Situaţie controversată în justiţia gălăţeană. Suspiciuni grave în dosarul „Ţigareta”

Situaţie controversată în justiţia gălăţeană. Suspiciuni grave în dosarul „Ţigareta”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Judecătorii care au pronunţat condamnarea au refuzat să îndrepte eroarea din hotărârea în care 95.000 de pachete fuseseră „uitate” de la confiscare * Total neobişnuit, îndreptarea greşelii va fi făcută de o altă instanţă * Rămâne în continuare neclar motivul pentru care cazul nu a fost încredinţat DIICOT


Deşi a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, unde trebuie să primească în curând o soluţie definitivă, dosarul „Ţigareta de Galaţi” continuă să uimească prin felul pe alocuri bizar în care evoluează anumite acţiuni. Dincolo de încadrările juridice suspect de blânde şi de erorile din hotărârea judecătorească de fond, ridică semne mari de întrebare refuzul magistraţilor de a respecta procedura standard şi de a-şi îndrepta propriile erori.

Ţigări evaporate din sentinţă

În ediţia din 1 martie a.c., "Viaţa liberă" v-a prezentat  în amănunt condamnările cu suspendare date în dosarul "Ţigareta de Galaţi", în fapt cea mai mare captură de ţigări a anului 2011. Partea realmente ciudată este că 95.000 din cele peste 400.000 de pachete de ţigări sechestrate „au dispărut” în neant, neregăsindu-se pe lista confiscărilor dispuse de Judecătoria Târgu Bujor.

Articolul din "Viaţa liberă" a provocat reacţia rapidă a procurorilor, care au sesizat, pe 6 martie, instanţa bujoreană. Absolut surpinzător, pe 8 martie, absolut toţi magistraţii de la Bujoru s-au abţinut în a face vreo mişcare în sensul cerut de procurori. Acţiunea a ajuns, astfel, pe masa magistraţilor Tribunalului Galaţi, care pe 18 martie au admis abţinerea şi au trimis dosarul la Judecătoria Tecuci.

„S-a strecurat o omisiune vădită cât priveşte neconfiscarea cantităţii de 95.000 de pachete cu ţigări indisponibilizate pe 6 noiembrie 2011, aflate în camera de corpuri delicte a IPJ Galaţi – 70.500 pachete marca Wont 08, 17.500 marca Plugaru şi 7.000 Winston”, se arată în adresa Parchetului Judecătoriei Târgu Bujor, din 6 martie 2013.

Corect era să de facă îndreptarea la Bujoru

În amintita adresă, procurorii au precizat că sunt îndeplinite condiţiile articolului 195 din Codul de Procedură Penală, care arată următoarele: "Erorile materiale evidente din cuprinsul unui act procedural se îndreaptă de însuşi organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată care a întocmit actul, la cererea celui interesat ori din oficiu".

Cu totul bizar, în ciuda clarităţii prevederii legale, judecătorii au preferat să refuze să-şi îndrepte propria eroare! Situaţia neobişnuită a găsit înţelegere şi la Tribunalul Galaţi, care a admis ciudata cerere de abţinere, ceea ce conduce la numeroase speculaţii. Este ceva în neregulă cu cele 95.000 de pachete de ţigări, care potrivit procurorilor se află în camerele Inspectoratului de Poliţie Galaţi? S-au făcut de undeva presiune asupra magistraţilor? Sunt întrebări la care aşteptăm cu toţii un răspuns cât mai grabnic.

Istoricul "Ţigareta de Galaţi"

Reamintim că pe 6 noiembrie 2011, poliţiştii gălăţeni au capturat  trei transporturi de pachete cu ţigări de contrabandă, 422.000 de pachete, în valoare de 3.756.395 de lei. Deşi este o captură cu o valoare foarte mare (este cea mai importantă captură din 2011, în întreaga ţară), dosarul nu a ajuns nicio clipă pe masa procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Foarte ciudat, cazul a fost judecat ca o simplă infracţiune la regimul vamal, lucru care le-a adus celor trei inculpaţi - Sârghe Daniel Maricel, Jenică Bujoreanu şi Ion Vulpe - condamnări foarte mici, chiar cu suspendarea executării pedepsei.

 

Citit 5923 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2013 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.