Jaf cu pistolul de jucărie

Jaf cu pistolul de jucărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Filmul jafului de sâmbătă, 2 mai, de la casa de schimb valutar de pe strada Brăilei îl puteţi vedea aici * Un infractor a fost prins, altul identificat, al treilea în aşteptare * Transportatorul celor doi – încă necunoscut * Au purtat mănuşi chirurgicale * I-a cumpărat iubitei vopsea de păr, din banii furaţi * Jaful din 27 ianuarie ar putea avea legătură cu cel din mai? *

„Am ştiut de la început că sunt gălăţeni. Profesioniştii nu lucrează aşa!”, a râs joi, în finalul conferinţei de presă, Fănel Aramă, şeful Poliţiei gălăţene. Cum era de aşteptat, fiecare jurnalist a simţit ironia: „De ce, profesioniştii acţionează doar la Brăila?”, a fost întrebat comandantul, a cărui „acasă” a fost, pentru zeci de ani, oraşul vecin. 

Un autor - în arest

„Infractorii comit greşeli. Întotdeauna. Noi nu trebuie decât să le descoperim”, a explicat Fănel Aramă, comandantul Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi.

Jaful de sâmbătă, 2 mai, de la casa de schimb valutar, a fost desluşit de către Poliţie, datorită informaţiilor. Şi, implicit, datorită informatorilor. Pentru că orice caz se bazează pe o premisă simplă: infractorii greşesc.

Fănel Aramă a rezumat: „Marius Adrian Sava, de 24 de ani, zis Adi, unul dintre autorii jafului armat comis pe 2 mai la o casă de schimb valutar din centrul oraşului, a fost reţinut de către poliţişti şi urmează să fie prezentat în următoarele ore Judecătoriei Galaţi cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile".

Al doilea nu poate părăsi ţara

Autorii jafului armat de la casa de schimb valutar de pe strada Brăilei au fost identificaţi. Marius Adrian Sava, de 24 de ani, are zece clase şi s-a întâlnit cu Ion George Alexandru, de 19 ani, zis Piciu, în urmă cu trei luni.

"Ambii sunt gălăţeni, dar cel de-al doilea locuieşte cu mama lui în Italia, are rezidenţă acolo şi venise temporar în această perioadă în oraş, pentru a petrece Paştele”, a declarat Fănel Aramă, comandantul Poliţiei gălăţene.

Conform declaraţiilor comandantului Poliţiei Galaţi, probele strânse de la faţa locului, acţiunile specifice şi informaţiile obţinute în timpul anchetei au dus în cele din urmă la reţinerea lui Marius Adrian Sava.

În ceea ce îl priveşte pe cel de-al doilea participant la jaf, acesta va fi dat în urmărire generală şi este, probabil, o chestiune de timp până când va fi, la rândul său, reţinut: „Paşaportul lui este expirat, iar cartea de identitate este la noi, aşa că nu poate călători în străinătate. În plus, avem informaţii că a fost văzut pe teritoriul municipiului Galaţi, cu 24 de ore în urmă”, confirmă Fănel Aramă.

Transportatorul

Ştefan Căpătan, şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi: „Cei doi au supravegheat casa de schimb valutar mult timp înainte de a comite jaful. Au încercat chiar să comită fapta de câteva ori înainte, însă au renunţat din diferite motive: pe 28 aprilie era patronul acolo; pe 29 aprilie funcţiona administraţia din scara de unde făceau ei supravegherea şi era prea mare foială; pe 1 mai şi-au dat seama că era închis, pentru că avea liber casiera”.

„În ziua comiterii jafului, pe 2 mai, când au beneficiat şi de sprijinul unei alte persoane, care a condus maşina cu care s-au deplasat după ce au luat banii şi care a supravegheat toată acţiunea din stradă, au intrat în incinta casei de schimb la câteva minute după ce casiera a intrat la lucru”.

„Au folosit un pistol de jucărie, cu bile de plastic şi un baston cu şocuri electrice cu care au speriat casiera. Au luat banii din seiful care era deschis şi au ieşit liniştiţi, mergând la pas câteva sute de metri pe strada Columb, din spate, unde îi aştepta maşina. Au ajuns la domiciliul unuia dintre ei, au împărţit banii şi au aruncat toate hainele cu care au fost îmbrăcaţi în timpul jafului”.

„Acasă la Sava, unde am găsit armele, am găsit şi un pistol cu gaze, care nu a fost folosit în timpul jafului, dar pentru care trebuia neapărat să existe autorizaţie. Aceasta nu există, aşa că Sava va fi acuzat şi la regimul armelor".

Banii şi ce a mai rămas din ei

"Am reuşit să recuperăm de la cel reţinut 400 de euro şi 1.000 de lei. Acesta a mărturisit că restul banilor – până la 45 de milioane, prada pe din trei - a fost consumat pe ţigări, mâncare şi…  vopsea de păr pentru concubina sa”, a mai declarat Ştefan Căpătan.

Reprezentanţii Poliţiei gălăţene au spus că vor continua cercetările pentru reţinerea celui de-al doilea autor al jafului, dar şi pentru identificarea celei de-a treia persoane care i-a ajutat pe cei doi. „Co-autorul, adică şoferul, nu era un cunoscut al lui Sava, aşa că acesta nu ne poate ajuta în prinderea lui. Şoferul se cunoştea cu Piciu."

Urmează dezvăluiri despre jaful din ianuarie

Dintre cei doi autori, numai tânărul de 19 ani, rezident în Italia, are antecedente. Cei doi au purtat totuşi mănuşi, dar acestea, fiind chirugicale, deci aproape transparente, nu au fost sesizate de către casieră.

Luat de acasă, Sava nu a recunoscut nimic la prima discuţie cu poliţiştii. La cea de-a doua discuţie, a cerut să vadă probele – „indubitabile", după cum ne asigură comandantul Aramă – şi a recunoscut.

De asemenea, Fănel Aramă a precizat: „Cât de curând vă vom chema pentru a vă explica şi ce s-a întâmplat în cazul jafului de la schimbul valutar de pe strada Siderurgiştilor, din 27 ianuarie anul acesta. Da, sunt foarte multe detalii care diferă, de la un caz la altul. Nu pot nici să confirm, nici să infirm faptul că ar putea fi legături între cele două lovituri”, a încheiat misterios comandantul.

Sava Marius Adrian, arestat pentru 29 de zile

Unul dintre cei acuzaţi de faptul că ar fi autorul jafului de la casa de schimb valutar DIF a fost arestat pentru 29 de zile. Sava Marius Adrian, de 24 de ani, care a fost reţinut cu două zile în urmă de către poliţişti, a primit mandat de arestare joi după-amiază.

"Instanţa a decis arestarea pentru 29 de zile a lui Sava Marius Adrian, acuzat de tâlhărie. S-a cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă şi pentru pe cel de-al doilea suspect, Ion George Alexandru, de 19 ani. În acest caz, s-a dispus însă, conform procedurii, citarea prealabilă a celui în cauză", a declarat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Galaţi.

Explicaţii foto:

1: Un pistol de jucărie – arma cu care s-a comis jaful;

2: Bani, arme şi… anchetatori 

3: "Italianul" Ion George Alexandru, de 19 ani, încă urmărit de Poliţie - nu poate părăsi România

Citit 2395 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.