IPP cere procurorilor să cerceteze modul de achiziţionare a softului pentru alegerile europene

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a cerut joi, potrivit unui comunicat de presă remis NewsIn, autosesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 în legătură cu achiziţionarea unui nou soft în valoare de un milion de euro pentru centralizarea rezultatului alegerilor pentru PE.

"IPP solicită Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 să se autosesizeze în privinţa unei potenţiale infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice a angajaţilor Autorităţii Electorale Permanente, care au reuşit „performanţa” de a declanşa procedura de achiziţie a unui pachet de softuri de centralizare a rezultatelor alegerilor pe care îl deţineau deja din 2007 şi pe care se angajează să plătească de 4 ori mai mult decât a costat în 2007", se arată în comunicat.

În acelaşi timp, Institutul solicită "premierului Emil Boc demiterea vicepreşedintelui responsabil cu această achiziţie, Marian Muhuleţ, pentru a transmite cu adevărat un semnal că îi pasă de banul public". "Pe fondul actualei perioade de criză, este imperativ necesar să existe un proces de evaluare obiectivă şi responsabilă a oportunităţii achiziţiilor efectuate de toate instituţiile publice, cunoscut fiind faptul că acestea reprezintă o sursă de venituri substanţială pentru multe companii care au dezvoltat în timp relaţii strânse de colaborare cu autorităţile statutului", mai susţine IPP. 

Totodată, preşedintele IPP, Arian Moraru, menţionează că, potrivit Codului Penal, "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi (...) sau o pagubă patrimoniului acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani".

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) declanşase, la începutul lunii aprilie, procedurile de achiziţionare a unui nou sistem informatic pentru centralizarea şi prelucrarea rezultatului alegerilor pentru Parlamentul European, având un buget alocat de un milion de euro.

În documentaţia aferentă, AEP motivează necesitatea achiziţiei prin faptul că spre deosebire de ultimele europarlamentare, s-a redus numărul de mandate alocate României de la 35 la 33, dar şi prin faptul că au fost operate o serie de modificări legislative. "Menţionăm că această aplicaţie(n.r. - softul din 2007) nu mai poate fi utilizată în forma actuală din cauza modificărilor legislative(schimbarea numărului de mandate, modificarea proceselor verbale, modificarea rapoartelor)", se explică în caietul de sarcini.

Procedura de achiziţie iniţiată de AEP este o negociere accelerată cu ofertanţi, iar cerinţa obligatorie este ca aceştia să prezinte informaţiile generale cu declararea cifrei medii de afaceri pe ultimii trei ani pentru care există exerciţiu financiar încheiat. "Ofertanţii trebuie să facă dovada realizării unei cifre medii de afaceri mai mare sau egală cu 600.000 euro fără TVA", se solicită de către AEP.

De asemenea, ofertantul trebuie să aibă finalizat în ultimii trei ani minimum un contract care a avut ca obiect dezvoltarea de aplicaţii software la nivel naţional, în care participarea ofertantului - participarea proprie - a fost de minimum 300.000 de euro per proiect.

Data limită pentru depunerea candidaturii a fost 21 aprilie, iar termenul până la care implementarea programului trebuie realizată este 20 mai. Autoritatea a mai anunţat şi că daunele solicitate în cazul neîndeplinirii serviciilor solicitate vor fi de cinci ori valoarea contractului.

În momentul de faţă procedurile de achiziţionare nu au fost finalizate de oficialii AEP.

La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, sistemului informatic a costat 252.000 de euro, fără TVA, contractul fiind atribuit de Institutul Naţional de Statistică pentru SC Net Consulting SRL.

Alegerile locale din iunie 2008 au scos din bugetul de stat pentru programul informatic de centralizare a rezultatelor scrutinelor suma de 2.130.817 lei, fără TVA, contractul fiind atribuit firmei SC Siveco România SA.

La ultimele alegeri, cele parlamentare din 30 noiembrie 2008, soft-ul pentru centralizarea şi interpretarea datelor a costat AEP 5.822.080 lei, fără TVA. Firma câştigătoare a contractului a fost TeamNet International, membră a grupului Asesoft, la care acţionar majoritar este omul de afaceri Sebastian Ghiţă.

Citit 621 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.