Ce spun geologii despre cutremurele de la Izvoarele/ Exploatările de petrol - o posibilă cauză

Ce spun geologii despre cutremurele de la Izvoarele/ Exploatările de petrol - o posibilă cauză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şase specialişti din cadrul Institutului Naţional al Geologiei au elaborat şi publicat pe site-ul instituţiei un „punct de vedere preliminar privind situaţia deosebită semnalată în zona Izvoarele Judeţul Galaţi”.

“Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice”, se arată în studiul realizat de geologi, care nu exclud posibilitatea ca cele peste 260 de cutremure să fi fost provocate de alunecările de teren. Potrivit celor şase autori, localităţile Izvoarele - Slobozia Conachi sunt amplasate peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri şi pietrişuri). “Aceste fenomene pot fi puse pe seama unor procese de sufoziune mecanică care pot determina modificări ale suprafeţei terenului, ce pot ajunge chiar până la apariţia unor pâlnii de sufoziune. Procesele de sufoziune mecanică pot fi declanşate, respectiv favorizate şi de o activitate seismică ce poate conduce chiar la eventuale fenomene locale de lichefiere a nisipurilor neconsolidate din subsolul acestei zone”, se arată în raport.

O altă cauză a fenomenelor seismice din zonă ar putea fi exploatarea petrolului şi a gazelor naturale care durează de mai bine de 30 de ani. „Se evidenţiază clar posibilele fenomene de tasare diferenţială a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa, pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cât şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului. Acest fapt este posibil, având în vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separă nivele nisipoase cu petrol şi gaze”, se mai arată în raportul IGR. Autorii raportului mai afirmă că o activitate de extracţie bazată şi pe sonde injecţie ar amplifica apariţia unor fenomene de instabilitate în toată zona.

„Rezervoarele de hidrocarburi sunt alcătuite mai ales din nisipuri neconsolidate. Drept urmare orice dezechilibru în cadrul acestui zăcământ a provocat în timpul forajelor o deplasare a nisipului în găurile de sondă. Din cauza grosimii mici a intervalelor marnoase izolatoare se pot sparge foarte uşor „izolaţii naturale” şi se ajunge la inundarea rezervoarelor de hidrocarburi cu ape din orizonturile aflate în apropierea acestora, situaţie care apare în primul rând datorită scăderii presiunii în rezervoarele de petrol”, se explică în studiul citat.

Citit 2742 ori Ultima modificare Marți, 15 Octombrie 2013 17:13

6 comentarii

 • postat de Ari
  Vineri, 18 Octombrie 2013 12:30
  95.83.253.***
  Cutremurele de la Galati nu sunt unice. Acelasi gen de cutrremure, magnitudine intre 2-3grade, a dus sapt trecuta la inchiderea unei exporari in Oklahoma, asa ca asteptam replica institutiilor romane vis-a-vis de activitatile Petrom, OMV in Galati, nu stramutarea cetetenilor din casele lor! Detalii la http://stateimpact.npr.org/oklahoma/2013/10/03/disposal-well-shutdown-after-swarm-of-earthquakes-in-south-central-oklahoma/
  0
  1
  Raportează
 • postat de DAR INCHIDE-L ODATA NU MAI FRECATI PL
  Miercuri, 16 Octombrie 2013 15:45
  93.118.196.***
  sondele sunt de vina si gata, terminam odata
  1
  4
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 16 Octombrie 2013 14:53
  5.13.164.***
  proscrisule nu mai aduce tu pe nimeni pe care-l platesti sa ne minta ca stie toata lumea adevarul pe care voi incercati sa-l musamalizati !
  1
  5
  Raportează
 • postat de un proscris in tara lui...
  Miercuri, 16 Octombrie 2013 13:50
  46.214.136.***
  Insistenta voastra trebuie musai sa aiba un fundament si cred ca sunteti de acord cu aceasta idee...INTREBARE : daca tot sunteti asa de siguri de ceea ce bodoganiti prin comentarii, cine va opreste sa demonstrati ceea ce afirmati cu atata fervoare ?! Si inca o INTREBARE : daca eu aduc unul care va demonstreaza ca sunt cutremure naturale, promiteti ca plecati naibii din Galati pentru totdeauna ?! Aveti curajul asta ?! Sau numai "latrati" asa,in dorul lelii la adapostul facilitatilor oferite de internet ?!...Hai,curaj !!! ...sau sunteti numai "latrai" de duzina...?!
  8
  2
  Raportează
 • postat de l.c.
  Miercuri, 16 Octombrie 2013 09:50
  95.76.236.***
  Au dreptate - şi nu - domnii geologi. Un răspuns îl găsim la ALEXANDRU VLAHUŢĂ. Iată: „Din stânga, despicând malul plecat şi gol, intră liniştit bogatul Siret, mănunchiul puternic în care se împreună toate apele curgătoare ale Moldovei. Niciunul din râurile care străbat ţara noastră nu soarbe atâţia afluenţi în undele lui. Privit pe hartă, Siretul pare-un copac uriaş, culcat de-a lungul Moldovei, cu rădăcina-n Dunăre şi cu crengile răschirate, înfipte prin crăpăturile munţilor. Cărăuş neobosit, el aduce corăbiilor catarguri şi umple schelele Dunării de avuţiile codrilor depărtaţi...” („România pitorească”) Atâtea ploi - firesc, s-ar zice. Cât privesc FORĂRILE din zonă - nu se leagă la cap domnii geologi... ca să nu intre în conflict. Doar generalul... şi nimeni nu se implică... aşa că... TASĂRILE = cutremure! Referatul fiind formulat: Tăcerea e de aur, nu?!
  3
  2
  Raportează
 • postat de nu vedem padurea din cauza copacilor si sondelor de adancime SI A TEANCURILOR DE BANI CU CARE NE-A INGROPAT PETROMUL
  Miercuri, 16 Octombrie 2013 08:36
  93.118.196.***
  da DOMNULE SONDELE SUNT DE VINA , CE MAI O ABURITI ATATA?
  2
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.