Cacealma pe bani publici: Străzi gălăţene nenorocite prin licitaţii cu cântec
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cacealma pe bani publici: Străzi gălăţene nenorocite prin licitaţii cu cântec
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firmuliţele puse pe păpat bani publici nu se dau înapoi de la oferte „avantajoase” când vine vorba de înhăţat contracte cu statul * Preţul cel mai mic a lăsat neterminate mai multe obiective, municipalitatea trezindu-se în situaţia penibilă de a plăti lucrări lăsate de izbelişte


Criteriul preţului cel mai mic pare o mană cerească pentru firmele care se decid să intre în lupta licitaţiilor pentru a câştiga contracte cu statul. Pe ideea că cele mai bune afaceri sunt cele pe bani publici şi plecând de la prezumţia că instituţiile sunt platnici buni orice-ar fi, ofertele mici, dar sigure, par a fi cheia supravieţuirii în criză.

Adevăratele consecinţe se resimt însă în momentul în care firma X sau Y execută o parte din lucrare, încasează banii aferenţi şi nu-şi mai termină treaba, sub pretextul falimentului, insolvenţei sau pur şi simplu al lipsei banilor. Atunci, cetăţeanul, ca beneficiar direct al investiţiei, suferă. La fel şi ordonatorul de credite, în speţă municipalitatea, care se trezeşte după ani de zile cu investiţii nefinalizate şi în faţa situaţiei de a relua proceduri care prelungesc chinul alte luni sau poate chiar ani.

Batjocura de pe Tineretului 

Elocvent în sensul celor descrise mai sus este exemplul a trei străduţe apărute pe harta Galaţiului în urmă cu circa patru decenii. Situate în spatele blocurilor din zona General, străzile care poarta denumirea de Tineretului I, respectiv, Tineretului II nu au văzut asfalt şi nici măcar canalizare până în urmă cu doi ani, când au fost luate în calcul de municipalitate într-un plan de investiţii pe infrastructură. La licitaţia organizată în 2011, lucrarea de construcţie a sistemului de canalizare şi asfaltare a fost bugetată cu 1.600.000 de lei, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai mic. Cinci ofertanţi şi-au depus atunci dosarele, contractul fiind câştigat la un preţ extrem de mic, respectiv jumătate din bugetul estimat.

„Este vorba de SC Comprest SRL, care a dat asigurări că poate efectua lucrarea pentru un preţ de 799.000 de lei. Firmei i-a fost atribuit contractul şi a început lucrările pe care le-a dus până la faza când trebuia să înceapă asfaltarea”, explică Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Logic, după terminarea sistemului de canalizare, ar fi trebuit să urmeze asfaltarea, numai că cei de la SC Comprest au ridicat din umeri şi nu au mai continuat, motivând că nu mai au bani.

„Firmei i-au fost plătiţi circa 600.000 de lei, contravaloarea lucrării de canalizare. Pentru că termenul de finalizare era vara lui 2013, iar societatea nu şi-a onorat obligaţiile contractuale, ne-am văzut nevoiţi să cerem rezilierea contractului. Din păcate, aceasta este o practică frecventă în rândul firmelor mici, care pentru a câştiga contracte vin şi licitează pe bani puţini, pentru ca mai apoi să intre în lichidare, insolvenţă sau să îşi facă pierdută urma”, precizează Costache.

Cu bolnavii pe braţe

În timp ce problema birocratică aşteaptă să fie rezolvată la Primărie, oamenii care locuiesc pe străzile Tineretului nu ştiu dacă să se bucure că au canalizare sau să se roage ca nu cumva să le ia casele foc, iar maşinile de intervenţie să nu poată ajunge la ei. Străzile sunt înguste, pline de pietriş, iar canalizările înalte fac extrem de dificilă circulaţia maşinilor în zonă.

„Ne pare bine că avem canalizare, dar au lăsat strada neterminată de vreun an de zile. Nu putem intra cu maşina şi chiar când facem aprovizionarea de la piaţă, tot de la colţ venim cu sacii şi sacoşele. Suntem bătrâni şi nu mai putem, Ferească sfântul să ia foc, că nu ştiu cum intră pompierii sau salvarea. Au fost situaţii când au scos oamenii pe braţe de la poartă până la asfalt, că nu s-a putut intra”, ne-a spus Gheorghe Sandu, un gălăţean de 82 de ani, care locuieşte pe Tineretului II.

Ceea ce nu ştiu încă gălăţenii plătitori de taxe şi impozite din acea zonă este că nici în viitorul apropriat nu vor locui în condiţii mai bune. Potrivit surselor din Primărie, procedurile de licitaţie vor trebui reluate şi cum suntem la jumătatea lui octombrie, este foarte probabil ca asfaltul să ajungă pe Tineretului de-abia în primăvara anului viitor.

Citit 2435 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Octombrie 2013 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.