Lichidul de parbriz ieftin, inamic toxic, retras de pe piaţă

Lichidul de parbriz ieftin, inamic toxic, retras de pe piaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai mulţi agenţi comerciali din Galaţi au fost sancţionaţi din cauza unui lichid de parbriz toxic, care punea în pericol sănătatea angajaţilor şi a utilizatorilor


Banala soluţie de curăţat parbrizul maşinii a făcut ca o serie de agenţi economici de pe raza judeţului Galaţi să aibă pierderi considerabile de la începutul acestui an, după ce autorităţile au ajuns la concluzia că produsul, ieftin şi căutat de utilizatori, conţinea o substanţă toxică, periculoasă pentru sănătate.

În primele trei trimestre ale acestui an, stocurile Selgros Galaţi şi patru puncte de lucru ale Lukoil, precum şi SC Trans Media au fost golite de pungile cu lichid de parbriz care conţinea un compus ce poate avea ca efect intoxicaţii severe şi tulburări cardiace. „A fost o cantitate mare pe piaţă, care avea în compoziţie o substanţă toxică, respectiv toluen, iar pentru acea substanţă era necesară notificarea ITM. La acel moment, am indisponibilizat lichidul pe care l-am găsit pe piaţă. Ulterior, l-au retras, probabil au vorbit cu producătorii şi au scos din compoziţie substanţa respectivă. Probabil îl obţineau cu costuri mai mici. Toluenul are rolul de a face ca lichidul să îngheţe mai greu şi îl făcea mai rezistent la temperaturi scăzute”, explică ag. şef. pr. Iancu Iorga, responsabil pe linia substanţelor toxice şi periculoase din cadrul SAESP Galaţi.

Cea mai mare cantitate din lichidul buclucaş a fost găsită la începutul acestui an la Selgros, unde au fost stocuri de 11.970 de litri. Pentru că administratorii supermarketului nu notificaseră ITM-ul, formalitate cerută pentru siguranţa angajaţilor, cantitatea a fost indisponibilizată, iar inspectorul de securitate şi sănătate în muncă s-a ales cu dosar penal pentru deţinere şi alte operaţiuni privind circulaţia substanţelor şi preparatelor toxice şi foarte toxice, fără drept. Într-un necaz similar au picat şi angajaţii a patru benzinării Lukoil, două din Galaţi şi două din Tecuci, precum şi un director de la Trans Media SRL, locaţii unde au fost găsiţi în total 1.212 litri de lichid cu toluen.

Citit 4797 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2013 15:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.