Secetă-secetă, dar vin ploile

Secetă-secetă, dar vin ploile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În legătură cu materialul „Secetă mare în judeţ”, apărut în ediţia de luni a „Vieţii libere”, doamna Irene Zamfir (foto), şefa Staţiei Meteo Galaţi consideră necesar să precizeze un aspect: „Direcţia Agricolă Galaţi este singura din Moldova care nu are contract cu Institutul Naţional de Meteorologie. În concluzie, este normal că nu au datele privitoare la măsurarea umidităţii solului. Dar umezeala pământului este măsurată încă din 1960, iar la Iaşi există un specialist agro-meteorolog care poate face, contra cost, interpretarea acestor date”.

De asemenea, şefa Staţiei Meteo Galaţi explică: „Într-adevăr, la Galaţi avem probleme cu seceta. În mod normal, media anuală de precipitaţii normală pentru luna aprilie este de 38 de litri pe metru pătrat, iar în 2009 avem numai 18,6 litri de apă pe metrul pătrat”.

„De la 1 mai sperăm că situaţia se va schimba, dar pentru a recupera deficitul înregistrat în luna aprilie, trebuie depăşită media anuală a lunii mai (de 51 de litri pe metrul pătrat) cu încă 10-20 de litri. Cele mai puţine precipitaţii au fost înregistrate în aprilie anul acesta la Cavadineşti – un litru pe metrul pătrat, la Bălăbăneşti - 5,5 litri, la Cudalbi - 13,6 şi la Tecuci – 20 de litri. În mod normal, luna mai este o lună mai ploioasă, cu averse tipice, ploi de vară, scurte”, încheie specialistul.

Citit 1179 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.