FOTO/ Poliţiştii din zonele inundate, victime şi eroi: "Am ieşit pe geam şi am fugit să salvez oameni"
Foto: Foto: Mariana Constandache

FOTO/ Poliţiştii din zonele inundate, victime şi eroi: "Am ieşit pe geam şi am fugit să salvez oameni"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Localităţile lovite de inundaţii poartă încă urmele adânci ale viiturilor care au măturat în calea lor locuinţe şi au secerat vieţi * Printre năpăstuiţi s-au numărat şi poliţiştii rurali, rămaşi fără posturi şi, în unele cazuri, chiar fără locuinţele de serviciu * Eforturile conjugate ale IGPR, primăriilor şi colegilor au făcut ca vieţile oamenilor care veghează la linişte comunităţilor afectate să reintre în normal


Cudalbi, Corni, Rediu, Cuca, Costache Negri şi Slobozia Conachi au fost comune care au avut crunt de suferit la mijlocul lunii septembrie, fiind lovite de inundaţii fără precedent pentru aceste zone. De la ultimul bordei până la sedii de instituţii, construcţiile aflate în calea apelor au făcut cu greu faţă, multe dărâmându-se sub furia viiturilor. Excepţie nu au făcut nici posturile de poliţie, lovite de viituri chiar în timp ce oamenii legii alergau prin comune pentru a alerta lumea sau a-i ajuta pe cetăţeni. Sediile de poliţie, vechi şi cu mari eforturi ţinute în condiţii decente, au fost victime sigure pentru apa şi nămolul ale căror urme nu au dispărut în totalitate nici astăzi. Asta deşi s-a tras tare, spun atât agenţii pe chipurile cărora se vede încă trauma teribilelor evenimente din septembrie, cât şi conducerea Poliţiei Galaţi. S-au curăţat curţile, s-a scos noroiul din posturi, s-a dat cu var, s-a pus parchet şi s-a adus mobilă nouă. 80.000 de lei a fost suma alocată de Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru aceste operaţiuni.

"Nu putem uita sprijinul autorităţilor locale, dar şi ajutorul poliţiştilor care s-au ajutat exemplar între ei. IPA Galaţi a reuşit să doteze fiecare dintre cele şase posturi afectate cu birouri, scaune, laptopuri. Ne-am implicat şi acolo unde locuinţele de serviciu au fost afectate. Am văzut şi latura umană, nu doar cea profesională", a subliniat cms. Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

Şi-a lăsat familia şi a plecat să-i ajute pe oameni

Unul dintre cele mai grav afectate posturi a fost cel de la Corni, unde şef este Dănuţ Marian Bratosin. Apa de un metru şi jumătate care a lovit două nopţi la rând localitatea a făcut ca din sediu să nu mai rămână decât pereţii. Puhoaiele au distrus gardul şi au pătruns furioase în incintă, distrugând mobilier, aparatură, dar şi locuinţa poliţistului, lipită de sediu.

"Când a venit prima viitură, eram în casă, cu soţia şi copilul. Apa a venit atât de mare încât i-am luat, i-am scos pe geam şi apoi am plecat în sat, să îi ajut pe oameni. În meseria noastră trebuie să laşi un pic deoparte problemele tale şi să te îndrepţi către comunitate. Administraţia locală şi cetăţenii aveau nevoie de noi. Au fost două viituri, miercuri noapte şi joi noapte. Am stat aici non stop", povesteşte ag. şef Dănuţ Marian Bratosin. Tatăl unui copil de 7 ani, şeful de post se bucură că în comuna unde garantează legea nu au fost morţi şi nici răniţi şi are toată încrederea că oamenii îşi vor reveni, încetul cu încetul.

Povara misiunii fără precedent l-a marcat profund şi pe colegul său de la Rediu. Agentul şef Nicu Fusaru se află într-o situaţie similară. Trăieşte cu familia într-o locuinţă de serviciu anexă a sediului unde munceşte. Nici măcar nu era la post când a venit viitura care a măturat şi instituţia şi casa. "Eram pe teren ca să alertez populaţia. Şi locuinţa de serviciu din spate a fost afectată în totalitate, şi sediul. Plus maşinile, cea de serviciu şi a mea personală. Din a mea nu am mai putut recupera nimic", ne-a mărturisit poliţistul, care zilele trecute şi-a revăzut sediul într-o stare civilizată. Văruit, mobilat, cu tâmplărie nouă. Un loc civilizat, care mai are foarte puţine în comun cu ruina de acum câteva săptămâni.

"Fără sprijinul autorităţilor locale, nu am fi reuşit. Noi am asigurat fonduri doar pentru condiţiile din post şi locuinţa de serviciu, restul s-a făcut cu sprijinul celor de aici. E un lucru benefic pentru poliţişti şi astfel lumea poate mai vine şi de plăcere la poliţie, nu doar cu o strângere de inimă. Sper să trecem cât mai repede peste acest moment", a concluzionat cms. Dănuţ Lefter.

Post nou de poliţie la Tudor Vladimirescu

Comuna Tudor Vladimirescu are un nou post de poliţie, unde cei cinci agenţi lucrează, oficial, începând de joi. Clădirea în care s-au mutat oamenii legii a fost pusă la dispoziţie de Primărie, deoarece vechiul sediu, construit în anii '70, era extrem de degradat. "Clădirea în care ne-am mutat asigură condiţii incomparabil mai bune, atât pentru munca de poliţie cât şi pentru oamenii care vin aici cu probleme. Sunt condiţii civilizate, avem tot ce ne trebuie pentru dialogul cu cetăţeanul. Vechiul sediu, care pe vremuri adăpostise o gheţărie, devenise impropriu", ne-a specificat agent şef Cornel Coşeraru, şeful postului de poliţie de la Tudor Vladimirescu.

 

Citit 2423 ori Ultima modificare Vineri, 18 Octombrie 2013 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.