Accidentată în drum spre grădiniţă

Accidentată în drum spre grădiniţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O fetiţă de 7 ani a fost accidentată lângă mama sa * În Micro 19, peste 4.000 de copii sunt zilnic în pericol * Maşinile şi pietonii circulă de-a valma * Părinţii, locuitorii din zonă, ziarul nostru, toată lumea semnalează, de luni bune, haosul * Măcar acum, după accident, aude cineva? *

Ziarul nostru a mai scris, în  luna februarie a acestui an, despre drumul de coşmar pe care trebuie să-l parcurgă în fiecare zi elevii, copiii şi părinţii acestora  când se duc la şcoală sau la grădiniţă. Este vorba de zona din Micro 19, unde sunt amplasate Grădiniţele „Codruţa” şi „Motanul Încălţat”, Şcolile Nr. 17 şi 29 şi Colegiul Economic.

Este o zonă unde traficul de maşini este intens, deşi străduţele sunt foarte înguste. În fiecare dimineaţă se produc blocaje,  din cauza părinţilor care vin să-şi aducă copiii la şcoală sau la grădiniţă, dar şi a locuitorilor din cartier care circulă spre Piaţa „Dunărea”.

Mai mult decât atât, maşinile circulă în grabă şi pe spaţiile destinate pietonilor, pe trotuare şi pe aleile dintre garaje. Semne care să le interzică accesul sau să avertizeze că prin zonă trec copii nu există. Nici treceri de pietoni.

În concluzie, elevii şi părinţii pietoni ar trebui să circule pe calea aerului, pentru că nici pe stradă, nici pe trotuar, nici pe aleile pentru pietoni  nu sunt în siguranţă. În fiecare zi, elevii, părinţii şi profesorii se confruntă în drum spre şcoală cu zeci de pericole.

Memorii şi promisiuni

Situaţia trenează de ani de zile şi odată cu creşterea numărului de maşini a devenit infernală. Părinţii disperaţi au postat inclusiv un film pe internet în care se vede clar că drumul spre şcoală pentru cei aproape 4.000 de elevi câţi învaţă la instituţiile respective este o cursă cu obstacole şi că maşinile şi elevii merg de-a valma pe străzi şi trotuare. Filmul  l-am preluat şi noi în februarie când am scris pe larg despre această situaţie şi vi-l prezentăm şi acum. Poate cineva vede sau aude…

La vremea realizării materialului nostru, directoarea Şcolii 29, Cătălina Caragea, ne semnala că părinţii au făcut în repetate rânduri memorii la Primărie prin care au cerut sistematizarea zonei. Profesoara mulţumea atunci lui Dumnezeu că nu se întâmplase încă nici un accident. Cum nu s-a luat nicio măsură, iată că inevitabilul s-a produs…

„Să se facă măcar acum ceva”

Mihaela Mutu, o fetiţă de numai şapte ani, de la Grădiniţa „Codruţa”, a fost accidentată  săptămâna trecută, în timp ce venea la program însoţită de mama sa. Acum zace pe un pat de spital, operată, pentru că a suferit o fractură deschisă la un picior.

Iată ce ne-a povestit, ieri, mama copilei: „Eu nu puteam s-o ţin de mână, pentru că aveam în braţe  cealaltă fetiţă, de cinci luni, pe care nu aveam cu cine s-o las. Un maxi-taxi a trecut pe stradă a tras dreapta ca să facă loc unei maşini care venea pe contrasens. Blocase toată circulaţia pentru că era foarte mare, iar strada îngustă, plus alte maşini parcate împrejur”.

„Pentru că microbuzul se oprise, am trecut prin spatele lui şi m-am aplecat să văd dacă mai vine altă maşină pe contrasens. În acest timp, Mihaela a întins un picior în  faţă şi a încercat să se uite şi ea, odată cu mine. O maşină care venea din spate a lovit-o peste picior şi i l-a rupt. Noroc că a frânat şi nu a trecut cu totul peste ea…”

„Şoferul susţine că fata a apărut dintre maşini şi nu se aştepta. Eu m-am speriat atât de tare, că în încercarea s-o prind pe Mihaela şi s-o salvez am scăpat-o din braţe pe cea mică. Noroc că a alunecat pe lângă mine şi s-a amortizat căzătura. S-a ales doar cu o zgârietură. Am dus-o la medic şi mi-a spus că nu are nimic”, povesteşte femeia.

Ea susţine că zilnic e nevoită să facă acest drum în asemenea condiţii: „Să se facă măcar acum ceva. Nu există o zebră pe toată strada. Pe unde să trecem şi noi, pietonii?”

Şcolile şi-au unit forţele

Situaţia e destul de gravă.  Ca urmare toţi directorii de la unităţile de învăţământ şi-au unit forţele şi au cerut ajutorul părinţilor pentru a depune un alt memoriu la instituţiile abilitate să rezolve problema. Poate în jur de 4.000 de semnături şi un copil care, în prag de vacanţă, zace pe un pat de spital vor sensibiliza şi vor schimba ceva.

„Ştim că la nivel de proiect se întâmplă deocamdată ceva cu sistematizarea zonei, dar nu ştim dacă se vor aloca fonduri pentru începerea lucrărilor. Ceea ce s-a întâmplat cu fetiţa de la Grădiniţa «Codruţa» arată că nu mai avem timp de aşteptat. Pericolul există şi se pot întâmpla zilnic nenorociri. Vom trimite alte memorii, la Primărie, la Agenţia Teritorială de Ocrotirea Populaţiei, la Poliţia Rutieră. Trebuie făcut ceva”, ne-a declarat directoarea de la Şcoala Nr. 29, Cătălina Caragea.

Doina Tomoilă, directoarea-adjunctă de la Şcoala Nr. 17, susţine că de la fiecare clasă se strâng în prezent semnături şi în această instituţie: „Nu se mai poate. De nu ştiu câte ori m-au «şters» şi pe mine maşinile şi sunt om mare, ce să mai vorbeşti de nişte copii. E cumplit. Noi nu am avut accidente. Trebuie să mai aşteptăm şi altele?”

Vindecarea va dura o lună de zile

„Pacienta suferise o fractură deschisă la nivelul gambei drepte. A fost operată, este bine şi va mai rămâne în spital timp de o săptămână. Ulterior va fi externată şi va fi nevoită să poarte ghips în următoarea lună de zile”, a declarat dr. Costel Dimitriu, şeful secţiei de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galaţi.

Vinovată pentru că nu există zebră

Noi nu căutăm vinovaţi. Tot ceea ce vrem este să tragem un semnal de alarmă pentru că lucrurile nu mai pot continua aşa.

Poliţia Rutieră şi-a desfăşurat propria anchetă. „Din primele cercetări reiese că fata a fost vinovată. A traversat strada prin loc nemarcat şi nu s-a asigurat”, ne-a declarat comisarul Viorel Cojocaru.

Aşa o fi, dacă ne raportăm strict la litera legii. Ne întrebăm şi noi pe unde ar fi trebuit să traverseze copilul strada, în condiţiile în care nu există trasată nicio zebră? Prin aer? Dacă ar fi fost un astfel de marcaj, s-ar mai fi întâmplat nenorocirea? A luat măcar în al şaptelea ceas cineva vreo măsură? De câte victime va fi nevoie să se mişte ceva?

Am încercat să luăm ieri legătura cu viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, pentru a afla dacă s-au alocat fonduri pentru rezolvarea situaţiei, însă acesta nu a putut fi contactat. Vom reveni.

Citit 1421 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.