Eliberarea lui Becali încalcă legea, notează judecătorul care s-a opus cercetării în libertate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eliberarea lui Gigi Becali încalcă legea, îşi motivează decizia judecătorul Dorel Matei, cel care s-a opus cercetării în libertate a omului de afaceri, afirmând că ceilalţi judecători din complet nu s-au supus legii, deoarece nu au respectat practica constantă a Curţii supreme.

Magistratul consideră că independenţa judecătorilor, care nu sunt de acord cu arestarea unei persoane, nu poate merge dincolo de limitele legalităţii şi nu poate să judece propunerea de arestare "sub pretextul formal al incidenţei altei instituţiid e drept procesual", se arată în motivare.

"E adevărat că judecătorii sunt independenţi, numai că aceştia trebuie să se supună legii, independenţa nefiind absolută. Supunerea în faţa legii înseamnă, în opinia mea, supunerea în faţa practicii constante a instanţei supreme", se arată în motivare.

Mai mult, judecătorul mai notează că încălcarea practicii constante, "în sensul neverificării subzistenţei temeiurilor ce au stat la baza luării măsurii arestării preventive reprezintă un element surprinzător", care crează o stare de inferioritate persoanelor cărora le-au fost respinde cererile de eliberare sub control judiciar.

Judecătorul care a avut o opinie separată în privinţa eliberării provizorii lui Gigi Becali a comparat eliberarea lui Becali "mergând pe optica eronată a apărării şi opiniei majoritare" cu cazul unui soţ care şi-a ucis soţia şi şi-a recunoscut fapta. Acesta ar trebui eliberat provizoriu, deoarece "e evident că nu ar mai putea să îşi influenţeze sau să îşi omoare încă o dată victima,martori nu ar exista, iar probele biologice ar fi deja ridicate şi aflate în custodia poliţiei şi nu s-ar mai pune problema să le distrugă".

Ceilalţi doi magistraţi care au dispus eliberarea provizorie a lui Gigi Becali au arătat, în motivare, că respingerea cererii de eliberare provizorie a unei persoane considerată pericol social ar însemna menţinerea acesteia în arest până la o decizie definitivă de condamnare.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 judecă, joi, o cerere a lui Becali de ridicare a interdicţiei de a părăsi localitatea.

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 17 aprilie, admiterea recursului făcut de Gigi Becali împotriva hotărârii Judecătoriei Sectorului 1 şi eliberarea provizorie sub control judiciar a acestuia.

Gigi Becali a fost reţinut de procurori, pe 2 aprilie, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu alte patru persoane, ulterior, fiind reţinut o a şasea persoană.

Acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, Gigi Becali a fost, apoi, arestat preventiv, pe 3 aprilie, de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 1.

Citit 714 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.