Protest îngheţat la poarta spitalului: "Reforma sanitară este împotriva noastră"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Protest îngheţat la poarta spitalului: "Reforma sanitară este împotriva noastră"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cadrele medicale gălăţene au protestat luni dimineaţă, timp de două ore, pentru salarii mai mari, deblocarea posturilor şi păstrarea statutului actual al spitalelor * La Tecuci, o situaţie mai aparte, legată de neplata salariilor pe luna octombrie, a dublat şirul revendicărilor angajaţilor


La ora 8.00, circa 100 de cadre medicale membre ale Sanitas Galaţi s-au adunat în faţa porţii de acces în cea mai mare unitate sanitară a judeţului, pentru a protesta alături de colegii din toată ţara în cadrul grevei de avertisment declanşată de nemulţumirea vizavi de subfinanţarea sistemului. Manifestarea, care nu a avut un caracter atât de virulent precum cele din anii anteriori, datorită numărului mic al participanţilor şi frigului de afară, a mocnit din cauza nemulţumirilor exprimate de cei care au ţinut să rămână pe "baricade" până la final.

"De 20 de ani se face o reformă împotriva noastră. E ca o morişcă. Ne învârtim şi ne întoarcem de unde am plecat. Noi nu mai putem fizic. Cu toate acestea, suntem aici jumătate din câţi ar fi trebuit să fim", ne-a spus un asistent.

Din lista lungă de revendicări pe care le are personalul sanitar mediu, de departe cele mai stringente sunt legate de salarii. "Salariul mediu al unui asistent depăşeşte cu puţin 1.000 de lei, dar conform noii grile de salarizare, asistenţii nou-veniţi au salarii mai mari decât cei cu vechime. Grila e făcută de toţi funcţionarii neaveniţi care au venit odată cu politicienii şi nu au nicio legătură cu treaba noastră. Nu sunt conştienţi că munca noastră are un anumit specific. Înainte, grila de salarizare ţinea cont de anumite criterii, precum experienţă, studii, iar acum cine se angajează are salariul mai mare decât unul cu vechime de 25 de ani", susţine Carmen Vrabie, vicepreşedintele Sanitas Galaţi.

Cu o vechime de 35 de ani în Sănătate, asistenta Carmen Vrabie lucrează la una dintre cele mai solicitante secţii: Anestezie şi Terapie Intensivă. În serviciul în care bolnavii au nevoie de o grijă specială, numărul cadrelor medii este cu mult sub cel normal. "Ar trebui să fim o asistentă la patru bolnavi, dar suntem una la 7-8 pacienţi. E inuman. Ca să nu mai spun că sunt secţii unde e câte o singură asistentă pentru toţi bolnavii", explică vicepreşedintele Sanitas.

Protest cu burta goală

S-a întâmplat la Tecuci, unde angajaţii Spitalului Municipal "Anton Cincu" au avut un motiv în plus să înceteze activitatea. Cei 374 de salariaţi nu şi-au încasat lefurile aferente lunii octombrie, deşi acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în urmă cu o săptămână. Blocarea conturilor unităţii medicale ca urmare a unor probleme contractuale legate de externalizarea serviciilor de laborator i-a înfuriat pe salariaţi şi i-a determinat pe liderii sindicali să facă presiuni pentru ca banii să fie plătiţi în următoarele zile.

"Am purtat discuţii cu administraţia de acolo şi le-am cerut să-şi asume un angajament ferm în privinţa achitării de urgenţă a salariilor, deoarece acest drept este unul care nu poate fi afectat de problemele contractuale ale unităţii medicale. Sperăm ca în urma întâlnirii de luni de la CJAS să se găsească o soluţie pentru deblocarea fondurilor şi plata în maximum două zile a drepturilor băneşti", a declarat Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Sanitas Galaţi.

Acesta a adăugat că în ceea ce priveşte protestele naţionale şi continuarea acestora pe 28 octombrie sub forma unei greve generale, totul depinde de discuţiile de la Bucureşti, unde reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerul Muncii şi cei de la Finanţe vor trebui să stabilească dacă Sănătatea va primi 6 la sută din PIB, dacă vor debloca posturi sau dacă vor aproba creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014.

Citit 2694 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2013 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.