Galaţiul - capitala scrumbiei

Galaţiul - capitala scrumbiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Meniu de Florii: 10 lei scrumbia asezonată cu o jumătate de lămâie, 2 lei - suta de grame de obleţi prăjiţi, 1,5 lei – micul, 2 lei paharul de bere *  Ministrul Elena Udrea e pe recepţie? Vrem  Festival Naţional! *  Nea Popa (Tudorel Filimon) din „La Bloc” vă urează: „Poftă bună!” *

De la grătarul lui nea Săndel, de după blocuri sau de la garaj şi până la Faleza care fumega de la un capăt la altul, scrumbia perpelită pe jar a fost vedeta zilei de duminică. Criză sau necriză, pe toată Faleza inferioară, gălăţenii au stat la coadă ca să se înfrupte din porţia de scrumbie cu o jumătate de lămâie, de 10 lei.

Când nu cânta Fanfara „Valurile Dunării”, nici „Doina Covurluiului”, cânta „Primăria”, adică duduiau boxele de pe scena amenajată de municipalitate pentru spectacolul de seara. Sus, la „Pescarul”, autorităţile locale admirau expoziţia culinară, în care scrumbia era uşor umilită de caracatiţe, homari şi alte „fiţe” exotice. Pe scurt, a fost a VIII-a ediţie a Festivalului Scrumbiei. 

A fost odată o scrumbie

La „Pescarul”, lume bună: deputatul Florin Pâslaru maestru de ceremonii şi întâiul sărbătorit, preşedintele judeţului, Eugen Chebac, cu soţia (îmbrăcată într-o fustă mini care stârnea invidii din partea doamnelor care nu-şi permit asemenea ţinute curajoase), eurodeputata Adriana Ţicău împreună cu soţul, deputata PSD Lucreţia Roşca.

Nici picior de liberal. Consilierul PSD Nicolae Rainea se lăsase pe mâna maestrului Ştefan Popa Popa’s, omul cu patru secunde mai rapid decât calculatorul, filozofând: „Toată lumea e o caricatură, da’ n-o recunoaştem!”. După el s-au înghesuit la caricatură singurul conservator prezent, dr. Gheorghe Bugeag şi şeful IMM-urilor, Marian Filimon.

„Acum opt ani, eu, Elena Trandafir, Sergiu Dumitrescu, Viorel Baciu, şi subsemnatul, luam masa la Restaurantul Pescarul şi am hotărât să facem un festival. A devenit un simbol al Galaţiului”, a povestit, în deschidere, Pâslaru.

Elena Trandafir, directoarea Regal, a continuat povestea: „Chiar dacă e criză mondială am hotărât să facem acest festival. Îmi spunea cineva că la noi nu are cum s-ajungă criza că noi nu avem infrastructură, nu avem nimic, deci se va opri la graniţă”.

Primarul Dumitru Nicolae a pus punctul pe „i”: „Festivalul este deja tradiţie. Au încercat să ne copieze brăilenii, dar la noi e brandul. O să o chemăm pe dna ministru Udrea, să facem sărbătoarea la nivel de ţară”.

Până să vină Elena Udrea, a venit actorul Tudorel Filimon, adică nea Popa din „La Bloc”, de astă dată în calitate de consilier al ministrului al Culturii, Toader Paleologu. „Vă transmit din partea dlui ministru al Culturii, cele mai sincere urări, sărbători fericite, la mulţi ani, poftă bună. De-abia aştept să mănânc scrumbie!”, a spus actorul, care a fost de altfel şi singurul democrat-liberal prezent.

Dar înainte de scrumbie, nea Popa a luat o porţie de caricatură de la maestrul Viorel Baciu.

„Popa’s Cartoons”

Primarul şi preşedintele CJ au primit a primit un cadou-surpriză de la Ştefan Popa Popa’s: câte o caricatură şi un album unic „Popa’s Cartoons” care cuprinde caricaturile tuturor şefilor de stat şi scrisori de mulţumire.

„Chiar şi Putin, în expoziţia mea, râde. Este unică poza şi a fost mult căutată de presa din toată lumea. Albumul cuprinde scrisoarea  preşedintelui Turciei, scrisoarea în limba română a primului ministru al Canadei şi scrisoarea de la Putin. Nu ştiu dacă actualul preşedinte al României are aşa ceva. Am şi semnătura lul Elţîn, treaz”, le-a spus maestrul Popa’s.

După ce şi-a recunoscut soţul în caricatura făcută după o fotografie, dna Nina Chebac s-a lăsat desenată de Popa’s, deşi puţine reprezentante ale sexului frumos acceptă să fie caricaturizate.

Jos, pe Faleza Inferioară, gălăţenii s-au distrat cum au ştiut mai bine de Festivalul Scrumbiei, ediţia a VIII-a, de criză.

Citit 1775 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.