Dr. Elena Vrabie: "Desfiinţarea CJAS şi a DJSP Galaţi va crea haos"

Dr. Elena Vrabie: "Desfiinţarea CJAS şi a DJSP Galaţi va crea haos"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vestea desfiinţării caselor judeţene de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică, anunţată de ministrul Sănătăţii marţi dimineaţă, a venit ca o undă de şoc peste un sistem medical care în mod normal se urneşte mai mult din inerţie. La o primă vedere, scenariul este unul cel puţin simplist şi gândit în fugă. Prezent la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, Eugen Nicolăescu a hotărât să le aducă o veste bună acestora: programele naţionale de sănătate vor beneficia de o finanţare suplimentară, cu banii obţinuţi din desfiinţarea instituţiilor amintite mai sus. Nu s-a specificat însă nimic despre ce sume urmează să se economisească sau despre ce se va întâmpla cu domeniile rămase vacante după dispariţia celor două instituţii din fiecare judeţ.

"O reorganizare nu se poate face de la o zi la alta"

Numită în funcţia de preşedinte director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi în urmă cu doar o lună, dr. Elena Vrabie ar putea fi şi ultimul preşedinte al instituţiei. „Dacă o asemenea ipoteza se va concretiza, noi nu avem ce face şi va trebuie să ne conformăm. Totuşi, Legea Sănătăţii, care prevede şi funcţionarea CJAS-urilor, este un act normativ organic, peste care nu se poate trece atât de uşor. Noi nu am primit nicio înştiinţare oficială de la CNAS. CJAS Galaţi are în momentul de faţă 58 de angajaţi, majoritatea personal ultra-specializat. Oricum, eu nu aş vorbi despre desfiinţare, ci mai mult despre o restrângere şi o transformare a caselor judeţene de asigurări în centre regionale. Dacă desfiinţarea va fi făcută după cum s-a vehiculat în presă se va crea un adevărat haos în ţară. Ce vor face medicii de familie şi laboratoarele de analize sau de imagistică medicală care în momentul de faţă au contract încheiat cu Casa? O reorganizare nu se poate face de la o zi la alta”, este de părere Dr. Vrabie.

Cum eficientizăm sistemul

Un punct de vedere asemănător are şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea. „La noi nu a venit până acum nicio informare oficială în această privinţă. Oricum, cred că zilele următoare proiectul ministrului va intra în dezbatere, urmând ca abia apoi să putem vorbi de o reorganizare. În ceea ce priveşte cheltuielile şi birocraţia, DSP Galaţi funcţionează oricum cu un personal insuficient. Nu consider că facem risipă de bani, având în vedere faptul că, deşi sunt 114 posturi normate, noi avem 104 angajaţi. Din acest motiv, funcţionarea în parametri normali este destul de dificilă”, explică dr Boldea.

Potrivit aceleiaşi surse, sistemul sanitar din România ar trebui eficientizat prin finanţare suplimentară, prin informatizare şi prin adoptarea cât mai rapidă a pachetului de bază de asigurări de sănătate. În ceea ce priveşte o eventuală trecere a celor două instituţii în subordinea consiliilor judeţene, măsura ar avea ca urmare o politizare şi mai accentuată, în funcţie de orientarea politică a fiecărui consiliu.

Citit 3237 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2013 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.