Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pentru Legea salarizării unice

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea în Parlament pentru Legea salarizării unice, astfel încât să se poată ajunge la aplicarea acesteia începând cu 1 ianuarie 2010.

Premierul a mai spus că salariile mari vor îngheţa, în vreme ce salariile mici vor creşte în ritm accelerat.

Salariile foarte mari ale angajaţilor din Justiţie şi Afaceri Externe trebuie să rămână pe loc până în 2015 pentru a se putea ajunge la un raport de 1 la 15 între cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistem bugetar în următorii şase ani, au declarat miercuri, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

Măsura ar urma să se încadreze într-una mai largă, de îngheţare a salariilor din sistemul bugetar mai mari decât cel al preşedintelui României până în 2015, pentru ca cel mai mare salariu să fie peste şase ani de cel mult 15 ori mai mare decât al unui debutant.

"Pentru a se ajunge la proporţia de 1 la 15 dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistemul public, trebuie ca anumite salarii să nu mai crească până în 2015. Este vorba despre salariile anumitor procurori, ai judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, spre exemplu, sau veniturile obţinute de diplomaţi", au precizat reprezentanţii Executivului.

"Principiul ce va sta la baza elaborării legii unice a salarizării în sectorul bugetar este ca niciun angajat să nu piardă din salariul de bază, însă este nevoie, în acelaşi timp, ca angajaţii cu salarii foarte mari să dea dovadă de solidaritate pentru a se reduce ecartul dintre salariile mari şi cele mici", au adăugat aceştia.

Miercuri dimineaţă, liderii partidelor de guvernământ au convenit asupra principiilor ce vor fundamenta legea salarizării în sectorul bugetar, stabilindu-se ca proporţia dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistem să fie de 1 la 15, reducere substanţială faţă de proporţia de până acum, de 1 la 72. Setul de principii convenit la nivelul coaliţiei va fi discutat şi în şedinţa de Guvern de miercuri.

Vicepremierul Dan Nica a precizat că cel mai mare salariu al unui angajat din sistemul bugetar va fi de cel mult 15 ori mai mare decât cel mai mic salariu plătit de la buget şi că partidele de guvernământ îşi doresc ca proiectul Legii salarizării unice în sectorul de stat să producă efecte din anul 2010.

"Raportul între salariul de bază minim pe economie şi salariul de bază maxim al personalului plătit din fonduri publice va creşte, astfel încât acesta să se apropie de practicile europene, respectiv 1 la 15, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza într-un termen de cinci ani, prin creşteri salariale diferenţiate, Legea urmând să intre în vigoare în anul 2010", se arată în documentul obţinut de NewsIn, ce conţine principiile care vor sta la baza legii unitare de salarizare a angajaţilor din sistemul bugetar, ce urmează a fi analizat de reprezentanţii Cabinetului Boc.

Citit 742 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.