Pastorală la Învierea Domnului: Razele Sfintei Cruci, Lumina Învierii

Pastorală la Învierea Domnului: Razele Sfintei Cruci, Lumina Învierii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

† Casian,

din darul lui Dumnezeu,

Arhiepiscopul Dunării de Jos,

Bucurie sfântă, pace duhovnicească

şi sănătate sufletească şi trupească,

din bogăţia darurilor Învierii Mântuitorului,

iar de la noi arhierească binecuvântare,

                                      Hristos a înviat!

                                      Adevărat a înviat!

Iubiţi fraţi şi surori în Domnul,

Lumina sfântă de la „Mormântul de viaţă dătător“ al Învierii Domnului este darul cel mai emoţionant, dar şi cel mai profund înrădăcinat în inimile noastre, ca mărturie certă a credinţei în Hristos Răstignit şi Înviat din morţi, „cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le“, cum mărturisim în Troparul Învierii.

„Lumina lui Hristos, [care] luminează tuturor“ ne arată nu numai calea în miez de noapte întunecoasă, pentru a ne orienta unii spre alţii şi, cu toţii, spre Sfânta Biserică, ci mai ales ni-L indică pe Dătătorul adevăratei Lumini, căci El este „Lumina lumii“ (Ioan 8, 12), dar şi „Calea, Adevărul şi Viaţa“ (Ioan 6, 14). Hristos Mântuitorul este Viaţa vieţii noastre, este Învierea din moartea păcatului prin slăvita Sa Înviere cu Trupul din moartea pe care a primit-o nu pentru sine, ci pentru noi, oamenii, care eram ţinuţi „în întunericul şi-n umbra morţii“ (Ps. 106, 10). „Prăznuim [împreună, de Sfintele Paşti, s.n.] omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice, şi, săltând, lăudăm pe Pricinuitorul Cel Unul binecuvântat, Dumnezeul părinţilor noştri şi preaslăvit“, afirmăm în Canonul Învierii.

Iubiţilor,

Sfântul nostru Sinod ne cheamă anul acesta să aprofundăm sensurile spirituale şi comunitare ale puterii Sfintei Crucii, văzută pe cer de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, în secolul al IV-lea, la Roma, prin care i-a biruit pe păgâni, iar maica sa, Sfânta Elena a descoperit în pământ, la Ierusalim - după trei secole - Crucea răstignirii Domnului. Din Cer, împăratul Constantin a primit Crucea ca armă nebiruită, apoi a cusut-o pe steagurile militare şi a imprimat-o pe îmbrăcămintea ostaşilor şi din pământ, ca din adâncurile iadului, a dezrobit „sceptrul“ lui Hristos, prin care au fost biruite forţele întunecate ale diavolului şi astfel s-au deschis pentru creştinătate zorile libertăţii. Aşa s-au zidit primele biserici la Ierusalim şi la Betleem, iar mai apoi în tot imperiul. Având nenumărate mărturii arheologice, spirituale şi culturale, în istoria Bisericii poporului român din timpul Sfântului Constantin şi al Sfintei sale mame Elena să urmăm şi noi exemplul cooperării dintre Biserică şi poporul nostru, prin contribuţia celor ce-l iubim şi-l sprijinim, spre mai binele nostru comun.

Hristos Domnul Înviat să ne acopere pe toţi, buni şi mai puţin buni, de aproape şi de departe, de aici - de la Dunărea de Jos - şi de pretutindeni, cu iubirea Sa iertătoare şi să-I urmăm şi noi, după putere, exemplul, „unii pe alţii îmbrăţişându-ne“ şi astfel să mărturisim: Hristos a înviat!

 Adevărat a înviat!

Al vostru de tot binele voitor şi către Domnul rugător,

† Casian,

Arhiepiscopul Dunării de Jos

Citit 3635 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2013 23:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.