Raport ISU Galaţi: Fumătorii, principalii vinovaţi pentru incendii

Raport ISU Galaţi: Fumătorii, principalii vinovaţi pentru incendii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, anul trecut, pompierii au intervenit, la nivelul judeţului, în 502 cazuri, mai puţine faţă de anul 2012, când au fost înregistrate 506 cazuri.

"Acţiunile desfăşurate de subunităţile proprii de intervenţie, serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă ocupă o pondere de 10,66 la sută din totalul general al intervenţiilor desfăşurate, reprezentând a doua grupă de intervenţii ca număr şi s-au produs, după cum urmează: 64,86 la sută la gospodării ale populaţiei şi 35,14 la sută la agenţii economici şi instituţii”, se arată în raportul ISU. Se remarcă o scădere cu 13,25 la sută a numărului de incendii la gospodăriile cetăţeneşti, de la 332 la 288.

Cauzele incendiilor

Anul trecut, cele mai multe incendii au fost provocate de fumători, la nivelul judeţului Galaţi 38,89 la sută dintre incendii fiind din cauza fumatului. „Incendiile au avut drept cauze instalaţii electrice defecte (16,67 la sută), acţiunea intenţionată (12,04 la sută), focul deschis (7,41 la sută), coş, burlan de fum defect sau necurăţat (5,56 la sută), jocul copiilor cu focul (4,63 la sută), mijloace de încălzire nesupravegheate şi nerespectarea normelor pe timpul efectuării operaţiilor de sudură (2,78 la sută pentru fiecare), aparate electrice sub tensiune, cenuşă, jar şi scântei de la sistemele de încălzire şi focul deschis în spaţii închise (1,85 la sută pentru fiecare), sisteme de încălzire defecte, scurgeri (scăpări) de produse inflamabile, defecţiuni tehnice de exploatare şi accident urmat de incendiu (0,93 la sută pentru fiecare). Trebuie remarcat faptul că nu au fost înregistrate incendii a căror cauză nu a putut fi determinată sau sunt în curs de stabilire”, ne-a explicat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Mai puţine incendii de vegetaţie 

Din raportul de activitate pentru anul 2013, reiese faptul că pe teritoriul judeţului Galaţi au avut loc 23 intervenţii la incendii de vegetaţie uscată, cu 86,62 la sută mai puţine decât în 2012. „Cele mai multe arderi necontrolate au avut loc începând cu luna iunie şi până în luna noiembrie. Având în vedere faptul că majoritatea arderilor necontrolate se manifestau pe suprafeţe de teren foarte mari, în foarte multe situaţii s-a intervenit cu personalul din turele de serviciu care asigurau permanenţa la domiciliu, deoarece mai multe incendii se manifestau concomitent. La toate aceste incendii de vegetaţie uscată, pentru a putea reduce timpul de răspuns, a fost necesară deplasarea autospecialelor cu apă şi spumă pe terenuri denivelate şi fără căi de acces practicabile, provocând astfel apariţia unor defecţiuni la autospeciale”, se precizează în raportul de activitate.

Citit 1177 ori Ultima modificare Luni, 17 Februarie 2014 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.