Escrocheriile prin metodele "accidentul" şi "concursul" fac victime pe bandă rulantă! Vezi câţi gălăţeni au căzut în capcană!

Escrocheriile prin metodele "accidentul" şi "concursul" fac victime pe bandă rulantă! Vezi câţi gălăţeni au căzut în capcană!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Escrocheriile menite să-i stoarcă de bani pe bătrâni sunt la un pas de a deveni un fenomen extrem de periculos pentru că, spun autorităţile, banii sunt în 99 la sută din cazuri imposibil de recuperat


Două metode extrem de eficiente pentru escroci şi deosebit de păguboase pentru „ţinte” au făcut zeci de victime în judeţul Galaţi, în ultimele cinci luni. Peste 70 de persoane, majoritatea oameni în vârstă, au căzut în plasa „vocilor”de la celălalt capăt al firului, care fie i-au amăgit că sunt rude apropiate care au suferit accidente şi le cereau cu disperare sume de bani, fie îi ademeneau cu vestea câştigării unor premii consistente pentru care trebuiau să achite taxe şi comisioane.

Din păcate, cei mai mulţi păcăliţi au realizat că au aruncat banii pe minciuni abia după ce au virat banii solicitaţi şi au făcut plângeri la poliţie în speranţa că poate îşi vor recupera paguba. Slabe şanse, spun autorităţile pentru că cei mai mulţi escroci se află în penitenciar şi nu au bunuri sau sume de bani care să poată fi executate. Şi asta nu e puţin lucru, atâta vreme cât cei care au făcut plângeri au reclamat pierderea unor sume cuprinse între 1.000 de lei şi 5.000 de euro.

„Noi încercăm să facem faţă acestui fenomen, dar din punct de vedere al finalităţii nu cred că pe cetăţeanul care a fost victima unei astfel de infracţiuni îl încântă ca autorul să fie găsit, cercetat sau trimis în judecată şi condamnat, pentru că nu îşi recuperează banii. Noi încercăm să prevenim astfel de fapte, pentru că dacă se transformă într-un fenomen, chiar avem o problemă”, a precizat cms. şef Daniel Miron, adjunctul inspectorului şef al IPJ Galaţi.

Educaţie cu fluturaşi şi afişe 

Sistemul de bruiere al semnalului telefonic în penitenciare rămâne un vis frumos, iar blocarea apelurilor de pe o cartelă prepay implică o procedură anevoioasă şi de durată, aşa că cea mai sigură metodă de limitare a şanselor de reuşită a escrocilor de după gratii este prezenţa de spirit a „ţintelor”. Acesta trebuie să îşi păstreze luciditatea atunci când sunt anunţate de o tragedie, sau, dimpotrivă, de un câştig neaşteptat şi să ţină cont de o serie de aspecte pe care poliţiştii gălăţeni în colaborare cu ei de la ATOP le vor populariza în tot judeţul în următoarele două luni. "Victimele sunt preponderent persoane vârstnice, pe care escrocii reuşesc să le convingă să trimită sume consistente de bani sau coduri de reîncărcare ale unor cartele telefonice, fie pentru a “intra în posesia” unor premii, fie pentru a “ajuta” o persoană apropiată aflată într-o situaţie dificilă. În acest context, poliţiştii vor împărţi 500 de afişe şi 1.500 de fluturaşi cu recomandări, mesajele fiind adresate tocmai persanelor aparţinând acestei categorii de vârstă şi vor susţine întâlniri punctuale cu persoanele vârstnice”, a subliniat Bogdan Cojocaru, din cadrul Biroului de Presă al IPJ Galaţi.

Citit 3813 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iunie 2013 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.