Galaţiul tremură! Şi fără datorii, şi fără căldură / Captivi într-un sistem îngheţat bocnă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Galaţiul tremură! Şi fără datorii, şi fără căldură / Captivi într-un sistem îngheţat bocnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi, săptămâna trecută, Primăria anunţa cu surle şi tobe pornirea căldurii în Galaţi, multe dintre asociaţiile care nu au datorii nu beneficiază nici acum de agent termic * Abia ieri, susţine conducerea Electrocentrale, au fost măriţi puţin parametrii de furnizare a căldurii * Mai grav e că, dacă Apaterm nu încasează repede 5 milioane de lei, vom tremura şi mai tare în case


În ciuda anunţurilor pompoase de săptămâna trecută ale Primăriei Galaţi, oraşul încă nu are căldură sau beneficiază cel mult de o uşoară dezmorţire de calorifere, în totală neconcordanţă cu temperaturile de afară. Mai mult, în multe zone nici apa caldă nu este livrată la parametri corespunzători. Ca să nu mai spunem că în unele blocuri, în general cam aceleaşi ca şi cele în care nu e căldură deloc, apa caldă lipseşte cu desăvârşire. Atenţie, vorbim aici despre blocuri aflate în asociaţii care nu au fost nominalizate ca făcând parte din lista celor 159 tăiate oficial de la căldură şi apă caldă.

Fără datorii, dar şi fără căldură şi apă caldă

"La noi în asociaţie nu sunt datorii. Şi nu avem nici căldură, nici apă caldă. Nu ştiu unde se dă căldură în oraşul ăsta, că la noi nu a ajuns deloc. Nu am primit nimic nici de când s-a anunţat că s-a început furnizarea de căldură", ne-a declarat Alecu Ţabără, locatar al blocului Siret, din zona Portului.

Explicaţiile, pur tehnice, care nu le ţin deloc de cald proprietarilor fără datorii au venit ieri de la Electrocentrale şi Primăria Galaţi. Practic, ieri, Electrocentrale livra către Apaterm agent termic la parametri total insuficienţi pentru a se asigura încălzirea apartamentelor în raport cu temperaturile de afară. Este vorba despre o temperatură de 65 de grade Celsius şi un debit de 1.600 de metri cubi pe tur, cât pleca de la CET. În aceste condiţii, caloriferele din majoritatea apartamentelor din Galaţi erau cel mult dezmorţite, în timp ce multe dintre apartamentele din zona centrală şi Port nu aveau deloc căldură.

Ieri, declarativ, s-au mărit o serie de parametri

Începând de luni, Electrocentrale trebuia să suplimenteze parametrii de furnizare a agentului termic către oraş. Încă nu la cote suficiente faţă de temperaturile de afară, însă măcar îndeajuns de mult cât să se dezmorţească caloriferele în tot oraşul. "Chiar în aceste momente (luni, la prânz - n.r.), colegii mei urmau să mărească debitul la tur de la 1.600 de metri cubi la 2.000, iar temperatura agentului termic să crească de la 65 de grade la aproximativ 75 de grade", ne-a declarat telefonic directorul Electrocentrale, Octavian Graure.

Primăria Galaţi susţine că această creştere ar fi suficientă pentru ca toate asociaţiile care nu sunt incluse în programul de restricţii să beneficieze de ceva căldură. "Dacă parametrii vor creşte aşa cum susţin că o vor face, ar fi suficient să dăm căldură pentru toate asociaţiile care nu fac parte din lista datornicilor blindaţi", a admis purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Din păcate, noul director Apaterm, Didi Dumitru, nu a putut fi contactat ieri pentru a ne spune dacă şi când va fi căldură în toate apartamentele din asociaţiile fără probleme.

De la 1 decembrie ar putea fi şi mai grav

În orice caz, marea problemă în acest moment o reprezintă asigurarea căldurii după data de 1 decembrie. Conducerea Electrocentrale afirmă că e nevoie ca Apaterm să facă, până cel târziu vineri, o plată de minimum 5 milioane de lei, bani care să fie daţi mai departe Romgaz şi în acest fel să se suplimenteze cota de gaze necesare producerii de căldură pentru temperaturi mai mici decât cele de acum. "Apaterm şi Primăria trebuie să facă o plată de cel puţin 5 milioane de lei dintr-un consum estimat pe decembrie la 13 milioane de lei, aşa cum solicită Romgaz. Este vorba despre un minim avans. Nu cerem toată suma, dar măcar 5 milioane să se plătească. Altfel nu primim o cantitate mai mare de gaze şi nu putem să dăm căldură pentru zilele mai friguroase care urmează. Să se înţeleagă bine. Aceşti bani nu înseamnă că îi cerem în avans. Practic, ei ar trebui plătiţi din datoriile Apaterm din urmă. Cei de la Romgaz vor o dovadă de bună credinţă. Sper ca acum, noua conducere a Apaterm să înţeleagă situaţia şi să facă tot posibilul să plăteasă aceşti bani", a mai spus directorul Octavian Graure.

"Să plătească asociaţiile!"

Aşa cum spuneam, directorul Didi Dumitru nu a putut fi contactat pentru a ne spune dacă va face această plată până vineri. În schimb, reprezentantul Primăriei, Mihai Costache, a afirmat că totul depinde de cetăţeni, în special de cei cu datorii. "Să plătească în primul rând asociaţiile care nu au făcut nicio plată până acum anul acesta. Dacă se plăteşte, Apaterm va avea şi banii necesari pentru Electrocentrale", a  spus Mihai Costache.

Concluziile sunt relativ simple şi îngrijorătoare în acelaşi timp: Galaţiul încă nu are căldură în conformitate cu temperaturile de afară (şi acestea în scădere), ba, mai mult, de la 1 decembrie va fi şi mai rău dacă Apaterm nu încasează minimum 5 milioane de lei de la populaţie.

Citit 3927 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2013 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.