GALERIE FOTO / Învierea Domnului, Catedrala Galaților, mai 2013. Candele de Lumină s-au revărsat peste Cetatea lui Andrei
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Învierea Domnului, Catedrala Galaților, mai 2013. Candele de Lumină s-au revărsat peste Cetatea lui Andrei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos a adunat la Catedrala Galaților câteva mii de pelerini care, în aparenta noapte, au transformat Cetatea Sfântului Andrei de la Dunărea de Jos într-un fluviu de lumină. În noaptea Învierii noastre, gălățenii au alergat cu mic cu mare, tânăr și adult la Mormântul Domnului de la Altarul Catedralei, pentru a constata și mărturisi, precum Mironosițele Femeile, că Hristos a  Înviat! 

La ora proclamării Luminii de către Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian, Arhiereul Dunării de Jos, peste creștetul teilor din Cetate Andreiană s-a pogorât lumina lină. Nu numai creația a renăscut, ci și miile de suflete au tresărit, au devenit candele de lumină care au strălucit în noapte. ”Aceasta este ziua când sufletele noastre cernite de durere, de necazuri și de multe încercări înviază în lumina lui Hristos. Învierea este ziua confirmării luminii lui Hristos, fiindcă lumina Lui este mai tare decât iadul și decât moartea”, a spus Arhiereul Dunării de Jos, după obișnuita invitație: ”Veniți de primiți Lumină!”

Mii de candele vii ale ”Bisericii părinților noștri” și-au dat binețe și au mărturisit Lumina cu salutul pascal: ”Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat”! ”Nimic nu e mai înnoitor și regenerator decât această mare, unică și fundamentală sărbătoare, pentru noi, ortodocșii”, îmi spunea Maria Manea, una  dintre creștinele prezentă la sărbătoare.

În cuvântul adresat celor câtorva mii de pelerini ai luminii, Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian a dat creștinilor părintești povațe despre semnificația Anului 2013, an închinat de Sfântul Sinod al BOR Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena. Cei doi sunt cinstiți în Biserica noastră Dreptmăritoare ”întocmai cu apostolii”, fiindcă au scos din catacombe pe creștini, dând - în 313 - Edictul de la Mediolanum (astăzi Milan). Sfânta Elena a descoperit Crucea pe care a fost răstignit Fiul lui Dumnezeu și alături de fiul ei Constantin cel Mare au ridicat Biserica Sfântului Mormânt - pentru noi, Biserica Învierii - aceasta fiind prima biserică zidită la Ierusalim.  

A doua Înviere

Duminică, în jurul prânzului, în Biserici s-a săvârșit slujba celei de-a doua Învieri, iar creștinii s-au bucurat să primească mesajul Învierii lui Hristos în douăsprezece limbi ale pământului, semn că Hristos S-a Întrupat, S-a Răstignit, a Înviat și S-a Înălțat la Cer, pentru toți pământenii nu numai pentru iudei, cum se credea. ”Pace dau vouă!” și iertare, acestea sunt mesajele Evangheliei care străbate din an în an, din neam în neam și care de Înviere ne cheamă Acasă, în Biserica Mamă, la rădăcinile credinței.

Hristos a Înviat!

 

Citit 5507 ori Ultima modificare Duminică, 05 Mai 2013 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.