Niciun INCULPAT în dosarul "Milano Gold"/ AURUL lui Durbacă se prăfuieşte sub SECHESTRU

Niciun INCULPAT în dosarul "Milano Gold"/ AURUL lui Durbacă se prăfuieşte sub SECHESTRU
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* La doi ani şi jumătate după ce asupra bijuteriilor "Milano Gold" a izbucnit scandalul legat de aurul nemarcat pus în vânzare, anchetatorii nu au ajuns încă la o concluzie clară privind existenţa elementelor infracţiunilor pentru care se fac cercetări * La prima expertiză, ANPC a stabilit să peste opt kilograme din bijuteriile ridicate la percheziţii nu erau ştanţate corespunzător * În momentul de faţă, niciunul dintre deţinătorii afacerii nu este pus sub acuzare


În octombrie 2011, mai multe percheziţii desfăşurate la interval de două săptâmâni se soldau cu golirea magazinelor "Milano Gold" de nu mai puţin de 18 kilograme de bijuterii din aur, în valoare de aproape 2.700.000 de lei, despre care investigatorii susţineau că ar fi susceptibile de lipsa marcajelor pentru punerea în circuitul legal. Anchetatorii invocau atunci faptul că aurul comercializat prin magazinele deţinute de omul de afaceri Cristofor Durbacă şi asociatul său turc Kavak Nemecttin ar fi fost importat din Turcia, dar că nu ar fi fost trecut prin procedurile legale de marcare, astfel încât vânzarea să poată fi controlată pe teritoriul României.

Prima expertiză, insuficientă?

Întreaga cantitate de bijuterii a fost atunci trimisă la ANPC în scopul expertizării, specialiştii exprimându-şi verdictul: 10 kilograme din bijuteriile ridicate erau marcate corespunzător, în timp ce peste opt kilograme purtau mărci false. Această din urmă cantitate a ajuns în custodia statului, aflându-se în momentul de faţă la Trezoreria Municipiului Galaţi.

Cu toate acestea, dosarul nu a avut o evoluţie rapidă. „Iniţial s-a dat soluţia clasării de către procurori, dar în urma plângerii efectuate împotriva soluţiei la instanţă, s-a dispus retrimiterea dosarului la Parchet. S-a solicitat o nouă expertizare a aurului, dar de către un expert independent. În urma verificărilor, s-a ajuns la concluzia că nu există un astfel de expert pe teritoriul României”, a precizat procurorul Liliana Istrate, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Aşa se face că, în momentul de faţă, procurorii au pe masă un dosar în care fac cercetări „in rem”, conform noului Cod de procedură penală, pentru infracţiunea de spălare de bani. Niciunul dintre cei aflaţi în spatele afacerii „Milano Gold” nu este pus oficial sub acuzare pentru această faptă.

Cum este păgubit statul

Comercializarea aurului „negru” poate aduce profituri uriaşe atâta vreme cât se face împreună cu marfă legală. Pentru ca bijuteriile din metale preţioase (aur în speţă) să poată fi vândute legal în Româna, trebuie să poarte o ştanţă aplicată de BNR sau de firme autorizate de către aceasta. Atâta vreme cât aurul nu este poansonat, deci vânzarea lui nu poate fi controlată de stat, pentru el nu se plătesc accize, taxe şi impozite, profitul intrând integral în buzunarul comerciantului. Practic, la tejghea, marfa netrecută pe la ştanţare este comercializată alături de aur marcat legal şi cu documentele în regulă. Pe măsură ce bijuteriile „negre” se vând, sunt înlocuite cu altele, de aceeaşi natură.

Citit 4802 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iunie 2014 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.