Ce spun geologii despre cutremurele de la Izvoarele/ Exploatările de petrol - o posibilă cauză

Ce spun geologii despre cutremurele de la Izvoarele/ Exploatările de petrol - o posibilă cauză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şase specialişti din cadrul Institutului Naţional al Geologiei au elaborat şi publicat pe site-ul instituţiei un „punct de vedere preliminar privind situaţia deosebită semnalată în zona Izvoarele Judeţul Galaţi”.

“Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice”, se arată în studiul realizat de geologi, care nu exclud posibilitatea ca cele peste 260 de cutremure să fi fost provocate de alunecările de teren. Potrivit celor şase autori, localităţile Izvoarele - Slobozia Conachi sunt amplasate peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri şi pietrişuri). “Aceste fenomene pot fi puse pe seama unor procese de sufoziune mecanică care pot determina modificări ale suprafeţei terenului, ce pot ajunge chiar până la apariţia unor pâlnii de sufoziune. Procesele de sufoziune mecanică pot fi declanşate, respectiv favorizate şi de o activitate seismică ce poate conduce chiar la eventuale fenomene locale de lichefiere a nisipurilor neconsolidate din subsolul acestei zone”, se arată în raport.

O altă cauză a fenomenelor seismice din zonă ar putea fi exploatarea petrolului şi a gazelor naturale care durează de mai bine de 30 de ani. „Se evidenţiază clar posibilele fenomene de tasare diferenţială a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa, pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cât şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului. Acest fapt este posibil, având în vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separă nivele nisipoase cu petrol şi gaze”, se mai arată în raportul IGR. Autorii raportului mai afirmă că o activitate de extracţie bazată şi pe sonde injecţie ar amplifica apariţia unor fenomene de instabilitate în toată zona.

„Rezervoarele de hidrocarburi sunt alcătuite mai ales din nisipuri neconsolidate. Drept urmare orice dezechilibru în cadrul acestui zăcământ a provocat în timpul forajelor o deplasare a nisipului în găurile de sondă. Din cauza grosimii mici a intervalelor marnoase izolatoare se pot sparge foarte uşor „izolaţii naturale” şi se ajunge la inundarea rezervoarelor de hidrocarburi cu ape din orizonturile aflate în apropierea acestora, situaţie care apare în primul rând datorită scăderii presiunii în rezervoarele de petrol”, se explică în studiul citat.

Citit 2910 ori Ultima modificare Marți, 15 Octombrie 2013 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.