Clinicile ICCO realizate cu fonduri private de aproximativ patru milioane de euro au fost inaugurate oficial, miercuri, la Braşov, în prezenţa unor oficialităţi locale şi judeţene şi a numeroşi medici braşoveni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Clinicile ICCO au două secţii, una de cardiologie intervenţională reprezentând primul Infarct Center din România şi o secţie de protetică ortopedică. Centrul medical funţionează la Braşov de mai bine de o lună, timp în care au fost rezolvate 116 cazuri în secţia de Cardiologie Intervenţională şi au fost salvate nouă vieţi, alte 29 de cazuri fiind rezolvate în Secţia de Ortopedie Artoplastie Totală Şold şi Genunchi.
"Noi nu deschidem astăzi un Infarct Center, pentru că în Braşov funcţionează de peste o lună. Am vrut să inaugurăm Clinicile ICCO cu ceea ce am realizat în timpul acestea. Am acţionat în peste o sută de cazuri şi am salvat nouă vieţi. În infarctul miocardic acut, ducem o luptă contra cronometru. În şase ore de la producerea lui, un om valid poate deveni invalid şi dacă nu se intervine la timp, pacientul poate muri", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, doctorul Florin Orţan, şef secţie cardiologie intervenţională.
La inaugurarea oficială, au participat autorităţi locale şi judeţene, dar şi numeroşi medici braşoveni.
"Când am auzit prima dată de acestă idee le-am spus că municipalitatea va ajuta cu tot ceea ce ţine de noi. Cred că această clinică este un lucru foarte bun şi îi va ajuta mult pe bolnavii din Braşov care nu vor mai trebui să meargă în alte localităţi pentru aceste intervenţii. Şi chiar pacienţii din alte părţi vor putea veni la Braşov", a precizat primarul Braşovului George Scripcaru.
În cadrul secţiei de cardiologie intervenţională, pacienţii pot beneficia de intervenţii noninvazive sau minim invazive cum este coronarografia diagnostică, angioplastia coronariană, adică stenturile, implantarea de stimulatoare şi defibrilatoare cardiace, sisteme de resincronizare cardiacă, proceduri şi manevre din domeniul cardiologiei de urgenţă.
În secţia de ortopedie, se fac intervenţii de ortopedie protetică, în special artroplastie genunchi şi şold. Toţi pacienţii cu infarct miocardic acut care vin în regim de urgenţă, transportaţi cu ambulanţa, beneficiază de intervenţii medicale de urgenţă gratuite.
"Clinicile ICCO colaborează cu Casa Naţională de Sănătate pentru decontarea totală sau parţială a costurilor acestor operaţiuni. Cazurile de urgenţă care ajung la noi sunt tratate gratuit", a mai spus doctorul Onţan.
Clinicile ICCO colaborează cu Serviciul Judeţean şi Naţional de Ambulanţă, cu SMURD local şi naţional pentru ca orice caz care are nevoie de asistenţă să ajungă în mai puţin de două ore.
La Clinicile ICCO sunt tratate în ambulator cazuri grave sau urgenţe, dar se pot face şi programări pentru internări, exclusiv în baza unei trimiteri de la medicul de familie, medicul specialist cardiolog sau ortoped, cu adeverinţă de salariu vizată de Casa de Asigurări de Sănătate sau cupon de pensie şi cu toate analizele medicale care le reflectă istoricul bolii.
Clinica totalizează 35 de paturi, în rezerve de unu sau două locuri, iar fiecare salon este amenajat şi dotat la standarde occidentale.
De asemenea, există zece paturi disponibile în Secţia de terapie intensivă pentru pacienţii operaţi.