Jaf la o casă de schimb valutar

Jaf la o casă de schimb valutar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Al doilea jaf, în numai trei luni, la casele de schimb valutar * Imaginile de pe camerele video – analizate de poliţie * Lipsa mănuşilor – semn de amatorism * Amprentele hoţilor de la schimbul valutar din str. Brăilei înnegresc tocul uşii cercetat de Criminalistică * Angajata casei de schimb lăsase uşa deschisă cât timp plecase la baie *

Sâmbătă dimineaţa, ora 9,30, zi liberă, cu nori vagi. Pe strada Brăilei, aşteptându-şi prietena la o cafea, casiera unei case de schimb valutar din centrul oraşului, lasă uşa magazinului de perete şi îşi face de lucru, ca în fiecare zi.

Fulgerător, peisajul se schimbă: ţinând-o pe femeie sub ameninţarea pistolului, doi indivizi mascaţi îi jefuiesc casierei seiful de 15.000 de lei noi. Nu poartă mănuşi în timpul jafului, iar unul dintre ei renunţă pentru câteva clipe la eşarfa cu care îşi acoperă faţa.

Tipii dispar apoi aşa cum au apărut, fără de veste. Nimeni nu este rănit, iar casiera apasă butonul de panică. Ziua Tineretului a început.

Atac după… inventar?!

De ce sâmbătă? „Cu o zi, pe 1 Mai, înainte fusese închis! Chiar nu înţeleg cum de au dat spargerea asta? Ce se aşteptau să găsească?! Eu cred că au văzut casa de schimb cu uşa de dată de perete, au văzut că nu este nimeni şi pur şi simplu atunci le-a venit ideea”, presupun martorii.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi Cristina Tatulici declară: „Cei doi indivizi care aveau glugi pe cap şi feţele acoperite cu batiste şi eşarfe au ameninţat-o cu un pistol şi cu un dispozitiv cu electroşocuri pe casiera unei case de schimb valutar de pe strada Brăilei. La ora 9,22 casiera Mihaela T. a sunat la Poliţie şi a relatat că a fost jefuită. Cei doi erau tineri, potrivit declaraţiilor casierei. Nu am identificat foarte mulţi martori la faţa locului, unde, la ora actuală, se află poliţiştii, care au început ancheta şi ridică urme papilare”.

Misiunea camerelor video

Cristina Tatulici a adăugat că deocamdată nu există un cerc de suspecţi şi că poliţiştii încearcă să culeagă cât mai multe date de la martori şi vizionează imaginile care au fost surprinse de camerele de supraveghere ale casei de schimb valutar.

Conform purtătorului de cuvânt al Poliţiei Galaţi, casiera a apăsat imediat butonul de panică şi într-un minut au ajuns la faţa locului reprezentanţii firmei de pază cu care casa de schimb valutar are contract în acest sens, iar poliţiştii au ajuns la locul jafului în trei minute de la momentul în care au fost chemaţi. Conform sursei citate, în timpul jafului, uşa de la ghişeul casei de schimb valutar era deschisă, iar seiful era descuiat.

Angajata casei de schimb valutar DIF le-a mai spus poliţiştilor că atacatorii au pătruns în sediul casei de schimb la câteva minute după ce deschisese unitatea. Pentru că abia deschisese, uşa ghişeului era descuiată şi seiful neasigurat.

Cei doi indivizi au ameninţat-o cu un pistol şi un baston cu electroşocuri, iar ea s-a văzut nevoită să îi lase să ia  933 lei, 942 de dolari şi 2.604 euro, care se aflau în seif. Imediat după ce au intrat în posesia banilor, hoţii au dispărut. După plecarea lor, femeia a acţionat butonul de panică şi a anunţat poliţia.

Al doilea caz, în numai trei luni

În acest caz – spun anchetatorii - cruciale vor fi imaginile surprinse de camerele de supraveghere, cu atât mai mult cu cât în timpul atacului unul dintre hoţi a renunţat la batista cu care îşi acoperea faţa. În plus, casiera a declarat poliţiştilor că atacatorii nu au purtat mănuşi şi amprentele lor se găsesc în interiorul casei de schimb, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Cristina Tatulici.

Este al doilea atac asupra caselor de schimb valutar din Galaţi. Primul, petrecut pe 27 ianuarie anul acesta, a avut un scenariu frapant de asemănător: cu feţele ascunse de cagule şi înarmaţi cu un pistol cu electroşocuri, doi bărbaţi au atacat într-o luni dimineaţă o casă de schimb valutar (franciză a „Pibunni”), imobilizând-o pe angajată şi plecând cu o pradă de 15.000 de lei. Nici până în ziua de azi autorii nu au fost identificaţi, ei fiind măcar suficient de prevăzători încât să poarte mănuşi.

Scriam atunci că şi dacă avem ori ba criză economică, comunitatea gălăţeană are toate motivele să se înfioare: jafurile se petrec în plină zi, iar hoţii, bine înarmaţi şi cu identitatea protejată, nu se mai tem de camere video, de alarme sau de alte mijloace de securitate.

Acest fapt, coroborat cu atitudinea extrem de relaxată arborată de angajatele de la societăţile de profil (avertizate în repetate rânduri de către Poliţie să nu mai lucreze cu uşile deschise sau să nu mai părăsească sediul în timpul serviciului), fac mai uşoare evenimentele de acest tip.

Citit 2193 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.