UNJR a cerut, la Curtea de Apel Bucureşti, suspendarea procesului de elaborare a legii unice de salarizare, pe motiv că i s-ar fi refuzat dreptul de a participa la discuţiile pe marginea acestei legi, potrivit unui comunicat remis, miercuri, agenţiei NewsIn.
"De asemenea, solicităm reluarea discuţiilor de la punctul <>, respectiv de la principiile ce urmează să fie cuprinse în viitoarea lege, în cadrul Grupului de lucru constituit la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Solidarităţii Sociale cu respectarea garanţiilor şi drepturilor constituţionale privind asigurarea prezenţei şi reprezentanţilor puterii judecătoreşti", se arată în comunicatul de presă al UNJR.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România mai susţine că Guvernul a încălcat şi încalcă în continuare principii esenţiale ale statutului de drept, legate inclusiv de transparenţa decizională.
Potrivit comunicatului, UNJR consideră că prezenţa judecătorilor şi a procurorilor, inclusiv prin asociaţiile profesionale legal constituite, este necesară, ţinând cont că viitorul proiect al legii de salarizare unice îi priveşte şi pe ei.
"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România înţelege necesitatea adoptării legii unice de salarizare a bugetarilor, ţinând cont de grava criză financiară în care se află azi România, doar cu condiţia ca întreg spectrul bugetar, respectiv parlamentarii, membrii guvernului, Preşedintele României, judecătorii, ca şi celelalte categorii bugetare să intre în sfera de reglementare salarială a acestui proiect de lege. Conform Constituţiei României, puterea judecătoreasca este egală cu puterea executivă şi cea legislativă, iar acest principiu fundamental al statului de drept trebuie respectat şi în acest context", se mai arată în comunicatul UNJR.
Emil Boc a spus, marţi, că acordul cu FMI prevede patru "condiţionalităţi majore" pe care Guvernul trebuie să le îndeplinească: adoptarea, până pe data de 4 mai, a actului normativ de ajustare bugetară, adoptarea Legii salarizării unice, a Legii responsabilităţii fiscale, precum şi adoptarea Legii privind reforma sistemului de pensii.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, pe 8 aprilie, la Comisia de specialitate din Cameră, că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe legea unică de salarizare în cazul în care Parlamentul nu va reuşi să o aprobe până la 30 octombrie şi a cerut sprijin politic pentru noile reglementări.
"Dacă intrăm în criză de timp, pe baza unei înţelegeri cu grupurile parlamentare şi cu o susţinere politică puternică se poate apela şi la asumarea răspunderii Guvernului pe legea salarizării unice a bugetarilor", a spus ministrul Sârbu, răspunzând la o înterbare a deputatului liberal Titi Holban. Ministrul a spus că nu există probleme cu metoda asumării răspunderii pe anumite proiecte de lege, această metodă dovedindu-şi, de-a lungul vremii, eficacitatea. "Cred că putem să avem în vedere şi o astfel de formulă", a spus Sârbu. Ministrul Muncii a arătat însă că o astfel de decizie ar putea surveni doar în condiţiile unei acord al grupurilor parlamentare şi forurilor de conducere ale celor două Camere.
Sârbu a arătat că legea unică a salarizării bugetarilor ar trebui să fie adoptată până la finalul acestui an, urmând apoi ca actul normativ să fie implementat în următorii trei ani.