GALERIE FOTO & VIDEO: Patru zile de coşmar în judeţul Galaţi / Aproape 7.000 de oameni au fost evacuaţi

GALERIE FOTO & VIDEO: Patru zile de coşmar în judeţul Galaţi / Aproape 7.000 de oameni au fost evacuaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

1.735 de case au fost inundate, iar 35 de locuinţe au fost complet distruse

Aproape 40 de localităţi au fost afectate de inundaţii şi circa 7.000 de oameni au fost evacuaţi din propriile locuinţe, în cele patru zile de coşmar şi dezastru, care s-au abătut asupra gălăţenilor din mediul rural.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, 6.901 persoane au fost evacuate, 190 de oameni au fost salvaţi de la înec, 1.735 de case au fost inundate, 35 de locuinţe au fost complet distruse, 463 de poduri şi podeţe au fost afectate, Drumul Naţional 25 între Piscu şi Vameş este blocat, iar alte 11 drumuri judeţene sunt afectate.

Mulţi dintre locuitorii din mediul rural şi-au pierdut, odată cu locuinţele şi animalele, şi culturile agricole, pentru care au trudit luni în şir. Conform ISU, nu mai puţin de 3.042 de hectare de suprafeţe agricole au fost compromise în judeţul Galaţi, din cauza inundaţiilor.

Oamenii aşteaptă acum ajutoarele promise de premier şi miniştrii care au vizitat localităţile afectate de inundaţii, zilele trecute, şi speră ca vremea să se îmbunătăţească în cel mai scurt timp. De altfel, în urmă cu două zile, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Iulian Matache a anunţat că evaluarea pagubelor din judeţ va fi finalizată astăzi, raportul urmând să fie transmis la Bucureşti, iar miercuri, în şedinţă de Guvern, să fie aprobate sumele necesare pentru reconstrucţia şi reparaţia caselor, pentru reabilitarea drumurilor şi podeţelor şi nu numai.

Vaccinare şi dezinsecţie

După ce Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a adunat animalele moarte, în localităţile calamitate va demara, în scurt timp, şi acţiunea de dezinsecţie, de care se va ocupa Consiliul Judeţului Galaţi. Potrivit dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, măsura dezinsecţiei vine, printre altele, după ce, în trecut, în judeţ au fost înregistraţi gălăţeni afectaţi de virusul West Nile. „Le-am distribuit peste 1.000 de doze vaccin antitetanic medicilor de familie şi peste 500 de persoane au fost deja imunizate. În principal, au fost imunizaţi cei care lucrează la curăţarea nămolului. Am luat decizia ca, imediat ce vremea o va permite, să pornim şi acţiunea de dezinsecţie, pentru că în Galaţi am mai avut, în trecut, cazuri de West Nile şi nu vrem să riscăm să apară ţânţarii, purtători ai acestui virus”, a afirmat directorul DSP.

Ieri, 1.416 lucrători ai MApN, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai altor structuri, dar şi voluntari acţionau în judeţ.

Citit 2944 ori Ultima modificare Luni, 16 Septembrie 2013 00:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.