Preşedintele Traian Băsescu a afirmat duminică, la Realitatea Tv, că în decizia de a candida pentru un nou mandat va lua în calcul eventualul "derapaj" economic şi social, precizând că s-ar considera îndreptăţit să intre în cursă dacă se va dovedi că România este "pe un drum de ieşire din criză".
"Am sentimentul că am obligaţia ca la momentul la care decid dacă voi candida sau nu, dacă România are clară consolidată ideea, realitatea că este pe un drum de ieşire din criză, mă voi considera îndreptăţit să candidez", a afirmat Băsescu.
"Nu să te superi că <>. Aia nu e justificare. Dar dacă ai toate condiţiile să nu se ajungă la un derapaj, noi le avem acum, cineva trebuie să-şi asume ce s-a întâmplat, de ce statul român nu a fost capabil să evite un derapaj major economic şi social", a mai argumentat el.
"Aici intervine şi reflexul meu sau educaţia, modul cum am văzut lucrurile toată viaţa. Eşti comandat de navă, într-o furtună groaznică, nu mai ajungi la data la care trebuia să ajungi la Yokohama, ajungi cu o zi întârziere... Dar dacă scufunzi nava nu mai ajungi niciodată. Un derapaj economic al României ar fi în acest fel", a explicat şeful statului.
Traian Băsescu a insistat să precizeze că nu a luat nicio decizie cu privire la o viitoare candidatură - "Nici n-o neg, nici n-o afirm". "Dar mai este un lucru: eu sunt un om care s-a respectat şi a fost respectat. Atâtea tone de jigniri am primit în patru ani şi jumătate de când sunt preşedinte, de la oameni care nici nu mă cunosc, dar televizate - inclusiv acela cu fiica mea! Atâtea jigniri am înghiţit, încât sincer vă spun că analizez şi din acest unghi, care nu e esenţial, ci dacă evităm derapajul sau nu. Dar mă întreb dacă mai sunt dispus să mai accept umilinţe încă cinci ani", a afirmat preşedintele.
În acest context, Traian Băsescu a criticat felul în care "totul era pus sub semnul întrebării" în ceea ce priveşte modul de achiziţie a locuinţei fiicei sale. "Aţi avut o adevărată campanie!", a subliniat şeful statului.
"Am profitat de ocazie ca să dau o explicaţie. Sigur că fiica mea va trebui s-o dea, dar nu în faţa lui Roşca Stănescu. Ea a greşit, ea trebuie să dea justificarea în faţa instituţiilor statului", a încheiat Băsescu subiectul.
În cadrul discuţiilor, şeful statului şi-a expus motivele care-l fac să ia în considerare posibilitatea de a nu mai candida. "Aici nu voi intra în capcana de a specula, ci vă voi spune ce am spus public de câteva luni şi anume nu am luat o decizie dacă voi candida sau nu. Eu nu-l am adversar nici pe Geoană, nici pe Crin Antonescu, adversarul meu este criza, obiectivul meu este diminuarea la maximum a efectelor crizei. Aceasta a fost una din îngrijorările care m-au făcut ca înainte să fie nevoie să împing lucrurile către acordul cu Fondul Monetar Internaţional", şi-a explicat preşedintele argumentele.
Întrebat care este nivelul crizei care-l va determina să nu candideze, Băsescu a răspuns: "Derapajul". "Derapaj înseamnă să ajungem la un şomaj de peste 10 procente, deci cu două cifre. Eu îmi fixez ca obiectiv şi consider că am intrat în derapaj social la un şomaj de 10%. Cred că ar fi greu să te mai adresezi românilor pentru că e greu să le explici că nu preşedintele este cel responsabil, dar preşedintele are influenţă în politica românească, chiar dacă nu are pârghii şi când e în coabitare, şi când este în parteneriat cu Guvernul", a afirmat şeful statului.
Cât priveşte posibilitatea ca Daniel Dăianu să ajungă premier, şeful statului s-a adresat interlocutorilor săi: "Aţi mers atât de departe speculaţiile!". Băsescu a precizat că, în ceea ce priveşte PDL, dacă el va lua decizia de a nu mai candida, atunci democrat-liberalii vor trebui să hotărască.
Şeful statului a refuzat însă să precizeze cine ar fi succesorul său, în situaţia în care nu va mai candida. "Nu mă prindeţi în aceste speculaţii. Lăsaţi, că România nu are un singur om Băsescu!", a comentat Băsescu. El a adăugat că asumarea răspunderii într-o "situaţie de derapaj" este o obligaţie pentru un şef de stat.
Pe de altă parte, Băsescu a comentat şi relaţiile avute cu predecesorii, motivând că ostilitatea acestora s-a manifestat "foarte rapid", de la începutul mandatului. El s-a referit şi la fostul său contracandidat, Adrian Năstase. "Am fost un om care am avut noroc în viaţă, am avut momente de cumpănă, am luat foc cu vaporul, mi-a stat motorul principal, şi totuşi am reuşit să evit dezastrul. L-am evitat şi pe-al României, nefăcându-l pe Adrian Năstase preşedinte", a precizat el.