Prima promoţie de MESERIAŞI gălăţeni - 50 de ani de la ABSOLVIRE/ Primarul Stan și președintele CJ, prezenţi la FESTIVITATE (FOTO)

Prima promoţie de MESERIAŞI gălăţeni - 50 de ani de la ABSOLVIRE/ Primarul Stan și președintele CJ, prezenţi la FESTIVITATE (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei mai vechi și mai buni meseriași pe care i-a dat școala gălățeană s-au reunit sâmbătă la Colegiul Tehnic ”Aurel Vlaicu” pentru a aniversa jumătate de secol de la absolvirea școlii profesionale. Reunirea celor care au făcut parte din prima promoție de meseriași ai școlii care pregătea pe atunci personal pentru Șantierul Naval a fost un prilej pentru organizatori de a-i pune fața în față pe veterani cu noua generație, care va trebui să decidă dacă apucă pe drumul meseriei sau se reorientează. Tinerii de azi, pentru care sloganul ”meseria, brățară de aur” nu mai este nici măcar unul înscris pe peretele atelierului de practică, au avut astfel ocazia să afle, pe viu, de la cei care și-au croit viața pe băncile școlii profesionale, că munca mâinilor aduce și bani și satisfacții. Condițiile le-a dezvăluit Gelu Pricopie, unul dintre absolvenții promoției 1964, care timp de 44 de ani nu și-a înșelat niciodată meseria pe care a învățat-o pe băncile școlii și în atelierele șantierului naval.

” Meseria este în continuare brățară de aur, dar s-au terminat școlile profesionale. Pe vrema mea se făceau trei ani de școala preofesională, dar se învăța. Meseria trebuie să o iubești. Depinde și de angajator, dacă îți dă numerar, atunci te convinge să nu pleci din țară”, ne-a spus Gelu Pricopie, unul dintre absolvenții celor 23 de clase de școală profesională din 1964.

Spusele sudorului de carieră sunt întărite de colegul său de generație, ofițerul Petrache Boșneagă:

”Noi nu învățam aici, unde este colegiul acum, plecam pe jos, de pe Ștefan cel Mare, până la Șantierul Naval. De acolo plecam la ora 13.00, până atunci munceam. Făceam practică lângă meseriași, acolo învățam să batem cu ciocanul, să trasăm un plan, să îl citim. Aici au fost și sunt cei mai buni meseriași din toate șantierele navale. După profesională, absolvenții se angajau și care vroia să continue, mergea la liceu la seral și apoi la facultate. Licee erau puține pe atunci, era LVA si Cuza. Trebuia să ai caraterizare buna de la UTC ca sa te înscrii, trebuia sa muncești. Foarte mulți au făcut așa și acum sunt ingineri, doctori, profesori”.

La reuniunea de sâmbătă, care a debutat cu un ceremonial religios oficiat la monumentul ridicat în curtea Colegiului Tehnic ”Aurel Vlaicu”, au fost prezenți circa 50 de absolvenți ai promoției 1964, veniți din toată țara, precum și primarul Marius Stan, de asemenea absolvent de Liceu Metalurgic, și președintele CJ, Nicolae Bacalbașa.

 

 

Citit 3981 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iunie 2014 23:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.