Soluţie temporară / Timp de două săptămâni vom avea apă caldă

Soluţie temporară / Timp de două săptămâni vom avea apă caldă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul a scăpat, cel puţin temporar, de o nouă criză a apei calde * "Am negociat cu pistolul la tâmplă", a recunoscut directorul Electrocentrale, Tudor Petre


Galaţiul va mai beneficia de apă caldă încă cel puţin două săptămâni. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Primăriei Galaţi, care s-au grăbit ieri să anunţe că "au obţinut" pentru Electrocentrale o păsuire de 14 zile. Astfel, potrivit biroului de presă al Primăriei Galaţi, Romgaz şi Transgaz urmau să reia în scurt timp furnizarea de gaz metan către Electrocentrale.

"Am obţinut o păsuire de două săptămâni, timp în care se va furniza gaz metan către Electrocentrale Galaţi. În tot acest timp, noi, Primăria şi Apaterm, avem obligaţia să menţinem ritmul plăţilor către Electrocentrale. Asta înseamnă să acoperim datoria curentă, plus câte ceva din urmă, conform planului de reorganizare a Apaterm. După cele două săptămâni, se va trage din nou linie şi se va lua o decizie pentru viitor", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Păcura mai ajungea cel mult o zi

Soluţia de compromis vine chiar la ţanc, întrucât Electrocentrale anunţase deja că nu mai are păcură decât pentru câteva ore, maximum o zi. Cu puţin timp înainte de anunţul oficialilor din Primărie, contactat telefonic, directorul Electrocentrale, Tudor Petre, spunea că stocul de păcură era deja pe terminate. "Suntem la limită cu păcura. Până acum am mers pe un consum minim, ca să ne ajungă pentru cât mai mult timp. Sperăm să încheiem negocierile înainte să se termine păcura. Ce avem noi ne mai ajunge puţină vreme. E o chestiune de o zi, poate chiar de ore", declara directorul Electrocentrale, cu două ore înainte ca reprezentanţii Primăriei să anunţe păsuirea din partea furnizorilor de gaz metan.

Negocieri în condiţii nefavorabile

De asemenea, Electrocentrale se poate considera fericită că s-a oferit acest nou termen, pentru că nu va mai avea presiunea timpului în negocierile pentru un contract pe termen lung cu Romgaz şi Transgaz. În cadrul aceleiaşi convorbiri telefonice de marţi dimineaţă, Tudor Petre recunoştea că negociază în condiţii nu tocmai favorabile. "Negociem cu pistolul la tâmplă. Am convenit la întâlnirea de luni, de la Ministerul Economiei, că vom face nişte propuneri pentru furnizorii de gaze naturale, urmând ca aceştia să îşi dea sau nu acordul. La oferta noastră, cei de la Romgaz au avansat astăzi (marţi, n.r.) o serie de contrapropuneri", spunea Tudor Petre.

"Un prost aruncă o piatră în apă..."

Deşi se află într-o situaţie-limită, conducerea Electrocentrale nu a ratat ieri ocazia de a trimite din nou săgeţi către administraţia locală a Galaţiului, pe care o consideră responsabilă direct de situaţia actuală. "Asta este, trăim în ţara lui Păcală şi a lui Tândală. Un prost aruncă o piatră în apă, iar zece deştepţi se chinuie să o scoată", a spus directorul Tudor Petre, cu trimitere directă către conducerea Primăriei Galaţi.

Romgaz şi Transgaz au întrerupt luni dimineaţă livrarea de materie primă către Electrocentrale Galaţi din cauza unor datorii mai vechi. În aceste condiţii, pentru a nu opri fluxul tehnologic, Electrocentrale a apelat la o rezervă de păcură. Dacă nu s-ar fi ajuns ieri la o înţelegere cu furnizorii de gaz metan, Galaţiul ar fi rămas fără apă caldă. În plus, un alt beneficiar al Electrocentrale, ArcelorMittal Galaţi, s-ar fi găsit în situaţia de a opri Oţelăria 1 şi Furnalul 5 din cauza lipsei de oxigen, furnizat de Linde Gaz, care foloseşte drept materie primă aburul de la Electrocentrale.

Citit 2303 ori Ultima modificare Marți, 03 Septembrie 2013 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.