Gigi Becali îşi poate face campanie electorală în ţară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tribunalul Bucureşti a respins recursul procurorilor împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 1 de a-i ridica lui Gigi Becali interdicţia de a părăsi Bucureştiul şi judeţul Ilfov, pentru a-şi face campanie electorală în ţară, decizia de joi fiind definitivă.

Gigi Becali a declarat, la proces, că poliţistul aflat în bar când hoţii maşinii au dat declaraţii s-a prezentat în urmă cu două zile la Parchet, de bunăvoie, în calitate de martor. Becali a spus că poliţistul a primit interdicţie de a părăsi localitatea. Becali a mai afirmat că procurorii i-au spus poliţistului că îl vor cerceta pentru complicitate la lipsire de libertate şi i-au specificat să se prezinte o dată pe săptămână la poliţie, neavând voie să părăsească Ilfovul.

Întrebat de către avocaţii săi ce se întâmplă cu hoţul care nu s-a predat, Becali a spus că procurorul ar fi spus că "se vor preda când va fi cazul".

Potrivit unor surse judiciare, numele poliţistului este Romulus Dumitrescu şi este agent la Criminalistică în Ilfov. Acesta nu mai lucrează în Poliţie de la izbucnirea scandalului, afirmă aceleaşi surse.

Declaraţia lui Becali a fost dată în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, care au judecat, joi, recursul procurorilor la decizia de ridicare a interdicţiei de a părăsi judeţul Ilfov şi Capitala de către Gigi Becali, în perioada campanieie electorale, acesta fiind candidat la europarlamentare din partea PRM.

Judecătorul Marino Marin Constantin, cel care l-a eliberat pe Gigi Becali din arest, s-a abţinut în judecarea recursului, un alt magistrat soluţionând cauza.

Judecătoria Sectorului 1 arată, în motivarea deciziei de pe 7 mai, prin care i-a permis lui Gigi Becali să părăsească localitatea pe durata campaniei electorale, că orice candidat are dreptul de a se promova şi că îngrădirea acestui drept l-ar pune într-o poziţie de inferioritate faţă de alţi candidaţi. "Împrejurarea că petentul este cercetat într-o cauză penală nu este suficientă pentru a-i îngrădi acest drept, deoarece l-ar pune într-o situaţie de inferioritate faţă de ceilalţi candidaţi şi ar crea o discriminare nepermisă în raport cu prevederile Constituţiei", arată instanţa în motivare.

Magistraţii constată că "există evenimente care reclamă prezenţa unei persoane, chiar liberată sub control judiciar, la o anume dată, într-un anume loc şi trebuie să i se dea dreptul de a putea solicita aprobarea deplasării". În acest caz, "este incontestabil" că Gigi Becali este candidat alegerile europarlamentare ce vor avea loc în data de 7 iunie, aşa cum reiese din comunicatul Biroului electoral Central, susţine instanţa.

Pe de altă parte, măsura liberării provizorii sub control judiciar garantează buna desfăşurare a anchetei penale, iar, până în prezent, nu a apărut niciun motiv care să justifice ridicarea acesteia, explică magistraţii decizia de a nu-l scoate pe Becali de sub control judiciar.

Instanţa motivează că "împrejurarea invocată, că Becali este candidat la alegerile europarlamentare, nu justifică ridicarea vreuneia dintre restricţiile ce se circumscriu noţiunii de control judiciar, deoarece un inculpat eliberat provizoriu nu se bucură de libertate deplină".

Judecătoria Sectorului 1 a decis, pe 7 mai, să îi ridice lui Gigi Becali interdicţia de a părăsi judeţul Ilfov şi Capitala doar pe durata campaniei electorale şi numai în scopuri electorale, fiind obligat să anunţe fiecare deplasare cu 24 de ore înainte.

Gigi Becali a fost reţinut de procurori, pe 2 aprilie, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, Gigi Becali a fost, apoi, arestat preventiv, pe 3 aprilie, de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 1. Tribunalul Bucureşti a decis, pe 17 aprilie, admiterea recursului făcut de Gigi Becali împotriva hotărârii Judecătoriei Sectorului 1 şi eliberarea provizorie sub control judiciar a acestuia.

Acuzaţiile de lipsire de libertate în mod ilegal i-au fost aduse lui Becali, după ce acesta i-a sechestrat pe cei care îi furaseră maşina, lăsată nesupravegheată, pentru 10 minute, în luna ianuarie, cu cheile în contact.

Citit 617 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.