Aproximativ 3.000 de persoane, la manifestările din Miercurea Ciuc, prilejuite de Ziua Maghiarilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproximativ 3.000 de persoane au paticipat la manifestările de duminică seară, din Miercurea Ciuc, prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un punct de atracţie fiind defilarea cu peste 200 de torţe, pe străzile municipiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestările au început la ora 18:00, cu o depunere de coroane de flori la statuile eroilor revoluţionari din 1848, Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu, şi cu intonarea imnurilor de stat ale României şi Republicii Ungare, la eveniment fiind prezenţi, alături de autorităţile locale şi judeţene, ataşatul militar al

Ambasadei Republicii Ungare la Bucureşti, precum şi consulul ungar la Miercurea Ciuc.

Peste 200 de torţe au fost aprinse, iar purtătorii acestora au pornit, alături de participanţii la manifestări, care purtau în mâini drapelele Ungariei, secuieşti şi arpadiene, acompaniaţi de fanfară, într-un marş prin oraş, către stratuia generalului Gal Sandor, locul în care s-au rostit discursurile festive şi unde a avut loc un program artistic.

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a spus, la începutul discursului său, că, deşi fizic preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, nu este prezent, spiritual el este alături de participanţii la sărbătoarea de la Miercurea Ciuc.

"Nu a putut fi prezent în această seară în mijlocul nostru, dar îl simţim alături. Deşi i s-a retras dreptul de a veni pe 15 Martie în Harghita, a făcut un gest de onoare şi a venit sâmbătă, aşa cum a promis, pentru a fi împreună cu noi, cei din secuime. Aşa procedează un preşedinte adevărat! Este unul dintre puţinii preşedinţi ai Ungariei care se ţine de cuvânt şi îi mulţumim că face tot ce stă în putinţa Domniei Sale să îi ţină uniţi pe maghiari", a spus Raduly.

În acest context, primarul din Miercurea Ciuc a făcut o paralelă între interdicţia vizitei preşedintelui Solyom şi atitudinea autorităţilor române care, după 1990, s-au comportat în aceeaşi manieră cu Regele Mihai, căruia nu i s-a permis să viziteze mormintele părinţilor de la Curtea de Argeş.

Raduly Robert şi-a încheiat discursul afirmând că este sigur că "mai devreme sau mai târziu, maghiarii din Ardeal îşi vor căpăta râvnita autonomie.

Programul festiv dedicat împlinirii a 161 de ani de la Revoluţia de la 1848 s-a încheiat cu un concert de muzică clasică susţinut de orchestra de cameră Ciuc la Biserica Reformată din localitate.

Citit 698 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.