30 de gospodării au fost inundate la Măstăcani
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

30 de gospodării au fost inundate la Măstăcani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O ploaie torenţială, care a durat doar 20 de minute, a creat pagube în comuna gălăţeană Măstăcani. Aproximativ 30 de gospodării au fost inundate, fiind afectate curţile şi câteva anexe gospodăreşti. Avariate au fost şi drumurile comunale, pe o porţiune de aproximativ doi kilometri, dar şi şapte poduri şi podeţe.
Oamenii sunt foarte supăraţi că munca le-a fost, încă o dată, distrusă. „De toamna trecută şi până acum noi nu am putut intra în grădină. De fiecare dată când plouă, noi suntem inundaţi. Nu ne dorim decât să putem face un şanţ pe lângă şosea pentru a se scurge apa. Ne confruntăm cu această problemă de doi ani de zile, iar primarul nici nu ne face acel şanţ, nici nu ne lasă pe noi să-l facem. Ne-a spus că ne amendează dacă facem aşa ceva”, ni s-a plâns Costică Puiu.
Aceeaşi problemă este şi în grădina Ioanei Florea. „Anul trecut în septembrie, când au fost inundaţiile, ni s-a promis că se va rezolva problema. Nu s-a rezolvat nimic. Anul trecut am muncit degeaba. Nu am reuşit să culegem nimic din recoltă”, ne-a explicat femeia.
La faţa locului a ajuns şi primarul comunei, Ilie Dănuţ. „Aşteptăm o echipă de la Consiliul Judeţean şi de la Prefectură pentru a evalua pagubele. Este adevărat că sunt probleme în mai multe zone din comună. Au fost afectate şase fântâni, dar oamenii vor primi apă potabilă din rezerva noastră. E un canal care traversează Drumul Naţional 26, care aparţine Ocolului Silvic, pe care l-am decolmatat după evenimentele din 11 septembrie 2013. Acum este iar colmatat şi există riscul de a se produce din nou inundaţii acolo. Lucrurile se desfăşoară foarte greu şi chiar avem nevoie de ajutor. Ştiu că oamenii vor un şanţ, dar sursele financiare ale comunei sunt limitate. Aşteptăm ajutor şi de la CJ pentru a rezolva această problemă”, ne-a declarat primarul Ilie Dănuţ. (Teodora Miron)

Reparaţii cu bani din fondul de rezervă al CJ

Strigătul de ajutor al primarului a ajuns şi la urechile celor de la Consiliul Judeţean Galaţi, care iau în calcul alocarea unei sume de bani din fondul de rezervă al instituţiei. „Miercuri seară m-am întâlnit cu primarul, iar joi dimineaţă domnul preşedinte a trimis o echipă pentru evaluarea pagubelor de pe drumurile judeţene şi săteşti. Urmează să sosească în localitate şi domnul prefect (…) DJ 242 era, aseară, plin de aluviuni”, ne-a declarat Costel Fotea, county managerul Consiliului Judeţului Galaţi. (Corina Dobre)

Citit 3613 ori Ultima modificare Joi, 01 Mai 2014 18:14

8 comentarii

 • postat de RI
  Luni, 05 Mai 2014 10:25
  81.12.150.***
  Eroziunea solului nu este in sarcina ANIF-lui unde este Director Petru Barceanu.
  De ape nu raspunde Sistemul de GA unde Director este Ion Ardean.
  Primar la Mastacani nu este de la PSD.
  La Cj ci ne este Presedinte? Dr Bacalbasa de la PSD.
  CIne sufera ? Alegatorii PSD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Atunci de ce va plangeti mastacanilor.Asa daca v-ati dat pe mana astora ce au pus la conducere numai habarnisti sa nu le zic si eu Prosti cu bine le zice MS.
  0
  6
  Raportează
 • postat de IORGA
  Duminică, 04 Mai 2014 10:00
  5.13.208.***
  Sonny ai impresia ca daca nu iti ofera o jumate de rachiu si o galeata,ala are sanse mai mari sa faca ceva in comuna? Eu nu cred!!!!! Sau pare mai credibil in fata electoratului? Toti sunt la fel, indiferent ca-s la tara sau la oras, indiferent ca sunt pusi sa conduca o tara sau un guvern. Toti cauta sa te fure. Zi-mi unul care l-ai ales datorita flerului tau de alegator, si-ti dau eu zeci de exemple care sa te faca sa crezi ca ai facut o alegere proasta? UNUL MACAR..!!!!!!
  1
  6
  Raportează
 • postat de Ha ha ha
  Duminică, 04 Mai 2014 01:12
  92.80.150.***
  Unde te afli, domnule cetatean Puiu? Vrei sa rezolvi dumneata cu forte proprii problemele scurgerii decolmatand canalul de scurgere? Nu fi asa de rau! Pentru o lucrare trebuie: studii de fezabilitate, licitatii (trucate - castiga cel care n-a uitat ca trebuie bani pentru alegeri), alocari de fonduri, propaganda electorala. Vii dumneata sa spui ca se rezolva fara profit electoral si financiar pentru alesii nostri! Vrei, pentru o lucrare simpla, sa nu se remarce un intreg aparat de partid?
  1
  8
  Raportează
 • postat de Curios
  Sâmbătă, 03 Mai 2014 15:20
  5.13.237.***
  Am si eu o intrebare: e adevarat ca alarmarea de furtuna si viitura a venit la o ora dupa incident? Cine stie exact?
  0
  4
  Raportează
 • postat de sony
  Sâmbătă, 03 Mai 2014 08:44
  84.117.42.***
  ...asta se intimpla cind mirlanimea il voteaza pe primarul PSD-ist la ordinele tatucului lor Dan Nica,incompetenta si fraudarea banilor publici la astfel de fenomene duce.Duceti-va acum la vot si mai furati(bagati in urne) buletine de vot cu nemiluita,in schimbul unei juma'de rachiu si-o galeata....asta e satul pe care l-ati faurit si vreti sa-l lasati copiilor vostri, prin prostia de turma marca PSD....
  2
  13
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Vineri, 02 Mai 2014 21:56
  92.82.182.***
  " Cand va incolti in mintea organelor administrative
  ca viata taranului,sanatatea si ingrijirea pamantului si
  imbunatatirea productiei agricole constituie problema
  fundamentala a statului nostru romanesc, atunci greutatile,
  vor fi pe jumatate biruite.
  Daca va deveni unanima aceasta convingere, se vor gasi
  si mijloacele si caile pentru a se ajunge la scop "
  Gh. I. SISESTI

  Vin de la Mastacani.Ce-am vazut acolo constituie motiv de huiduiala pentru primar si nu numai.
  Am intalnit un satean care a lucrat o viata de om in unitatile de IMBUNATATIRI FUNCIARE.L-am intrebat .Ce faci nea Nica ,cum iti mai petreci vremea?Zice,nu fara adancimea proverbului romanesc:"...Ia ce sa fac? Ma uit inapoi si-mi vine sa rad ! Rad dl inginer,dar in ochi am lacrimi ca uite ce fac astea ! Au distrus tot,tot ce-am facut noi..."
  Este o stare care intristeaza ,care mahneste provenita din nepasare,neimplicare ,indolenta ,din prostie.
  Cauza ...!? Scurgerile concentrate pe versanti.Dar, de ! Ce-si face omul cu mana lui netremnica, nici dracu nu mai desface.
  Problema scurgerilor pe versanti este o chestiune de maxima prioritate.Daca s-ar fi pus la cale un razboi meteorologic impotriva noastra, urmarile lui n-ar fi afectat intreg judetul cum o face aceste scurgeri.Acum se vede , a nu stiu cata oara in ultima vreme,ce a insemnat distrugerea sistemului judetean ANTIEROZIONAL-unul dintre cele mai moderne din tara-,element de modernizare a agriculturi si a satului galatean de civilitate a mediului rural visat de inaintasi si realizat cu truda si cu mari sacrificii materiale si umane, in a doua parte a secolului XX.
  Acum ,dupa atatea de infioratoare viituri concentrate de panta,trebuie sa spunem : Gata ! Nu se mai poate ! Nu vom ma fi de acum sub ape,ci apele sub noi ! Asa trebuie in zilele noastre.
  Geniul ingineresc trebuie sa-si dea mana cu statornica grija pentru ecosistem,dupa un efort conjugat,ca apa sa se lase invinsa, domolita-cum a mai fost- si sa coopereze chiar cu omul in interesul amanduorora.Findca ce s-a intamplat anul trecut, deunazi si ce se mai petrece si astazi la Mastacani nu este decat un nou avertisment.
  Dar pentru acestea este nevoie, inainte de toate, de temeinice actiuni HIDROAMELIORATIVE, de generozitate financiara si , nu in ultimul rand, de oameni nascocitori care sa stie ce si cum este cu HIDROAMELIORATIILE cu COMBATEREA EROZIUNII SOLULUI cu IMBUNATATIRILE FUNCIARE cu AMENAJARILE SILVICE. Sa se puna bazele unui SISTEM HIIDROAMELIORATIV, o ampla lucrare in deplina concordanta cu MEDIUL pentru a elimina pe vesnicie potopul.
  Acest sistem trebuie sa functioneze sub administrarea ANIF in subordinea DRECTIEI AGRICOLE si intr-o colaborare perfecta cu CONSILIILE LOCALE , CONSILIUL JUDETEAN si PREFECTURA. Un astfel de sistem -zic de multa vreme - nu poate sa-si indeplineasca rolul pentru care este conceput decat sub coordonarea unui SPECIALISI- INGINER de IMBUNATATIRI FUNCIARE.Am discutat sub forma de audienta si nu numai cu dl N . BACALBASA ,presedintele CJ si cu fostul prefect despre atentia ce o merita lucrarile de IMBUNATATIRI FUNCIARE, plantatiile silvice pentru cumunitatilr rurale pentru sanatatea pamantului . Am recomandat o structura cat de mica la nivelul CJ-un compartiment ,un birou- care sa se ocupe cu astfel de activitate in interesul CL si implicit al CJ.Mi s-a replicat sec : ,, de acesta problema se ocupa ANIF".Astfel de structuri lipsesc si la nivelul PREFECTURII si la nivelul DIR .AGRICOLE Cu totul altfel stau lucrurile la Constanta ,la Suceava,la Timisoara si chiar in Teleorman unde structura de IF are o pozitie bine definita in cadrul institutiilor amintite mai sus. Si rezultatele se vad. Am insistat spunand ca ,din pacate,intalnim tot mai des si in tot mai multe astfel de institutii indivizi ce nu doar par, ci chiar sunt total rupti de realitatile din mediul in care- sau pentru care- sunt pusi sa munceasca.Nepriceperea,prostia profesionala,lipsa de experienta,teama de angajare si raspundere ii determina mai intotdeauna sa ia atitudini potrivnice firii lucrurilor, adesea pe dos.
  Dureros pentru a fi luat in seama.In seama si ...in calcul.Alminteri, alte sarbatori, alti oameni si alte locuri vor fi impunse si strivite de furia salbatica a apelor fara cale si stavila.
  Dar dupa atatea incercari prin care ne-e fost dat sa trecem, sper sa ne trezim, sa relizam ca refacerea distrugerilor costa insutit mai mult decat investitiile HIDROAMELIORATIVE profesionale si trainice, sper la mintea sanatoasa ce de pe urma ca sa avem capacitatea de a redeveni macar ceea ce am fost : a III- a IV putere HIDROAMELIORATIVA a tarii cu o scoala buna de HIDROAMELIORATORI si un SISTEM HIDROTEHNIC JUDETEAN bine organizat cu o agricultura si mai cu seama o VIATA RURALA in rand cu tarile UE. Altfel, greu pret vom plati pentru ignoranta noastra fata de noi insine, de valorile noastre zonale, de tot ce ne inconjoara.
  6
  9
  Raportează
 • postat de Răzvan
  Vineri, 02 Mai 2014 16:33
  5.13.143.***
  asigurarea obligatorie, trebuie sa fie DE. STAT.
  nu firme particulare , care in momentul imediat ,se declara FALIMENTARE.
  de ce , cetățenii din PECHEA, in 2013,având asigurări , NU au fost despăgubiti ?
  Stimata Amelia Soare , ce firma privată ,de asigurări ,reprezentati ?
  3
  12
  Raportează
 • postat de Amelia Soare
  Vineri, 02 Mai 2014 16:02
  89.136.7.***
  De ce nu sunt consiliati acesti oameni sa-si asigure casele, macar asigurarea obligatorie, ca sa nu mai fie dependenti de primarie, primar, etc. ?
  Lumea, si noi o data cu ea, am evoluat, ne putem apara macar partial impotriva unor astfel de dezastre, contra unei sume echivalenta cu 3 cartoane cu oua pentru un an?
  Sau se doreste pastrarea lor "in intuneric" sa vada apoi cit de dependenti sunt de unul si altul? Pacat!!!!
  3
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.