Neculai Chifan este susţinut de studenţi

Neculai Chifan este susţinut de studenţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Profesorul filmat în timp ce primea 100 de euro pentru o lucrare de licenţă şi-a dat demisia din funcţia de prodecan şi din cea de Senator al „Dunării de Jos” * El riscă să fie dat afară * Comisia îşi va anunţa decizia peste maxim două săptămâni * Studenţii strâng semnături pentru susţinerea profesorului de matematică * Parchetul s-a sesizat din oficiu *

Peste câteva zile vom afla dacă Universitatea „Dunărea de Jos” îl va da afară pe Neculai Chifan, profesorul de la Facultatea de Ştiinţe care a fost filmat de un reporter al Realitatea TV în timp ce vindea o lucrare de licenţă contra sumei de 400 de lei.

Întrunit ieri în şedinţă extraordinară, Senatul Universităţii „Dunărea de Jos” a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă administrativă, care, după analiza tuturor probelor, va decide ce sancţiuni se impun în acest caz. În plus, la închiderea ediţiei, Biroul de Senat urma să ia în discuţie o eventuală suspendare din funcţia de cadru didactic pe perioada cercetării administrative.

Conf. dr. Neculai Chifan şi-a dat, însă, luni, demisia din Consiliul Profesoral şi din funcţia de prodecan al Facultăţii de Ştiinţe şi, implicit, din cea de senator al Universităţii „Dunărea de Jos”. Chiar dacă nu mai era senator, el a asistat la şedinţa în care s-a constituit comisia de anchetă, însă nici nu a fost audiat, nici nu a luat cuvântul.

„Comisia a fost constituită, aceasta este formată din cinci membri, patru cadre didactice cu experienţă şi un reprezentant al salariaţilor, conform legii. Domnul Chifan urmează să fie audiat, vor fi prezentate toate dovezile şi într-un timp cât mai scurt va propune o eventuală sancţiune. Conform legii, ancheta administrativă poate dura maxim 30 de zile, însă eu cred că vom avea un verdict într-o săptămână, două”, a explicat rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Mînzu.

După anchetă, Comisia va propune o sancţiune, pe care Senatul universităţii trebuie să o valideze sau să o invalideze. Potrivit rectorului Viorel Mînzu, cea mai dură sancţiune pe care o riscă Neculai Chifan este desfacerea contractului de muncă.

„Am fost credul şi neatent”

După şedinţa Senatului, conf. dr. Neculai Chifan a răspuns întrebărilor noastre. Nu a negat evidenţele, ci a avut mai degrabă o atitudine spăşită.

„Mă simt vinovat pentru că în anumite momente am fost suficient de credul şi de neatent şi am crezut în anumite fapte care mi s-au prezentat. Nu am sesizat ilegalitatea lor în primul moment şi atunci am dat curs verbal, nu a fost nicio convenţie semnată, a  fost doar o discuţie între două persoane, care nu avea nici un caracter oficial… Fiecare parte a şi exagerat, a şi punctat lucruri nereale, pentru că, în fond, o discuţie din asta în care nu sunt foarte clare reperele, poţi să aluneci foarte uşor de la o părere la alta”.

„Părerea mea este că atitudinea universităţii este o atitudine de moment, atâta timp cât este o comisie care va analiza situaţia… dar nu aşa după primul impuls, după prima impresie a unei emisiuni, ci după ce vor vedea în detaliu toate documentele şi vor analiza toate afirmaţiile făcute de mine. Cred că se va trage o concluzie întemeiată despre cum stau lucrurile”.

„Eu rămân la ideea că am fost martorul unei înscenări foarte urâte. O chestiune care nu trebuia să se întâmple, dar putea să se întâmple oricui din păcate”, a declarat Neculai Chifan imediat după şedinţa Senatului.

„E un om de mare, mare calitate”

În timp ce Senatul „Dunării de Jos” lua în discuţie cazul profesorului Chifan, în faţa universităţii s-au adunat în jur de 70-80 de studenţi hotărâţi să îşi susţină cadrul didactic. Aceştia au făcut o listă de semnături de susţinere pentru Neculai Chifan, pe care s-au semnat cei aproximativ 80 de studenţi prezenţi, urmând ca tabelele să fie completate în zilele următoare cu numele altor studenţi decişi să îi ia partea. Acestea urmează a fi depuse la Rectorat, în speranţa că membrii comisiei de anchetă vor ţine cont şi de părerea studenţilor.

„Am venit să îl susţinem pentru că nu mi se pare corect ce i s-a întâmplat. Este un accident sau este o înscenare, omul acesta este extraordinar, pune pasiune în tot ceea ce face cu noi. Nu a fost om în anul întâi care să nu apeleze la el cu vreo problemă în domeniul matematicii şi să nu fie ajutat de domnul profesor”, a spus Leonard Dumitru, student în anul întâi la Facultatea de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor.

„Domnul profesor este o victimă, a fost o înscenare, cred că cineva a vrut să distrugă imaginea Universităţii «Dunărea de Jos». A fost pur şi simplu o întâmplare că domnul profesor a picat la mijloc. Domnul profesor este foarte popular, e şi credul oarecum, glumeşte foarte mult, aruncă vorbe pe care unii le-ar putea lua foarte în serios. Important e că dumnealui reuşea să facă matematica plăcută”, şi-a susţinut profesorul şi Petrica Dumbravă, de la aceeaşi facultate ca şi primul interlocutor.

„A fost o înscenare mişelească. Este un om de calitate, un om glumeţ, un om permisiv. Eu nu ştiu despre ce sumă a fost vorba, dar eu nu cred aşa ceva. Eu cred că a fost o glumă proastă din partea unui reporter. Domnul profesor Chifan trebuie să rămână profesorul nostru de matematică. Facem un apel la domnul decan, la domnul rector, pentru că altfel se pierde un om de mare, mare calitate”, a declarat şi studentul Victor State.

De altfel, toţi cei prezenţi în faţa universităţii au declarat că, în ciuda a ceea ce reiese din filmul flagrantului, Neculai Chifan este un profesor şi un pedagog excepţional.

Parchetul s-a sesizat din oficiu, după articolul din „Viaţa liberă”

Ieri, de la Veronica Dumitrache, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, am aflat că materialul apărut în „Viaţa liberă” de marţi – „Scandal la Universitatea „Dunărea de Jos” / Licenţe la tarabă” n-a rămas fără ecou. „Noi ne-am sesizat din oficiu, după ce am citit articolul din „Viaţa liberă”, ne-a declarat dumneaei, urmând ca ilegalităţile semnalate în ziarul dumneavoastră să facă obiectul unui dosar penal ce va deschis la instituţia noastră.”

Explicaţii foto:

Foto 1: conf. dr. Neculai Chifan

Foto 2-5: Studenţii profesorului Chifan au făcut rost pe loc de pancarte

Citit 5952 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.