţi, care trebuie respectată întocmai, altfel ar trebui aplicate amenzi! Fac apel către preşedinţii de asociaţii să sesizeze Inspecţia în Construcţii asupra modificărilor care se fac în apartamente, fără documentaţie!”.

Cade sau nu? Ce înseamnă risc seismic

Clasa I de risc seismic înseamna ca imobilul respectiv se poate prăbuşi în cazul unui cutremur de peste 7 grade Richter. Clasa a II-a de risc seismic înseamna că imobilul poate suferi, în cazul unui seism de 7 grade Richter, avarii la diverse elemente de compartimentare, la scări, dar nu se va prăbuşi. Clasa a III-a de risc seismic înseamnă avarii minore: cade tencuiala, apar fisuri în pereţi etc

Lista clădirilor expertizate tehnic

Această listă se află postată pe siteul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Conform documentului, prezintă risc seismic I imobilele: Bălcescu nr. 17, 21, 34, 76 şi 118, Brăilei nr. 14, Caragiale nr. 35 şi 41, Carnabel nr. 31-33, 19 şi 21-23, Columb nr. 49, Cuza nr. 23, 40, 54, 56, 49 şi 70, Democraţiei nr. 17 şi 84, Dogăriei nr. 33, 41, 70, 88 şi 89 (corp C), Domnească nr. 24, 52, 52A, nr. 18, bloc F şi bloc C, Eroilor nr. 8 (2 corpuri), Florilor nr. 46, Grădina Veche nr. 2, Fotea nr. 26, Leului nr. 1, Logofăt Tăutu nr. 6, Eminescu nr. 73, Micro 19 - bloc M19 şi G4, Morilor nr. 43, Muzicii nr. 9, 15, 51, N. Alexandrescu nr. 57 şi 81-83, Războieni nr. 5 şi 64, Sf. Spiridon nr. 2, Tecuci nr. 42, 66, 68, 76, 101 (Nord), Traian nr. 110, 112, 114, 129, 210, 222, 387, Universităţii nr. 7 şi Zânelor nr. 13.
Prezintă risc seismic I şi II: Arieşului nr. 6, Domnească nr. 126, Eroilor nr. 28, Fotea nr. 27, Movilei nr. 60, Muzicii nr. 48, Zânelor nr. 11.
Au intrat în clasa de risc seismic II clădirile: Bălcescu nr. 37, Cuza nr. 29, 44 şi 47, Democraţiei nr. 11, Domnească nr. 94 (corp B), 124, 133, Florilor nr. 44, Grădina Veche nr. 75, Mihai Eminescu nr. 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, Iancu Fotea nr. 25 şi 29, Livezeni nr. 13, Micro 17 - blocurile I şi R, Navelor - bloc R1, Parcului nr. 8, Saliştei nr. 8, Română nr. 50, Războieni nr. 134, Traian nr. 31, Ţiglina I - blocurile C12, C13, C15, C30, C31, C32, C34, C35, D2, Zânelor nr. 1 şi Universităţii nr. 13b.
Prezintă risc II şi III construcţiile din Ana Ipătescu nr. 13 şi Culturii nr. 12, iar risc III: Cuza Vodă nr. 51, Holban nr. 13A. Figurează pe lista ministerului şi imobilul din Basarabiei nr. 64, neîncadrat seismic.


   

Citit 7926 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2013 17:00

8 comentarii

 • postat de teo
  Luni, 04 Martie 2013 19:26
  Cine se face vinovat de aprobarea prin care apartamentele de la bloc ,mai ales cele de la parter,au fost modificate in buticuri modificandu-se structura de rezistenta ? De ce s-a aprobat schimbarea destinatiei din locuinta in butic,mai ales ca aceste locuinte au fost repartizate proprietarilor de catre statul socialist ca protectie sociala ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de zguduitul
  Luni, 04 Martie 2013 17:39
  cutremurul vine, trece. cu cit mai putine victime sper. politicienii de dupa 90 nu vor mai pleca niciodata, isi vor lasa urmasii urmasilor lor si victime la actiunile lor vor fi continue si inmiite cu cele ale unui cutremur de 6-7 grade.asa ca pina la urma daca nu murim de cutremurul dat de DUMNEZEU sigur murim de mina alesilor nostrii, in timp. apropo, cautati sa aflati ce au facut autoritatile din chile de au redus substantial riscurile seismice. ei au facut din asta o politica de stat si nu de can-can ziaristic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Voinescu
  Luni, 04 Martie 2013 17:15
  Felicitari doamnei ziariste Anca Melinte,un aricol analitic si bine documentat.Am colaborat cu domnul ing.Rotaru,un specialist de mare valoare,dusman al modificarilor facute in apartamente,fara "Autorizatie de Construire",care poate duce la un dezastru in care vor muri oameni nevinovati.Inspectia in Constructii nu are o schema corespunzatoare care sa poata verifica ce modificari se fac in apartamente,de aceea se impune ca Presedintii de Asociatie sa-si faca datoria si sa sezise aceste lucruri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Luni, 04 Martie 2013 16:59
  Inteleg ca ti-ai bagat centrala, usi, termopane, etc, dar ca sa dai jos zidul care separa holul de bucatarie, din nevoie de spatiu, si sa-ti faci arcada, vai de mama noastra. Unde nu-i cap vai de picioare!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gri-moluz
  Luni, 04 Martie 2013 15:26
  Dragii mei,suntem in NATO si UE suntem protejati !.Vai de mama noastra. Ha...! Haa...!Haaa...!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Luni, 04 Martie 2013 15:24
  Mai fratilor, degeaba amendezi pe ala care a darmat din structura de rezistenta, problema e cum refaci la loc ce a daramat ca sa nu-ti cada blocul in cap!
  0
  0
  Raportează
 • postat de xxxx
  Luni, 04 Martie 2013 14:49
  Daca ISC doarme asta e. Faceti o reclamatie si vin si amendeaza pe toti cei care si-au daramat pereti fara autorizatie!! La un cutremur mai mare veti vedea cam cate caldiri "aparent sigure pe afara" vor ramane in picioare sau nu vor fi grav deteriorate...dar asta e...marlanu vrea spatiu. El uita ca un apartament cumparat asa trebuie pastrat, ca afecteaza pe toti ceilalti locatari cu "nevoie de spatiu"... vrei spatiu du-te la casa si darama tot, macar iti cade doar tie tavanu in cap si scapam de un idiot nu nenorocesti inca o gramada de oameni nevinovati!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mihai
  Luni, 04 Martie 2013 10:09
  Nu, nu trebuia se sa dea romanilor dreptul de proprietate asupra locuintelor dupa Revolutie, oricum nu apreciaza asta.
  Mai bine era daca ii dadea afara in strada sau sa ramana acolo cu conditia sa le cumpere la pretul actualizat cu rata inflatiei !
  Daca unul a avut balcon si l-a desfiintat ca sa mareasca sufrageria si bucataria, sau daca nu a avut deloc balcon din constructie si-au construit ei mai cu mot balcon iesit in afara cladirii, nu se stie cu ce aprobari, chiar s-au luat la intrecere cu astea care are balconul iesit mai mult in exterior, unii au adaugat o camera in plus pe tot tronsonul de la parte pana sus. Fiecare a daramat sau adaugat cate ceva, tot ca sa faca modifice sa arate si ei saracii ca au bani si nu au ce face cu ei, si acum se mira de ce au condens si mucegai, prea frig iarna si cald vara.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.