UPDATE / Fostul deputat Mihail Boldea rămâne în arest

UPDATE / Fostul deputat Mihail Boldea rămâne în arest
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Magistraţii Curţii Supreme au admis recursul formulat de procurorii DIICOT cu privire la hotărârea Curţii de Apel Iaşi, care a decis, pe 19 aprilie, eliberarea fostului deputat Mihail Boldea. Cu majoritate de voturi, judecătorii au hotărât menţinerea stării de arest preventiv pentru Mihail Boldea. Magistraţii bucureşteni au menţinut însă decizia cu privire la eliberarea lui Tudorel Vrânceanu.

Mihail Boldea a primit vestea în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, unde este in tranzit. În următoarele zile el a fi transferat la Penitenciarul din Iaşi.


 

Mihail Boldea află astăzi dacă va fi eliberat

 

Procurorul DIICOT a cerut, vineri, instanţei supreme, să dispună menţinerea în arest a lui Mihail Boldea, întrucât ar putea, chiar şi după un an de detenţie, să încerce influenţarea unor martor şi să perturbe judecarea cauzei.

Instanţa supremă a judecat vineri recursul făcut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împotriva deciziei Curţii de Apel Iaşi de judecare în libertate a fostului deputat Mihail Boldea, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Procurorul DIICOT prezent la şedinţă le-a spus judecătorilor că, având în vedere modul în care Mihail Boldea a încercat să se sustragă urmăririi penale, precum şi tentativele de influenţare a procesului, există riscul ca, odată lăsat în libertate, să încerce influenţarea unor martori din proces.

Acesta a cerut instanţei menţinerea în arest a lui Boldea, pentru a nu fi perturbată desfăşurarea procesului penal.

Avocaţii lui Mihail Boldea au arătat că probele din dosar au fost conservate şi au fost deja analizate, în marea lor parte, de instanţa de la Iaşi. Aceştia au precizat că Boldea nu ar risca niciodată să fie rearestat, astfel că nu poate fi admisă justificarea că va încerca să influenţeze martorii din dosar.

Mihail Boldea le-a spus judecătorilor că nu-şi doreşte decât să ajungă acasă şi că nu va lua legătura cu absolut nimeni, martor sau inclupat, din dosarul în care este judecat pentru crimă organizată.

"Este ultima zi când se fac pomenile pentru morţi, vă rog daţi-mi dreptul să mă duc să fac pomană după tata", a spus Boldea în faţa instanţei.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmează să decidă dacă îl lasă în libertate pe fostul deputat Mihail Boldea sau dacă acesta va rămâne în continuare încarcerat.


Magistraţii ieşeni l-au lăsat liber pe Mihail Boldea susţinând că trecerea timpului ar fi diminuat pericolul social şi posibilitatea acestuia de a-i influenţa pe martori. De asemenea, faptul că s-a predat a constituit un punct în plus în ochii judecătorilor. „Chiar dacă a încercat să se sustragă urmăririi penale iniţiale, după ce a conştientizat urmările la care se supune s-a prezentat de bunăvoie organelor de anchetă”, arată judecătorul în motivarea deciziei sale. Magistratul mai susţine că trecerea timpului risipeşte pericolul social al eliberării lui Boldea, aducând în sprijinul său o hotărâre a Curţii Europene. De asemenea, riscul, adus în discuţie de fiecare dată de procurorii de la Crimă Organizată, trebuie să fie unul real. „Trebuie să se sprijine pe date reale şi nu pe bănuieli extrase din interferenţele pe care prezenta cauză le-ar avea asupra persoanelor denunţătoare, a celorlalţi inculpaţi şi chiar a martorilor”, scrie magistratul. Amintim că a existat un episod petrecut în arestul Poliţiei, când Boldea i-a transmis mesaje printr-o sticluţă lui Ştefan Lazăr, pe care-l învăţa ce să le spună procurorilor.

Odată cu înlocuirea arestului cu obligarea de a nu părăsi ţara, Boldea a primit interdicţia de a vorbi cu ceilalţi inculpaţi din dosar, cu martorii, dar şi cu primarul şi şeful Cadastrului.

Tunul imobiliar în valoare de un milion de euro a fost dat cu terenurile Primăriei, prin falsuri care nu au trecut neobservate de unii angajaţi ai Cadastrului. Reamintim că Boldeai este cercetat şi de DNA, în dosarul Aviasan.

În urma recursului făcut de procurori la decizia instanţei ieşene, Înalta Curte va decide astăzi dacă Boldea va rămâne sau nu după gratii.

Citit 2296 ori Ultima modificare Duminică, 28 Aprilie 2013 09:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.