Festivalul Scrumbiei, aşa cum a fost: fum de grătar, fanfară, invenţii şi meşteşuguri (FOTO)

Festivalul Scrumbiei, aşa cum a fost: fum de grătar, fanfară, invenţii şi meşteşuguri (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zi de sărbătoare, duminică, la Galaţi. Festivalul Scrumbiei a adunat sute de gălăţeni pe Faleza Inferioară a oraşului. Părinţi şi copii, tineri şi bătrâni, toţi s-au adunat pentru a vedea ce le-au pus la dispoziţie autorităţile.

Liniştea oraşului matinal s-a risipit imediat ce am ajuns pe Faleză, unde am fost invadaţi de mirosul scrumbiei, de muzica fanfarei şi de vocile care răzbăteau de la Foişor, unde se desfăşurau diverse concursuri. Gălăţenii au încins chiar şi o horă în mijlocul falezei, antrenaţi de ritmurile populare.

Cum îi stă bine gălăţeanului cu scrumbia la purtător, coada de la tejghelele comercianţilor n-a scăzut nicio clipă în cele trei, patru ore pe care le-am petrecut la Festival. Într-un loc, scrumbia pregătită în folie costa 10 lei, în altul 15 lei. Şi printre cozi la scrumbie, expoziţia culinară, concursul de gătit, fanfară, poliţişti, bărci, sturioni, mistreţi şi alte minunăţii, copiii îşi vedeau nestingheriţi de joacă, la aparatele de gimnastică instalate lângă Foişor. Festivalul Scrumbiei a fost şi un bun prilej pentru membrii unui club din Galaţi, care au vândut peşte, urmând ca banii strânşi să ajungă în buzunarul părinţilor care au copii cu autism.

În afară de zgomotul şi fumul specifice sărbătorii, am dat peste expoziţii interesante, menite să arate ce a însemnat pescuitul şi cum a evoluat acest meşteşug. Lângă chioşcul Muzeului de Ştiinţe al Naturii stăteau la vedere coşul orb, prostovolul, vintirul, setca, unelte de pescuit folosite de cei familiarizaţi cu pescuitul. Acestea au părut însă de-a dreptul rudimentare faţă de invenţia unui gălăţean, Cătălin Ţucă, care şi-a prezentat invenţia celor interesaţi, deloc puţini. Aceştia nu au plecat nici în momentul când au aflat preţul miniambarcaţiunii-minune, 2.400 de lei, care pescuieşte la distanţe de sute de metri, ducând momeala acolo unde vrea pescarul, după care se întoarce la mal.

George Atanasiu are 65 de ani şi pescuieşte de la 14 ani. Că a plouat sau a nins, el a ieşit cu barca la pescuit. Acum doi ani, a reuşit, la Reni, cea mai mare captură a vieţii sale, un morun de 180 de kilograme. Are secretele lui, de la felul în care îşi repară sculele până la modul în care crestează scrumbia, pentru a o pune pe grătar. A furat meşteşugul pescuitului de la lipoveni, care sunt cei mai buni, cel puţin aşa se spune printre pescari. La Festivalul Scrumbiei a fost invitat, prin intermediul asociaţiei "Lotca", să-şi arate arta de a găti peştele care a dat numele sărbătorii de la Galaţi.

Citit 3995 ori Ultima modificare Duminică, 13 Aprilie 2014 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.