Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la Realitatea TV, că şeful statului ungar, Laszlo Solyom, nu respectă, frecvent, prin declaraţiile sale, Constituţia României, menţionând că toţi demnitarii statului maghiar sunt bineveniţi în România, cu cererea expresă ca nimeni să nu facă declaraţii care contravin Legii fundamentale.
Moderatorul a spus că au putut fi constatate inconsecvenţe în poziţiile exprimate de autorităţile române, de la ministrul Transporturilor până la directori de aeroporturi, în contextul vizitei preşedintelui Ungariei cu prilejul manifestărilor organizate de 15 martie.
"Eu cred că lucrurile s-au făcut foarte transparent şi cu implicarea exactă a instituţiilor care aveau atribuţiuni", a spus Băsescu. Şeful statului a menţionat că preşedintele Solyom a anunţat că vine cu un avion militar şi cu un elicopter militar. El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că aeronava cu care se deplasează preşedintele României nu are regim militar de zbor, ci este înregistrată "comercial, civil".
El a adăugat însă că nu ar fi fost o problemă să vină în România zece elicoptere militare ungureşti, precizând însă că acestea ar fi trebuit să ştie unde vin. "Nu puteau să vină la autoguvernarea Harghita, puteau să vină la Consiliul Judeţean Harghita". Moderatorul a adăugat că partea ungară şi-a rectificat cererea, iar Băsescu a răspuns: "Prea târziu, se anulase survolul". Moderatorul a replicat că este vorba o reacţie intransigentă a autorităţilor române, iar Băsescu a precizat: "Rigoare".
Moderatorul a insistat, precizând că această rigoare se manifestă cu o ţară prietenă şi aliată. "Foarte aliată. O ţară aliată al cărui preşedinte vine frecvent în România şi care frecvent, prin declaraţiile sale, nu respectă Constituţia României. A făcut-o cu mine de faţă, în octombrie, când din politeţe am participat la venirea dânsului în secuime şi am participat la un miting", a spus Băsescu.
El a precizat că în octombrie a spus, lângă Solyom, că autonomia locală în România trebuie să fie la fel la Caracal şi la Odorheiul Secuiesc.
"Am avut o discuţie lungă cu dânsul, în spatele uşilor închise, în care i-am explicat că nu putem tolera abordări în afara Constituţiei României. Am avut o discuţie la Budapesta, am fost pus în situaţia, ca şef al statului, să dau un răspuns promt acolo, pentru că şeful statului român nu putea avea un răspuns cu ambiguităţi vizavi de Constituţia României, iar ca răspuns la discuţiile de la Budapesta şi la atitudinea mea absolut consituţională de acolo, ni se cere apobare pentru un survol cu aterizare la Târgu Mureş în vederea participării dândului la evenimentele organizate de autoguvernarea de la Harghita", a spus Băsescu.
El a adăugat că partea română a dorit estomparea incidentului. "De aceea nu s-au dat explicaţii. Din păcate, la Budapesta au fost declaraţii şi puncte de vedere şi atunci astăzi a trebuit să aibă şi Ministerul de Externe un punct de vedere", a spus preşedintele.
Băsescu a declarat că va trebui explicat maghiarilor că liderii ungari, toţi şefii se stat, sunt bineveniţi în România, în calitate privată, însă cu cererea expresă ca prin poziţiile exprimate să nu încalce Constituţia României. "Acest lucru este nenegociabil, în interiorul excelentelor relaţii pe care le avem cu Ungaria. Acest lucru este nenegociabil: Constituţia României", a spus Băsescu.
"Până nu demult, exista un Vadim, în spatele căruia ne ascundeam toţi. Orice declaraţie a unui demnitar maghiar, care contravenea Constituţiei, era trecută cu vederea şi reacţiona Vadim Tudor şi cu asta ne simţeam toţi cu conştiinţa împăcată (...) Având întâlniri la nivelul şefului de stat, având ocazia să îi prezint punctul de vedere al şefului statului român preşedintelui Solyom, mi s-a părut inacceptabilă continuarea. Da? Şi mie, şi Ministerului de Externe", a adăugat şeful statului.
Întrebat dacă declaraţia aceasta este cunoscută autorităţilor ungare, Băsescu a răspuns: "Perfect".
Vizita pe care preşedintele ungar o avea programată în Transilvania cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni a stârnit o serie de controverse, ponind de la informaţiile legate de refuzul autorităţilor române de a acorda permisul de aterizare pe Aeroportul Târgu Mureş pentur avionul care urma să-l aducă pe Laszlo Solyom şi continuând cu acuzaţiile părţii române conform cărora preşedintele Ungariei vroia să viziteze "autoguvernarea Harghita".
Solyom a intrat în România cu o coloană formată din patru maşini, sâmbătă dimineaţă, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, judeţul Bihor, şi s-a îndreptat spre judeţul Harghita, fără a cere autorităţilor române protecţie. El a ajuns, sâmbătă după-amiază, în localitatea harghiteană Cozmeni, unde a fost întâmpinat de liderul UDMR, Marko Bela, de preşedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi de primarul localităţii, Bodo David, plecând spre Vârful Nyerges, pentru a participa la manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
Solyom Laszlo a afirmat, sâmbătă seară, înainte de a pleca spre Ungaria, într-o conferinţă de presă susţinută pe Vârful Nyerges, despre neacordarea, de către autorităţile române, a autorizaţiei de zbor, că este "un gest curios, inamical şi neprietenos".
Ministerul ungar de Externe a apreciat, marţi, că manifestările dedicate sărbătorii naţionale a maghiarilor, organizate în prezenţa preşedintelui Solyom Laszlo, la 14 martie, s-au desfăşurat "cu demnitate", deşi vizita şefului statului a fost periclitată de anularea permisului de aterizare.
Ministerul de Externe al Ungariei a stabilit "cu bucurie" că manifestările dedicate sărbătorii naţionale a maghiarilor, cu participarea preşedintelui Solyom Laszlo, s-au desfăşurat, în 14 martie, cu demnitate şi într-o atmosferă de sărbătoare, potrivit traducerii neoficiale a unui comunicat postat pe site-ul MAE ungar.
Comunicatul, difuzat de MAE ungar, arată, potrivit unei traduceri neoficiale, că vizita preşedintelui ungar Solyom Laszlo, programată iniţial pentru 15 martie, "a fost periclitată de faptul că autorităţile române au anulat permisul de aterizare, în ciuda faptului că o comunicare oficială a datelor vizitei a fost transmisă Ministerului de Externe din România, autorităţile ungare cerând celor române «o colaborare tehnică»".
Secretarul de stat MAE Bogdan Mazuru l-a primit, marţi, în audienţă pe Oskar Fuzes, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, pentru a discuta cu privire la vizitele private în România ale oficialilor ungari. România nu a avut şi nu are intenţia de a restricţiona vizitele private ale oficialilor ungari, dar modul în care se manifestă, cu titlu privat, pe teritoriul ţării, oficiali străini trebuie să respecte Constituţia, e mesajul transmis de secretarul de stat în MAE Bogdan Mazuru ambasadorului ungar.
"Dar modul de anunţare şi de organizare a vizitelor private trebuie să respecte legislaţia şi cutuma diplomatică", adaugă Ministerul de Externe, într-un comunicat remis după întâlnire. De asemenea, potrivit MAE, documentele diplomatice şi declaraţiile publice trebuie să respecte denumirile oficiale ale autorităţilor şi unităţilor administrativ-teritoriale, neputându-se accepta erori, aproximări sau informaţii interpretabile. MAE consideră că dialogul direct între autorităţile responsabile este cea mai bună cale de clarificare a unor astfel de situaţii. Surse diplomatice susţin că menţiunea referitoare la "documente diplomatice" are în vedere formularea "autoguvernarea Harghita" din anunţul ungar privind vizita preşedintelui Solyom, precum şi faptul că note verbale tirmise de ambasada Ungariei la MAE menţionau că şeful statului ungar "urma să vină cu avion şi elicopter militar".