Patronatele dau în judecată Guvernul

Patronatele dau în judecată Guvernul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Confederaţia Naţională a Patronatelor din România a hotărât să dea în judecată Guvernul, pentru nerespectarea procedurilor privind introducerea impozitului forfetar începând cu data de 1 mai, a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor (PIMM) Galaţi, Marian Filimon, într-o conferinţă de presă.

„Nu s-a discutat nimic cu partenerii sociali – sindicatele şi patronatele – în Comisia de Dialog Social. Nu s-a discutat nimic nici în Consiliul Economic şi Social. Guvernul nu ne-a prezentat o notă de impact, aşa cum am cerut”.

„Celebrul inginer Pogea a afirmat de nenumărate ori că nu se va întâmpla nimic, că nu se va închide nicio firmă. Şi uitaţi-vă ce se întâmplă la Registrul Comerţului; sunt cozi în toată ţara, iar la Galaţi, cel puţin, sunt sute de firme care şi-au suspendat activitatea”.

„Mai grav este că, şi aşa, aceşti oameni au fost înşelaţi: Ordonanţa de Urgenţă nr.34 care modifică Codul Fiscal spune că se plăteşte un impozit forfetar de 2.200 de lei pentru sume de la 0 la 52.000 de lei. În aceste condiţii, acuzăm Ministrul de Finanţe de promisiuni deşarte, de minciună, dar şi de nerespectarea procedurilor”, a afirmat Filimon.

Impozitul forfetar introdus nu arată, în opinia întreprinzătorilor, decât „disperarea guvernului de a găsi bani”. „În timp ce alţii, şi mă refer la ţările dezvoltate, relaxează constrângerile obligaţiilor financiare ale agenţilor economici şi îi ajută în mod direct, la noi se pun alte taxe şi impozite”.

Reprezentanţii IMM-urilor au spus încă de la început că nu sunt de acord cu impozitul forfetar – a spus Filimon. „Am spus că, în cel mai rău caz, impozitul forfetar să nu se aplice măcar pentru cei care au cifra de afaceri de până la 12.000 de euro. Şi am prezentat şi argumente; am spus că, oricum, aceste firme au, fiecare, câte 2-5 angajaţi cu cărţi de muncă pentru care se plătesc contribuţii la pensii sau impozite pe salarii. Chiar şi fără niciun salariat, aceste firme tot au un contabil şi plătesc TVA la produsele şi serviciile rulate etc.”

„Degeaba, nu am fost ascultaţi. Noi nu avem voie să avem pierderi, dar statul are voie”, a declarat preşedintele PIMM Galaţi, acuzând aplicarea a două unităţi de măsură distincte, una pentru unităţile de stat – mai permisivă, şi alta pentru întreprinzătorii privaţi – mult mai împovărătoare: „La întreprinderile de stat se şterg datorii, la IMM-uri nu; la firmele bugetare se acordă cotă de combustibil lunară, la firmele private cheltuielile cu combustibilul nu mai sunt deductibile etc.”  

Nu în ultimul rând, şeful PIMM Galaţi a declarat că Guvernul nu a respectat legea când a introdus impozitul forfetar. „Modificările Codului Fiscal trebuie anunţate cu şase luni înainte şi se introduc abia în anul fiscal următor”.

Citit 780 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.