Situaţie incredibilă! APĂ-CANAL lasă FĂRĂ APĂ CALDĂ 180.000 de gălăţeni (FOTO)
Foto: Foto: arhivă VL

Situaţie incredibilă! APĂ-CANAL lasă FĂRĂ APĂ CALDĂ 180.000 de gălăţeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În contul datoriei pe care Apaterm o are către Apă-Canal, aceasta din urmă a sistat furnizarea apei reci către punctele termice * De această decizie sunt afectaţi TOŢI gălăţenii, fie că au, fie că n-au datorii


Războiul agentului termic din Galaţi a căpătat un nou competitor. Dacă, până acum, cei care ameninţau cu închiderea Apaterm erau cei de la Electrocentrale, o altă creditoare a furnizorului de agent termic a pus piciorul în prag. Începând de joi, Apă Canal a sistat furnizarea apei reci către punctele termice ce aparţin Apaterm, asta după ce la începutul lunii a tăiat apa de la sediul societăţii.

Furnizorul de apă taie în carne vie

Primii care a înţeles că nu mai beneficiază de apă caldă sunt administratorii asociaţiilor de proprietari fără datorii. „De două zile noi am rămas fără apă caldă. Iniţial am sunat la cei de la Apaterm, care ne-au spus că este vorba de o avarie pe conducta celor de la Apă Canal, avarie ce va fi remediată”, a spus pentru „Viaţa liberă” Aurel Roşca, reprezentantul asociaţiei de proprietari 767 din cartierul IC Frimu. „A doua zi am sunat la Apă-Canal. Cei de acolo ne-au spus că nu este vorba de nicio avarie, ci, pur şi simplu Apaterm nu şi-a plătit datoriile, drept pentru care au sistat furnizarea apei reci către punctele termice. Noi ce vină avem? Suntem la zi cu facturile şi nu beneficiem de ce plătim”, a mai spus Roşca.

Motivarea celor de la Apă-Canal a venit sec, sub forma unui comunicat de presă. Practic ordinul de sistare este „motivat de faptul că Societatea Apaterm SA Galaţi înregistra la data de 28.08.2014 un sold debitor de 4.831.793,62 lei şi a faptului că nu şi-a respectat angajamentul de plată, Societatea Apă Canal SA Galaţi, în baza unei notificări prealabile, a fost nevoită să aplice procedura de debranşare de la reţeaua de alimentare cu apă potabilă a sediului administrativ şi, ulterior, a punctelor de producţie. Astfel, din data de 18.09.2014 Societatea Apă Canal SA Galaţi a demarat procedura de debranşare a punctelor de producţie (PT/SC). Aceste măsuri se vor menţine până la respectarea angajamentului de plată însuşit”,  se arată în comunicatul remis de Apă Canal.

Practic, TOŢI gălăţenii sunt prinşi acum în războiul dintre societăţile subordonate Consiliului Local, iar lupta ar putea avea efecte majore şi asupra furnizării căldurii, având în vedere că energia termică ajunge la calorifere tot purtată de apa rece de la Apă Canal. Apă oprită, după cum arătam.

Tăiere după bunul plac

Conform comunicatului prezentat mai sus, Apaterm nu a efectuat nicio plată către Apă Canal. Acest lucru este însă infirmat de către oficialii celeilalte societăţi. Iată ce transmite Apaterm, tot printr-un comunicat de presă. „De la sfârşitul lunii trecute şi până astăzi, inclusiv, Apaterm a efectuat către Apă Canal 13 plăţi şi a încheiat un acord de compensare, însumând 275.888 lei (aproape un sfert din soldul curent înregistrat la sfârşitul lunii august, sold curent cifrat la 28.08.2014 la suma de 1.230.683 lei), diferenţa până la suma invocată de Apă Canal fiind înscrisă la masa credală, situaţia acestui debit fiind reglementată prin Planul de Reorganizare al Apaterm, aprobat în instanţă”.

Practic, conform celor de la Apaterm, acea datorie de 4.831.793,62 lei este inventată. Mai mult, tot din acelaşi comunicat aflăm că: „Plăţile au fost efectuate deîndată ce Apaterm a încasat, la rândul său, de la asociaţiile de proprietari sume reprezentând contravaloarea facturilor curente sau a restanţelor. În situaţia generată de decizia Apa Canal comunicată public astăzi, Apaterm a înştiinţat Apa Canal că va continua să efectueze plăţi pe măsură ce va încasa de la asociaţiile de proprietari sumele restante”.

 

Pentru a-şi demonstra afirmaţiile, cei de la Apaterm au transmis şi dovada că au făcut plata, dovadă ce poate fi lesne văzută în galeria foto de mai jos. Deci înţelegerea a fost făcută, plăţi s-au făcut, numai că Apă Canal a hotărât, cu de la sine putere, să lase 180.000 de oameni fără apă caldă.

Potrivit unor surse din interiorul Apă Canal, până luni, gălăţenii nu vor beneficia în niciun caz de apă caldă, nu de alta, dar vineri, la ora 13,30, când am sunat, nu mai era nimeni care să şi verifice dacă s-a încasat vreo sumă de bani. “Dacă se va face plata, noi vom furniza apă rece”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Apă Canal, Cornelia Arnăutu. 

Primăria cere note explicative

În războiul dintre societăţile direct subordonate Consiliului Local, Primăria nu face altceva decât să ceară note explicative celor care au luat decizia de a-i lăsa fără apă caldă pe gălăţeni.

”Cer conducerii societăţii Apă-Canal să ţină cont de faptul că, prin această măsură, a lăsat populaţia întregului oraş fără apă caldă, în condiţiile în care temperaturile au scăzut semnificativ, odată cu venirea toamnei. Ştiu că există datorii ale Apaterm către Apă-Canal, ştiu că este vorba de sume importante de bani, care nu s-au plătit din cauză că populaţia nu îşi plăteşte constant facturile, însă consider că este o măsură iresponsabilă a conducerii Apă-Canal de a lăsa întreg oraşul fără apă caldă”, a declarat primarul Marius Stan.

Primarul i-a cerut directorului Apă Canal, Gelu Stan, o notă explicativă cu privire la situaţia creată.

Între două note explicative, poate cei care sunt plătiţi din banii noştri vor reuşi citească Legea nr.51/2006 şi să înţeleagă că  Apă Canal SA procedează la nişte abuzuri grosolane.

Motivele supărării

În momentul în care Apatermul a obţinut sentinţe împotriva asociaţiilor de proprietari, societatea a pus sechestru pe încasările acestora. Tradus în bani, acest lucru înseamnă că asociaţiile nu se mai pot duce să facă plăţi către Apă Canal. Drept pentru care, încasările acestei societăţi au scăzut dramatic din martie încoace. Soluţia pentru a face bani rapid, din punctul de vedere al celor de la Apă Canal, a fost să forţeze mâna Apaterm, lăsând practic fără apă caldă inclusiv asociaţiile ce nu au datorii către nimeni!

 

Citit 13620 ori Ultima modificare Duminică, 21 Septembrie 2014 09:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.