Pacienţii Spitalului de Pediatrie "Sf. Ioan" Galaţi îşi vor putea vizualiza rezultatele analizelor din orice loc în care vor avea la dispoziţie o conexiune la internet. Facilitatea va fi disponibilă din luna octombrie a anului viitor şi face parte din proiectul "Sistem informatic integrat în vederea facilitării accesului pacienţilor la rezultatele medicale", lansat luni, 11 martie a.c., la unitatea spitalicească gălăţeană.
Valoarea proiectului este de aproape 2.000.000 de lei, majoritatea banilor provenind de la Uniunea Europeană, prin fonduri structurale. La finanţare a contribuit şi Consiliul Local Galaţi, cu 2 la sută din fonduri. Peste 1.550.000 de lei din banii europeni reprezintă fonduri nerambursabile.
"Proiectul se adresează în primul rând pacienţilor. După finalizare, aceştia vor primi la externare o parolă şi adresa unui portal pe care îşi vor putea verifica rezultatele analizelor şi investigaţiilor la care au fost supuşi în spital. De asemenea, va exista şi o evidenţă strictă a cheltuielilor pe medicamente şi materiale sanitare", explică managerului spitalului, dr. Victoriţa Ştefănescu.
Ajutor şi pentru medici
În prezent, fiecare medic trebuie să petreacă un timp deloc de neglijat pentru a afla istoricul medical al fiecărui pacient. Odată cu finalizarea proiectului de informatizare, medicii de la Spitalul de Pediatrie Galaţi vor putea vizualiza dosarele pacienţilor din orice cabinet al instituţiei, fapt ce va duce la o eficientizare vizibilă a activităţii, mai ales în condiţiile în care nu de puţine ori spitalul funcţionează aproape la capacitate maximă. "Pe lângă faptul că fiecare pacient îşi va putea vizualiza pe calculator rezultatele analizelor, cei interesaţi vor afla în timp util, de acasă sau de oriunde se află, graficul de gărzi al fiecărui medic, precum şi cât de aglomerat este acesta. Pe baza acestor informaţii, se vor putea programa online", declară dr. Aurel Nechita. Proiectul prevede ca fiecare medic clinician din spital să dispună de o tabletă conectată la internet, pe care să poată urmări evoluţia fiecăruia dintre pacienţi.
Prezent la lansare, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, a apreciat că prin derularea acestui proiect Spitalul de Copii din Galaţi se află deja înaintea altor unităţi similare din ţară. "Este un exemplu, la nivel mai mic, al felului în care se doreşte să arate tot sistemul medical din România în viitorul nu foarte îndepărtat. Prin informatizare, vor fi reduse într-o mare măsură fraudele existente până acum", este de părere dr. Boldea.