Preşedintele Traian Băsescu le-a solicitat sindicaliştilor să nu ceară majorări salariale până la apariţia legii unice de salarizare în sistemul bugetar şi i-a anunţat că sunt posibile disponibilizări de cinci la sută în sistemul bugetar, a declarat, la finalul întâlnirii, preşedintele CNSLR Frăţia.
Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a precizat că preşedintele Băsescu le-a solicitat să nu ceară majorări salariale spunând că, după apariţia Legii unice de salarizare în sistemul bugetar, "nu sunt excluse creşteri ale salariilor mici".
Petcu a mai spus că şeful statului le-a cerut să fie solidari, asigurându-i că acest împrumut de la FMI "nu este pentru Guvernul României, ci pentru România în ansamblul ei".
Liderul sindical a mai spus că preşedintele a încercat să îi convingă că n-a fost de la început un susţinător al unui acord cu FMI, dar acesta a trebuit să fie făcut pentru susţinerea monedei naţionale şi pentru păstrarea locurilor de muncă.
Petcu a adăugat că scrisoarea către FMI va fi aprobată în zilele următoare în Guvern, sindicaliştii cerând să li se spună care va fi graficul de rambursare, deoarece trei milioane de persoane din zona activă vor plăti acest împrumut.
"Dacă nu ar fi existat teama că fără acest împrumut nu putem menţine nivelul monedei naţionale şi păstra locurile de muncă, nu am fi fost de acord, însă este o impunere la care trebuie să fim martori tăcuţi. Cred că acest împrumut îl putem face suportabil", a spus preşedintele CNSLR Frăţia.
Petcu a subliniat că sindicaliştii nu vor accepta îngheţarea salariilor, iar în privinţa reducerii de personal de cinci la sută pe care a menţionat-o şeful statului, sindicaliştii spun că este nevoie de o analiză pe organigrama fiecărei instituţii în parte.
Petcu a adăugat că sindicatele şi preşedintele Băsescu au discutat şi despre presiunile din acest moment de pe zona bugetară, spunând că şeful statului a făcut referire la faptul că este nevoie ca sporurile să reprezinte 30 la sută din salarii.
"Un raport de 30 la sută sporuri faţă de nivelurile salariale actuale nu este foarte simplu. Am reuşit să vorbim despre o zonă flexibilă, adică în medie 30 la sută şi care nu va fi foarte uşor de aplicat în zone în care sporurile sunt legate de dificultăţile la locul de muncă", a mai spus Petcu.
Preşedintele i-a informat pe sindicalişti că 13 miliarde de euro din împrumut vor fi la dispoziţia Băncii Nnaţionale pentru protejarea leului, iar şase miliarde vor merge spre investiţii, pentru păstarea şi crearea de noi locuri de muncă.
La rândul său, vicepreşedintele CSDR, Aurel Cornea, a spus că nu pleacă foarte fericit de la această întâlnire, pentru că un împrumut de 20 de miliarde de euro nu-i dă posibilitatea să fie prea optimist.
Preşedintele Traian Băsescu i-a primit, miercuri, la Cotroceni, pe liderii confederaţiilor sindicale, care i-au cerut informaţii despre situaţia economică şi acordul cu FMI, şeful statului precizând că există o convenţie ca scrisoarea Guvernului către FMI să fie făcută publică după ce e trimisă.
La întâlnirea de la Cotroceni au participat reprezentanţi ai celor cinci confederaţii sindicale, la începutul discuţiei şeful statului precizând că subiectul este legat de situaţia economică a ţării, perspectivele acesteia, precum şi efectele acordului cu FMI.
Băsescu a anunţat de asemenea că în perioada următoare va avea discuţii pe aceleaşi teme cu patronatele.
România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.